Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Εταιρεία Ακινήτων αντί να απαντήσει για την παραχώρηση του Ριγανόκαμπου εγκαλεί τον Δήμο για την υδροδότηση των Ρομά

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ώρα που πάγιο αίτημα της πόλης είναι η παραχώρηση της έκτασης του Ριγανοκάμπου για την αξιοποίησή της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) με επιστολή της εγκαλεί τον Δήμο Πατρέων επειδή τοποθέτηση βρύση στο χώρο για την κάλυψη των αναγκών των Ρομά.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου, Κώστα Πελετίδη ο οποίος με νέα επιστολή του προς την ΕΤΑΔ η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό, αναφέρει «με έκπληξη λάβαμε την επιστολή σας, στην οποία αντί να ανταποκρίνεστε ουσιαστικά στο αίτημά μας για παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου για 50 χρόνια, μας εγκαλείτε γιατί βάλαμε «βρύση» για να πιουν νερό οι τσιγγάνοι που μένουν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου από τη δεκαετία του 1980. Μάλιστα, στην επιστολή σας, ενώ περιγράφετε τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ρομά στον καταυλισμό, «εκπλήσσεστε» από το ότι «… ο καταυλισμός φέρεται να υδροδοτείται, χωρίς όμως να υφίσταται προηγούμενη άδεια της Εταιρείας μας προς τούτο».

Επίσης, αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι παρά τις πολυάριθμες επιστολές που σας έχουμε στείλει και με τις οποίες ζητάμε την παραχώρηση του χώρου, ώστε να ξεκινήσει η ανάπλασή του σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου μας, στην επιστολή σας αναφέρετε ότι «Είναι εμφανές ότι οι παραπάνω αυθαίρετες χρήσεις, δεν συνάδουν με τις καθορισμένες από το ΓΠΣ χρήσεις, όπως πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, εκπαίδευση και έρευνα κλπ».

Εάν μέχρι σήμερα είχε πραγματοποιηθεί το αυτονόητο, δηλαδή συνάντηση δια ζώσης, ώστε να σας ενημερώσουμε εις βάθος για το θέμα, θα ήταν σε γνώση σας τα εξής:

Το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία) συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολή των ρομά από τον καταυλισμό το 2005, η οποία δεν έγινε δεκτή από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, που με την υπ’ αριθμ. 312/2005 απόφασή του, έκανε δεκτή την ανακοπή. Επίσης, η από 29/08/2008 και με αριθμό κατάθεσης 3876/2008 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου στην προαναφερθείσα απόφαση, κρίθηκε και δημοσιεύτηκε στην Πάτρα σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στις 23/07/2010, όπου ακυρώθηκε το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του Ελληνικού Δημοσίου.

Το θέμα της μετεγκατάστασης των ρομά, σε σπίτια που θα ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη πρότυπα υγιεινής και αξιοπρέπειας, δεν είναι απλή διαδικασία και δε λύνεται με διοικητικές πράξεις. Απαιτεί ουσιαστική πολιτική από μεριάς των κυβερνήσεων, συνθήκες που θα δίνουν δουλειά στους ενήλικες, δυνατότητες υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα παιδιά, κλπ. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνίζεται η Δημοτική Αρχή της Πάτρας.

Το αίτημα της πόλης μας, που επανειλημμένα έχει τεθεί σε όλες τις Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως αντίστοιχα και στις Διοικήσεις της ΕΤΑΔ, το οποίο ομόφωνα επικύρωσε για μία ακόμα φορά το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/02/2021, αφορά στα εξής:
-Άμεση παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του χώρου του Ριγανόκαμπου για πενήντα (50) χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του Ανατολικού Πάρκου της Πάτρας, με χρήσεις που συνάδουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον αναδασωτέο χαρακτήρα του.
-Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή από προγράμματα, των απαραίτητων μελετών και εργασιών διαμόρφωσης του χώρου.
-Προκήρυξη σχετικού Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, όπως προβλέπεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.
Κατόπιν τούτων, σας καλούμε εκ νέου να μας ενημερώσετε για την τελική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης και της εταιρείας σας, σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου, ώστε να μπορέσει ο πατραϊκός λαός και ο Δήμος να τον μετατρέψουν σε «πνεύμονα ζωής» της πόλης μας».

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement