Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Connect with us

Υγεία

Kορωνοϊός: Πώς καταστρέφει τα κύτταρα του καρδιακού μυός – Κίνδυνος επιδημίας καρδιοπαθειών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την αρχή σχεδόν της πανδημίας ο νέος κορωνοϊός έχει συνδεθεί με πρόκληση προβλημάτων στην καρδιά, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης ικανότητας άντλησης του αίματος και των αρρυθμιών. Ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμενε αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το αν τα καρδιολογικά προβλήματα προκαλούνται εξαιτίας του ίδιου του ιού που μολύνει την καρδιά ή αν αποτελούν φλεγμονώδη αντίδραση στη λοίμωξη άλλων οργάνων του σώματος από τον SARS-CoV-2. Μια τέτοια λεπτομέρεια μπορεί να φαντάζει σε εμάς τους «κοινούς θνητούς» ως… ψιλά γράμματα, ωστόσο είναι ουσιώδης αφού μπορεί να δείξει τον δρόμο της πρόληψης αλλά και της καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρδιολογικών προβλημάτων που προκαλεί η Covid-19.

«Ένοχος» ο ίδιος ο ιός

Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις δείχνει ότι οι καρδιακές βλάβες στους ασθενείς με Covid-19 προκαλούνται εξαιτίας της εισβολής και του πολλαπλασιασμού του ιού μέσα στα κύτταρα του καρδιακού μυός, γεγονός που οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο και παρεμβαίνει στην ικανότητα σύσπασης της καρδιάς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο της μελέτης τους βλαστικά κύτταρα προκειμένου να δημιουργήσουν στο εργαστήριο καρδιακό ιστό τον οποίο και μόλυναν με τον SARS-CoV-2, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology: Basic to Translational Science».

«Είχαμε δει σχετικώς νωρίς από όταν ξέσπασε η πανδημία ότι αυτός ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή βλάβες στην καρδιά υγιών ατόμων, κάτι που μας είχε θέσει σε συναγερμό» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Κόρι Λαβίν, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και προσέθεσε: «Ακόμη και μερικοί αθλητές κολεγίων οι οποίοι έλαβαν το πράσινο φως μετά τη νόσησή τους από Covid-19 να επιστρέψουν στους αγώνες εμφάνισαν ουλώδη ιστό στην καρδιά. Υπήρχε διχογνωμία όμως αν αυτό οφειλόταν σε άμεση μόλυνση της καρδιάς από τον ιό ή σε μια συστημική φλεγμονώδη απόκριση η οποία συμβαίνει εξαιτίας της λοίμωξης των πνευμόνων». Σύμφωνα με τον δρ. Λαβίν «η μελέτη μας είναι μοναδική επειδή αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι στους ασθενείς με Covid-19 που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, ο ιός μολύνει την καρδιά και ιδιαιτέρως τα κύτταρα του καρδιακού μυός».

Θάνατος των κυττάρων, καταστροφή των ινών του καρδιακού μυός

Ο καθηγητής Λαβίν και οι συνεργάτες του μελέτησαν καρδιακό ιστό από τέσσερις ασθενείς με Covid-19 που είχαν αναπτύξει καρδιολογικά προβλήματα. Χρησιμοποίησαν επίσης βλαστικά κύτταρα για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ιστό ο οποίος «μοντελοποιεί» το πώς συσπάται ο καρδιακός μυς. Η μελέτη αυτών των μοντέλων καρδιακού ιστού προσδιόρισε ότι η ιογενής λοίμωξη όχι απλώς σκοτώνει τα κύτταρα του καρδιακού μυός αλλά επίσης καταστρέφει τις μυϊκές ίνες που είναι υπεύθυνες για τη συστολή του. Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι ο καρδιακός θάνατος και η απώλεια ινών του καρδιακού μυός μπορούν να λάβουν χώρα χωρίς να υπάρχει καν φλεγμονή. «Η φλεγμονή μπορεί να είναι ένα δεύτερο «χτύπημα» μετά την καταστροφή που έχει προκληθεί από τον ιό, ωστόσο από μόνη της δεν αποτελεί την πρωταρχική αιτία των βλαβών στην καρδιά» εξήγησε ο καθηγητής.

Πρόκληση διαφορετικής ανοσολογικής απόκρισης

Και άλλες ιογενείς λοιμώξεις έχουν συνδεθεί με βλάβες στην καρδιά, ωστόσο ο SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει μια μοναδική επίδραση στην καρδιά και ιδίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αποκρίνονται στη λοίμωξη. Στην COVID-19, ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, μονοκύτταρα και δενδριτικά κύτταρα κυριαρχούν στην ανοσολογική απόκριση. Στις περισσότερες περιπτώσεις άλλων ιών που χτυπούν την καρδιά, στο προσκήνιο βρίσκονται τα Τ και Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρόνια κατάσταση με μακροπρόθεσμες συνέπειες

«Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί διαφορετική ανοσολογική απόκριση στην καρδιά σε σύγκριση με άλλους ιούς και δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Γενικώς σε ό,τι αφορά άλλους ιούς η ανοσολογική απόκριση που συνδέεται με αυτούς συνδέεται με μικρής διάρκειας νόσο η οποία αντιμετωπίζεται με υποστηρικτική φροντίδα. Ωστόσο η ανοσολογική απόκριση που βλέπουμε σε ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα φαίνεται να συνδέεται με μια χρόνια κατάσταση με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Προς το παρόν βλέπουμε συσχετίσεις, οπότε χρειαζόμαστε επιπλέον έρευνες ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει» είπε ο δρ Λαβίν.

Κίνδυνος επιδημίας καρδιοπαθειών εξαιτίας της Covid-19

Κλείνοντας ο καθηγητής τόνισε ότι ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σοβαρό «εχθρό» της καρδιάς. «Ακόμη και νεαρά άτομα με πολύ ήπια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα αργότερα τα οποία θα επηρεάζουν την ικανότητά τους να ασκούνται. Θέλουμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να δρούμε προληπτικά και θεραπευτικά. Στο μεσοδιάστημα, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων τονίζοντάς τους ότι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά αυτόν τον ιό και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σταματήσουν την εξάπλωσή του τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μια ακόμη μεγαλύτερη επιδημία καρδιοπαθειών η οποία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί».

Υγεία

«Εμβολιασμός Covid-19 και Διαβήτης-Μύθοι και Αλήθειες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά», στα πλαίσια της ορθής πληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι Covid-19 των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, διοργανώνει πολύ ενδιαφέρουσα εξ ’αποστάσεως ενημερωτική ημερίδα (webinar) με θέμα: «Εμβολιασμός Covid-19 και Διαβήτης. Μύθοι και Αλήθειες» την Πέμπτη 22 Απρίλιου 2021 και ώρα 18:30.

Σκοπός είναι η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση για την καταπολέμηση μύθων και φόβων γύρω από τον εμβολιασμό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα θα απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν προκύψει έχοντας πλήρη γνώση χωρίς φόβο, ώστε να διεξαχθεί με επιτυχία ο εμβολιασμός κατά του Covid-19.
Η δράση πραγματοποιείται και υπό την Αιγίδα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και της Π.Ο.Μ.Α.ΜΕ.Α Δυτικής Ελλάδος.
Η εκδήλωση θα έχει την εξής δομή:
Χαιρετισμοί:
• Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, κ.ΧαράλαμποςΜπονάνος
• Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, κ.ΧρήστοςΔαραμήλας
• Πρόεδρος Π.Ο.Μ.Α.ΜΕ.Α Δυτικής Ελλάδος, κ.Αντώνης Χαροκόπος
• Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, κ.ΆνναΜαστοράκου
• Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά», κ.Βασιλική Γούλα
Συντονισμός-Σχολιασμός:
-κ.Βασιλική Γούλα Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά»,
-κ.Χαράλαμπος Γώγος, ΚαθηγητηςΠαθολογιας,Λοιμωξιολογος,Μελος Eπιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
Τοποθετήσεις:
κ.ΚαρολίναΑκινόσογλου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη ΚαθηγήτριαΠανεπιστημίου Πατρών«Εμβολιασμός έναντι Covid-19»
κ.ΚωνσταντίνοςΚούκιος, Συντονιστής/Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Ν.Π. Άγιος Ανδρέας, «Εμβολιασμός ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη»
Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα προβληθεί μέσω του youtubeστο link: https://youtu.be/ZBXWAKTh2fA
και θα είναι ανοιχτή για τους γονείς, φίλους ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και για το γενικότερο κοινό.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στη Νοηματική Γλώσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 6932242521 (κ.Κατερίνα Βέργη)

Περισσότερα

Υγεία

Θεοδωρίδου : Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμών των εγκύων – Ποια εμβόλια είναι ασφαλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τον εμβολιασμό των εγκύων μίλησε, μεταξύ άλλων, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε, η αρχική θέση για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση ήταν απαγορευτική.

Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο αλλά και το νεογνό σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋπόθεση εάν το άτομο έχει αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία δεν εντοπίστηκε κανένας κίνδυνος από τους εμβολιασμούς των εγκύων.

Αυτό άνοιξε και το πράσινο φως και υιοθέτησε την αντίστοιχη οδηγία και η βρετανική επιτροπή εμβολιασμών με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.

Επομένως τα εμβόλια covid που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται και στις εγκύους και να τους προφυλάσσουν από τον ιό κατά την κύηση.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει την γονιμότητα ενώ δεν χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης.

Επίσης, ο θηλασμός είναι ασφαλής δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε ιός στο μητρικό γάλα αλλά και από μελέτες φαίνεται ότι τόσο από τη νόσηση όσο και τον εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα τα ποια έχουν σημαντική προστασία στο βρέφος.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Έκκληση για αίμα για τον Αλέξανδρο Μαργαρώνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκκληση για αίμα απευθύνει η οικογένεια του Αλέξανδρου Μαργαρώνη ο οποίος πρόκειται να χειρουργηθεί αύριο.

Νοσηλεύονται στην Αγγειοχειρουργική κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα