Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Ριζότο με μανιτάρια και λουκάνικα      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες

6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη

2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα, Αρμπόριο ή Καρναρόλι

1 ποτήρι μπίρα ξανθιά

1½ λίτρο ζωμό κρέατος καυτό

1 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη

2 κουτ. σούπας βούτυρο

2 λουκάνικα χωριάτικα σε χοντρές φέτες

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Αδειάζετε τα μανιτάρια σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σοτάρετε τα κρεμμύδια για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο, το τσίλι και το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4 λεπτά ακόμα μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο. Σβήνετε με την περισσότερη μπίρα και, μόλις απορροφηθεί, προσθέτετε ένα φλιτζάνι ζωμό. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό και αφήνετε το ριζότο να σιγοβράζει μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το ζωμό. Προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 25 λεπτά, προσθέτοντας ζωμό κάθε φορά που απορροφάται από το ρύζι, μέχρι να χυλώσει το ριζότο. Ψήνετε τα χωριάτικα λουκάνικα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καμιά λιπαρή ουσία. Όταν ψηθούν από όλες τις πλευρές, αφαιρείτε το λίπος από το τηγάνι και σβήνετε με την υπόλοιπη μπίρα. Βράζετε μέχρι να εξατμιστεί, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Λίγο πριν τελειώσετε με τη διαδικασία (στα 20 λεπτά περίπου), αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τα μανιτάρια, την παρμεζάνα και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το ριζότο να βράσει για 2 λεπτά. Αποσύρετε και σερβίρετε σε πιάτα, προσθέτοντας κομμάτια λουκάνικο από πάνω.

Μαγειρική

Πικάντικα ρεβίθια με κουσκούς και πετιμέζι 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι κουσκούς αραβικό (έτοιμο σε πακέτο του εμπορίου)

½ φλιτζάνι πετιμέζι

3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

2 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

½ κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε να μαλακώσει λίγο. Ρίχνετε τα ρεβίθια, το ζωμό ή νερό και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Ανακατεύετε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα και τα προσθέτετε στο φαγητό. Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτετε το κουσκούς στα ρεβίθια, αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά, προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Τοποθετείτε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνετε με το καπάκι. Αφήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουσκούς. Ανακατεύετε το φαγητό με πιρούνι για να ξεχωρίσει το κουσκούς και να γίνει σπυρωτό. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Πέννες φούρνου με κοτόπουλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

700γρ. στήθος κοτόπουλου ψημένο, σε κύβους

150γρ. πέννες μίνι (μικρές) βρασμένες, λαδωμένες με 1 κουτ. σούπας

75γρ. βούτυρο

50γρ. αλεύρι

800ml ζωμό κότας

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 φύλλο δάφνης

ξύσμα από 2 λεμόνια

300ml κρέμα γάλακτος

50γρ. αμύγδαλα φιλέ

ελαιόλαδο

150γρ. γραβιέρα

100γρ. παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Μαγειρεύετε για 3 λεπτά και προσθέτετε τον ζωμό. Φέρνετε τη σάλτσα σε βρασμό και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και τη δάφνη. Βράζετε για 6 λεπτά ακόμη. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα και το ξύσμα λεμόνι. Πετάτε το φύλλο δάφνης. Αναμιγνύετε τη σάλτσα με το κοτόπουλο και τις πέννες και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Τοποθετείτε το μίγμα σε ένα ταψί και από πάνω πασπαλίζετε με τη γραβιέρα και τη παρμεζάνα. Ψήνετε στο φούρνο, στους 180οC για 30 λεπτά. Αφήνετε το φαγητό 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι μεσαίο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι γλυκό

2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό βάζετε το χταπόδι ολόκληρο, προσθέτετε λίγο ξίδι και το αφήνετε να ζεματιστεί. Το αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομματάκια. Ξαναρίχνετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα δύο είδη πιπεριού, τον πελτέ τομάτας, το ελαιόλαδο και αφήνετε να βράσει για περίπου 2 ώρες. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε να βράσει το σύνολο για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό στα πιάτα.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα