Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Kορωνοϊός: Πώς καταστρέφει τα κύτταρα του καρδιακού μυός – Κίνδυνος επιδημίας καρδιοπαθειών

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την αρχή σχεδόν της πανδημίας ο νέος κορωνοϊός έχει συνδεθεί με πρόκληση προβλημάτων στην καρδιά, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης ικανότητας άντλησης του αίματος και των αρρυθμιών. Ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμενε αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το αν τα καρδιολογικά προβλήματα προκαλούνται εξαιτίας του ίδιου του ιού που μολύνει την καρδιά ή αν αποτελούν φλεγμονώδη αντίδραση στη λοίμωξη άλλων οργάνων του σώματος από τον SARS-CoV-2. Μια τέτοια λεπτομέρεια μπορεί να φαντάζει σε εμάς τους «κοινούς θνητούς» ως… ψιλά γράμματα, ωστόσο είναι ουσιώδης αφού μπορεί να δείξει τον δρόμο της πρόληψης αλλά και της καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης των καρδιολογικών προβλημάτων που προκαλεί η Covid-19.

«Ένοχος» ο ίδιος ο ιός

Τώρα μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις δείχνει ότι οι καρδιακές βλάβες στους ασθενείς με Covid-19 προκαλούνται εξαιτίας της εισβολής και του πολλαπλασιασμού του ιού μέσα στα κύτταρα του καρδιακού μυός, γεγονός που οδηγεί στον κυτταρικό θάνατο και παρεμβαίνει στην ικανότητα σύσπασης της καρδιάς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο της μελέτης τους βλαστικά κύτταρα προκειμένου να δημιουργήσουν στο εργαστήριο καρδιακό ιστό τον οποίο και μόλυναν με τον SARS-CoV-2, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology: Basic to Translational Science».

«Είχαμε δει σχετικώς νωρίς από όταν ξέσπασε η πανδημία ότι αυτός ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή βλάβες στην καρδιά υγιών ατόμων, κάτι που μας είχε θέσει σε συναγερμό» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Κόρι Λαβίν, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και προσέθεσε: «Ακόμη και μερικοί αθλητές κολεγίων οι οποίοι έλαβαν το πράσινο φως μετά τη νόσησή τους από Covid-19 να επιστρέψουν στους αγώνες εμφάνισαν ουλώδη ιστό στην καρδιά. Υπήρχε διχογνωμία όμως αν αυτό οφειλόταν σε άμεση μόλυνση της καρδιάς από τον ιό ή σε μια συστημική φλεγμονώδη απόκριση η οποία συμβαίνει εξαιτίας της λοίμωξης των πνευμόνων». Σύμφωνα με τον δρ. Λαβίν «η μελέτη μας είναι μοναδική επειδή αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι στους ασθενείς με Covid-19 που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, ο ιός μολύνει την καρδιά και ιδιαιτέρως τα κύτταρα του καρδιακού μυός».

Θάνατος των κυττάρων, καταστροφή των ινών του καρδιακού μυός

Ο καθηγητής Λαβίν και οι συνεργάτες του μελέτησαν καρδιακό ιστό από τέσσερις ασθενείς με Covid-19 που είχαν αναπτύξει καρδιολογικά προβλήματα. Χρησιμοποίησαν επίσης βλαστικά κύτταρα για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ιστό ο οποίος «μοντελοποιεί» το πώς συσπάται ο καρδιακός μυς. Η μελέτη αυτών των μοντέλων καρδιακού ιστού προσδιόρισε ότι η ιογενής λοίμωξη όχι απλώς σκοτώνει τα κύτταρα του καρδιακού μυός αλλά επίσης καταστρέφει τις μυϊκές ίνες που είναι υπεύθυνες για τη συστολή του. Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι ο καρδιακός θάνατος και η απώλεια ινών του καρδιακού μυός μπορούν να λάβουν χώρα χωρίς να υπάρχει καν φλεγμονή. «Η φλεγμονή μπορεί να είναι ένα δεύτερο «χτύπημα» μετά την καταστροφή που έχει προκληθεί από τον ιό, ωστόσο από μόνη της δεν αποτελεί την πρωταρχική αιτία των βλαβών στην καρδιά» εξήγησε ο καθηγητής.

Πρόκληση διαφορετικής ανοσολογικής απόκρισης

Και άλλες ιογενείς λοιμώξεις έχουν συνδεθεί με βλάβες στην καρδιά, ωστόσο ο SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει μια μοναδική επίδραση στην καρδιά και ιδίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αποκρίνονται στη λοίμωξη. Στην COVID-19, ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, μονοκύτταρα και δενδριτικά κύτταρα κυριαρχούν στην ανοσολογική απόκριση. Στις περισσότερες περιπτώσεις άλλων ιών που χτυπούν την καρδιά, στο προσκήνιο βρίσκονται τα Τ και Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρόνια κατάσταση με μακροπρόθεσμες συνέπειες

«Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί διαφορετική ανοσολογική απόκριση στην καρδιά σε σύγκριση με άλλους ιούς και δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Γενικώς σε ό,τι αφορά άλλους ιούς η ανοσολογική απόκριση που συνδέεται με αυτούς συνδέεται με μικρής διάρκειας νόσο η οποία αντιμετωπίζεται με υποστηρικτική φροντίδα. Ωστόσο η ανοσολογική απόκριση που βλέπουμε σε ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα φαίνεται να συνδέεται με μια χρόνια κατάσταση με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Προς το παρόν βλέπουμε συσχετίσεις, οπότε χρειαζόμαστε επιπλέον έρευνες ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει» είπε ο δρ Λαβίν.

Κίνδυνος επιδημίας καρδιοπαθειών εξαιτίας της Covid-19

Κλείνοντας ο καθηγητής τόνισε ότι ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σοβαρό «εχθρό» της καρδιάς. «Ακόμη και νεαρά άτομα με πολύ ήπια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα αργότερα τα οποία θα επηρεάζουν την ικανότητά τους να ασκούνται. Θέλουμε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να δρούμε προληπτικά και θεραπευτικά. Στο μεσοδιάστημα, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων τονίζοντάς τους ότι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά αυτόν τον ιό και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σταματήσουν την εξάπλωσή του τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον μια ακόμη μεγαλύτερη επιδημία καρδιοπαθειών η οποία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί».

Ελλάδα

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – Περισσότερα από 3.500 κρούσματα σήμερα, αναμένεται έκρηξη εντός της εβδομάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορονοϊός: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων αναμένεται σήμερα Τρίτη (19/10/2021), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες , οι νέες μολύνσεις πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 3.500, με τους ειδικούς να βλέπουν αύξηση στις 4.000 έως το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τα κρούσματα ήταν πάνω από 3.100.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων για να σταθμίσει τα δεδομένα ανά περιοχή, ενώ αύριο οι λοιμωξιολόγοι θα αναλύσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων ημερών και θα αξιολογήσουν την επίδραση των τελευταίων μέτρων που επιβλήθηκαν αναφορικά με τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους.

Επί τάπητος θα τεθούν νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο και πιθανότατα να αποφασιστεί η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ, η χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους στους εξωτερικούς χώρους, ενώ μελετάται να απαγορευθούν οι εκδηλώσεις και οι συναθροίσεις.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 5.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα.

Επεσήμανε, επίσης, πως και οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Περισσότερα

Υγεία

Όσα περισσότερα χρόνια κάποιος έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα ή ανακοπή είναι τόσο μεγαλύτερος όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που έχει υψηλή «κακή» χοληστερίνη (LDL), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η LDL αποτελεί γνωστό σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι, όπως συμβαίνει και με το κάπνισμα, η «κακή» χοληστερίνη έχει σωρευτική αρνητική επίπτωση στην καρδιά, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο και σκλήρυνση των αρτηριών, βασική αιτία θανάτου διεθνώς.

Η δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες στενεύει τη δίοδο και μπλοκάρει την ομαλή ροή του αίματος και του οξυγόνου προς την καρδιά. Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και δεν μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα, προτού νιώσουν πόνους στο στήθος ή πάθουν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Η δημοσίευση
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «JAMA Cardiology», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν σε βάθος χρόνου 18.288 ανθρώπους, που είχαν κάνει πολλά τεστ αίματος για LDL σε διαφορετικές ηλικίες. Υπολογίστηκε έτσι η σωρευτική επίδραση της LDL και παρακολουθήθηκε η υγεία των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο επί 16 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερα ήταν διαχρονικά τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος διάγνωσης με στεφανιαία νόσο. Σε σύγκριση με όσους είχαν σε βάθος χρόνου τα μικρότερα σωρευτικά επίπεδα LDL, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο. Από την άλλη, δεν βρέθηκε καμία αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή για καρδιακή ανεπάρκεια.

Στατίνες
Με βάση τις ισχύουσες συστάσεις, οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών καλούνται να πάρουν φάρμακα (στατίνες) μόνο όταν η LDL τους είναι πάνω από 190. Όμως οι ερευνητές βρήκαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μπορεί να ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερο επίπεδο (πάντως τα επίπεδα LDL κάτω του 100 θεωρούνται σίγουρα φυσιολογικά).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος ξεκινά σε επίπεδα LDL τόσο χαμηλά όσο το 100. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ένας άνθρωπος κάτω των 40 ετών με LDL 100 θα πρέπει να αρχίσει αμέσως θεραπεία. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ηλικίας και επιπέδου LDL», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια ΓιΓι Ζανγκ, επίκουρη καθηγήτρια καρδιαγγειακής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. «Το κεντρικό μήνυμα είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε χαμηλή LDL καθ’ όλη τη μέση ηλικία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά σας», πρόσθεσε.

Για την επιστημονική δημοσίευση πατήστε εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα

Υγεία

Εβδομάδα Αιμοδοσίας με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πίστη στην συλλογική δράση και στην κοινή προσπάθεια, συμμετέχει ενεργά, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κίνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας στην Πάτρα και στην περιοχή μας.

Αυτή την φορά, συμμετέχει στη διοργάνωση της εβδομαδιαίας αιμοδοσίας από 18-22 Οκτωβρίου στην πλατεία Γεωργίου μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Καραμανδανείου και την σύμπραξη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών, της Στέγης Καλαβρυτινών Αγίας Λαύρας και του ράδιο ΤΑΞΙ EXPRESS Πάτρας.

Η αιμοδοσία αυτή, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ελευθερίας, συμβολίζει την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα, για να απαλλαγεί η Ελληνική κοινωνίας από την «τυραννία»  της έλλειψης αίματος και την αγωνιώδη αναζήτηση μίας μονάδας  για τον συγγενή ή τον φίλο που έχει ανάγκη.

«Στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το αίμα δεν παράγεται, δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται. Είναι το υπέρτατο αγαθό και καθένας από εμάς μπορεί να χαρίσει ζωή σε ένα συνάνθρωπό του μέσω της εθελοντικής του προσφοράς. Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει. Να είμαστε εκεί για τον διπλανό μας και στα εύκολα και στα δύσκολα» δηλώνει ο Αντιπεριφερεάρχης ΠΕ Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα