Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Εταιρεία Ακινήτων αντί να απαντήσει για την παραχώρηση του Ριγανόκαμπου εγκαλεί τον Δήμο για την υδροδότηση των Ρομά

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ώρα που πάγιο αίτημα της πόλης είναι η παραχώρηση της έκτασης του Ριγανοκάμπου για την αξιοποίησή της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) με επιστολή της εγκαλεί τον Δήμο Πατρέων επειδή τοποθέτηση βρύση στο χώρο για την κάλυψη των αναγκών των Ρομά.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου, Κώστα Πελετίδη ο οποίος με νέα επιστολή του προς την ΕΤΑΔ η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό, αναφέρει «με έκπληξη λάβαμε την επιστολή σας, στην οποία αντί να ανταποκρίνεστε ουσιαστικά στο αίτημά μας για παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου για 50 χρόνια, μας εγκαλείτε γιατί βάλαμε «βρύση» για να πιουν νερό οι τσιγγάνοι που μένουν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου από τη δεκαετία του 1980. Μάλιστα, στην επιστολή σας, ενώ περιγράφετε τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ρομά στον καταυλισμό, «εκπλήσσεστε» από το ότι «… ο καταυλισμός φέρεται να υδροδοτείται, χωρίς όμως να υφίσταται προηγούμενη άδεια της Εταιρείας μας προς τούτο».

Επίσης, αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι παρά τις πολυάριθμες επιστολές που σας έχουμε στείλει και με τις οποίες ζητάμε την παραχώρηση του χώρου, ώστε να ξεκινήσει η ανάπλασή του σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου μας, στην επιστολή σας αναφέρετε ότι «Είναι εμφανές ότι οι παραπάνω αυθαίρετες χρήσεις, δεν συνάδουν με τις καθορισμένες από το ΓΠΣ χρήσεις, όπως πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, εκπαίδευση και έρευνα κλπ».

Εάν μέχρι σήμερα είχε πραγματοποιηθεί το αυτονόητο, δηλαδή συνάντηση δια ζώσης, ώστε να σας ενημερώσουμε εις βάθος για το θέμα, θα ήταν σε γνώση σας τα εξής:

Το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία) συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολή των ρομά από τον καταυλισμό το 2005, η οποία δεν έγινε δεκτή από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, που με την υπ’ αριθμ. 312/2005 απόφασή του, έκανε δεκτή την ανακοπή. Επίσης, η από 29/08/2008 και με αριθμό κατάθεσης 3876/2008 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου στην προαναφερθείσα απόφαση, κρίθηκε και δημοσιεύτηκε στην Πάτρα σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στις 23/07/2010, όπου ακυρώθηκε το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του Ελληνικού Δημοσίου.

Το θέμα της μετεγκατάστασης των ρομά, σε σπίτια που θα ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη πρότυπα υγιεινής και αξιοπρέπειας, δεν είναι απλή διαδικασία και δε λύνεται με διοικητικές πράξεις. Απαιτεί ουσιαστική πολιτική από μεριάς των κυβερνήσεων, συνθήκες που θα δίνουν δουλειά στους ενήλικες, δυνατότητες υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα παιδιά, κλπ. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνίζεται η Δημοτική Αρχή της Πάτρας.

Το αίτημα της πόλης μας, που επανειλημμένα έχει τεθεί σε όλες τις Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως αντίστοιχα και στις Διοικήσεις της ΕΤΑΔ, το οποίο ομόφωνα επικύρωσε για μία ακόμα φορά το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/02/2021, αφορά στα εξής:
-Άμεση παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του χώρου του Ριγανόκαμπου για πενήντα (50) χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του Ανατολικού Πάρκου της Πάτρας, με χρήσεις που συνάδουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον αναδασωτέο χαρακτήρα του.
-Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή από προγράμματα, των απαραίτητων μελετών και εργασιών διαμόρφωσης του χώρου.
-Προκήρυξη σχετικού Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, όπως προβλέπεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.
Κατόπιν τούτων, σας καλούμε εκ νέου να μας ενημερώσετε για την τελική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης και της εταιρείας σας, σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου, ώστε να μπορέσει ο πατραϊκός λαός και ο Δήμος να τον μετατρέψουν σε «πνεύμονα ζωής» της πόλης μας».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νεκρός σε τροχαίο ο 25χρονος Σωτήρης Βλαστός

Δημοσιεύθηκε

στις

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην μικρή κοινωνία των Λεχαινών η είδηση του τραγικού χαμού του 25χρονου Σωτήρη Βλαστού.

Το μοιραίο συνέβη το βράδυ της Πέμπτης όταν ο άτυχος νέος επέστρεφε στο σπίτι του από το ξενοδοχείο που εργάζονταν ως μάγειρας για σεζόν στην Κω.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος νεαρός ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο γύρω στα μεσάνυχτα στον δρόμο Ψαλίδι-Κως, περίπου στο ύψος του ξενοδοχείου Κοντινένταλ, λίγο πριν την Μαρίνα.

Πιο συγκεκριμένα, το ΙΧ που οδηγούσε ο 25χρονος εξετράπη της πορείας του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο, όπου άμεσα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

 

ΠΗΓΗ PATRISNEWS

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πλημμύρισε πάλι η Ποσειδώνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλημμύρισε για ακόμη μία φορά χθες η παραλιακή στο Ρίο, κυρίως στο σημείο μπροστά από το δημοτικό πάρκινγκ.

«Σιγά το νέο» θα πείτε, αφού κάθε φορά που βρέχει, η Ποσειδώνος μετατρέπεται σε… ποτάμι, καθώς τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες του νερού. Συνεργείο της ΔΕΥΑΔ με αποφρακτικό μηχάνημα βρέθηκε χθες στην περιοχή και παρά τις πολύωρες προσπάθειες για τον καθαρισμό των φρεατίων διαπίστωσε ότι έχουν «φράξει» από χώματα που δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πολλά κρούσματα γρίπης σε σχολεία της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τις επιδημιολογικές έρευνες να έχουν ατονήσει, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έκταση των νέων κρουσμάτων στην κοινωνία, και φυσικά στην σχολική κοινότητα.

Μάλιστα, ενδεχομένως ζούμε πλέον στην εποχή που… όλα μπερδεύονται και οι ιώσεις, είτε οφείλονται στον κορωνοϊό είτε όχι, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν. Πληροφορούμαστε ότι είναι πολλά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα συναχιού και πολλά αυτά που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα self ή rapid τεστ που γίνονται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, βγαίνουν αρνητικά. Ωστόσο, βεβαιότητες δεν μπορούν να υπάρξουν. Γι’ αυτό και καλό είναι, τα παιδάκια που εμφανίζουν συμπτώματα, να κρατούνται για λίγο στο σπίτι…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα