Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Υγεία

Μεταλλάξεις: Η ανησυχία των ειδικών και η προέλευση τους-Όλα όσα ξέρουμε, τι δεν γνωρίζουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Με 1600 ασθενείς Covid να έχουν εισαχθεί για νοσηλεία την τελευταία εβδομάδα, μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής -ενώ βρισκόμαστε αρκετές εβδομάδες σε 3ο lockdown- είναι πλέον φανερό ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλάζουν τις ισορροπίες στην εξέλιξη της πανδημίας, καθιστώντας λιγότερο αποδοτικά τα μέτρα προστασίας κι αφήνοντας ένα ερωτηματικό να πλανάται στην ατμόσφαιρα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης εμβολιασμού.

Αν και μεταλλάξεις στους ιούς πάντοτε συμβαίνουν, οι πιο διαδεδομένες, που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ειδικών στον ιό SARS COV2 είναι η «Βρετανική» μετάλλαξη, η «Νοτιοαφρικάνικη», η Βραζιλιάνικη», η μετάλλαξη της «Νέας Υόρκης» και της «Καλιφόρνιας».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΠΚΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου και η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε στο Liberal.gr τι ξέρουμε (μέχρι τώρα) και τι δεν γνωρίζουμε για τις μεταλλάξεις που μας οδηγούν (ξανά) σε αχαρτογράφητα νερά κι αυξάνουν την πίεση στο σύστημα υγείας, δημιουργώντας την ανάγκη για επώδυνες παρατάσεις των μέτρων οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν την κόπωση στην κοινωνία.

Στην εύλογη ερώτηση αν θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε τις 5 πιο γνωστές μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε ένα συγκριτικό τεστ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου απαντά πως τέτοια στοιχεία δεν διαθέτουμε. Έχει πλέον διαπιστωθεί πως είναι πιο μεταδοτικές, αλλά δεν υπάρχουν ευρήματα που να στοιχειοθετούν ότι κάποιο ή κάποια από τα μεταλλαγμένα στελέχη μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα. Η μόνη μετάλλαξη που φαίνεται να συσχετίζεται με βαρύτερη νόσηση είναι αυτή που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κρούσμα της οποίας ωστόσο δεν έχουμε (ακόμα) στην Ελλάδα.

Στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή έχουν εντοπιστεί οι 2 από τις 5 προαναφερθείσες μεταλλάξεις, η Βρετανική και η Νοτιοαφρικάνικη, με την καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου να επισημαίνει ότι το 70% των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια αφορούν την Βρετανική μετάλλαξη, με το ποσοστό αυτό στην Αττική και την Κρήτη να μεγαλώνει και να αγγίζει το 90%.
Για τις δύο μεταλλάξεις των οποίων έχουν καταγραφεί περιστατικά στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτικές, κατά πάσα πιθανότητα κατά 30% περισσότερο η Βρετανική και κατά 50% περισσότερο η Νοτιοαφρικάνικη, οπότε τα μέτρα προστασίας όπως τα ξέραμε δεν επαρκούν. Γι’ αυτό συστήθηκε η χρήση διπλής μάσκας στα μέρη με υψηλό συγχρωτισμό όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάτι που πρότεινε και ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ. Φυσικά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την κόπωση του κόσμου, μετά από 1 χρόνο πανδημίας και αρκετούς μήνες εφαρμογής κυλιόμενων lockdown, οπότε καθώς οι μεταλλάξεις καθιστούν πιο εύκολη τη διασπορά της Covid επιβάλλεται να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί και να μην χαλαρώνουμε την εγρήγορσή μας.
«Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται μπορεί να κολλήσει ξανά από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη;» είναι η επόμενη ερώτηση που απασχολεί τον κόσμο.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας απαντά πως ο εμβολιασμένος μπορεί να ξανα-κολλήσει αλλά έχει μικρότερο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά. Συνεπώς ο εμβολιασμός προστατεύει πρωτίστως τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο. Με τον εμβολιασμό, όπως και με την φυσική ανοσία που αποκτιέται με την νόσηση μας προστατεύουν τα αντισώματα αλλά και η κυτταρική ανοσία μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων τα οποία αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό η Βραζιλιάνικη μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Manaus είναι όχι μόνο πιο μολυσματικό, αλλά μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη.
Το στέλεχος αυτό έχει ήδη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας σε πάνω από είκοσι άλλες χώρες και τις ΗΠΑ. Η διευθύντρια του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι με το ρυθμό που εμφανίζονται και εξαπλώνονται τα νέα στελέχη κινδυνεύουμε να χάσουμε όσο έδαφος έχουμε με κόπο κερδίσει έναντι στην πανδημία.
To νέο στέλεχος ονομάστηκε P.1 και έχει επικρατήσει στην περιοχή, με τον μαζικό εμβολιασμό στη Βραζιλία να προχωρά με βραδείς ρυθμούς, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς, με τον αριθμό των εμβολίων που είχε εξασφαλίσει η χώρα να είναι ανεπαρκής. Λίγο περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν εμβολιαστεί ως την Τρίτη 2 Μαρτίου δηλαδή περίπου το 2,6% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση, ενώ μόνο 1,5 εκατομμύριο πολίτες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Η χώρα έχει προμηθευτεί το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους P.1, και το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca.
Τελικά ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία; «Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να «δουλεύουν» τα εμβόλια, να είναι αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα λοιπόν, συνοψίζοντας, ξέρουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δουλεύουν για τη Βρετανική μετάλλαξη, ενώ λιγότερα εμβόλια δουλεύουν για τη Νοτιοαφρικανική. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης κι άλλα εμβόλια, ώστε να ανοίξει η «βεντάλια» των εμβολιασμών και να έχουμε περισσότερα «όπλα» για τον πόλεμο με την Covid», λένε οι δυο καθηγήτριες.
(Πηγή:Liberal.gr)

Υγεία

Κορωνοϊός και αντισώματα: Πόσα έχει ο εμβολιασμένος και πόσα αυτός που έχει νοσήσει

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα τσίμπημα στο χέρι, μια αιμοληψία, και σε 5 λεπτά το τεστ αντισωμάτων ολοκληρώθηκε και απαντά αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει και αν ο αριθμός των αντισωμάτων που διαθέτει είναι ικανός να τον προφυλάξει προκειμένου να μην κολλήσει ξανά.

Ο χειρουργός Γιώργος Τεπελόπουλος, έκανε το τεστ αντισωμάτων, δυο μήνες αφότου είχε κολλήσει κορονοϊό. Το αποτέλεσμα βγήκε μέσα σε 24 ώρες κι όπως αποδείχθηκε η τιμή που ανιχνεύτηκε στο 70.33, ήταν 70 φορές πάνω από τη βάση.

Στην πράξη ο γιατρός, υπολόγισε ότι δυο μήνες μετά τη νόσηση είχε 3.500 αντισώματα, όταν το μίνιμουμ για να θεωρείται κάποιος προστατευμένος είναι τα 1.000 αντισώματα.

Με τον εμβολιασμό αυτά τα 3.500 αντισώματα έφτασαν τις 60 με 70 χιλιάδες. Είναι αυτό το boost που προκαλούν τα εμβόλια.

Τι γίνεται όμως αν κάποιος που νόσησε δεν εμβολιαστεί;

«Κάποιοι αναπτύσσουν αντισώματα, κάποιοι οργανισμοί όμως ενώ περνάνε τον covid έχουν μηδενικά ή πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό αντισωμάτων γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε και τον εμβολιασμό», είπε ο Χρήστος Ξυλάς, γιατρός covid Νοσοκομείου Εδέσσας.

«Είναι όντως αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων. Έχουν τύχει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις που μετρώντας τους έχουμε δει ότι δεν έχουν βγάλει αντισώματα, αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις, όπως ανοσοκατεσταλμένοι. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα έχει καλά αντισώματα που θα διαρκέσουν πάνω από 6 με 8 μήνες», ανέφερε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο Live News.

Το εμβόλιο της Moderna ίσως να κρατάει τα αντισώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μελέτες ακόμη επί του θέματος.

www.newsit.gr

Περισσότερα

Υγεία

3 ασκήσεις για μεγαλύτερη ευλυγισία στο σεξ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι οι αερόβιες ασκήσεις -τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο- εξασφαλίζουν πιο δυνατές στύσεις στους άντρες, επιβεβαιώνοντας το προφανές: η γυμναστική δεν βελτιώνει μόνο την ψυχική και σωματική σου υγεία, αλλά και τις σεξουαλικές σου επιδόσεις.

Κι αν η δύναμη και η αντοχή είναι κάτι που ήδη έχεις καταφέρει να αποκτήσεις με τις ασκήσεις που συνηθίζεις να εκτελείς ή με το άθλημα που έχεις επιλέξει να κάνεις, ίσως να μην ισχύει το ίδιο και για την ευλυγισία, που η αλήθεια είναι ότι σου λείπει. Στον συγκεκριμένο τομέα εξάλλου οι περισσότεροι άντρες είναι αδύναμοι. 

Το κομμάτι της ευλυγισίας είναι βασικό στο παζλ που χτίζει μία απολαυστική σεξουαλική ζωή, που κρατιέται όσο το δυνατόν μακριά από τη ρουτίνα και είναι ανοιχτή στον πειραματισμό με διαφορετικές στάσεις ανάλογα με το εκάστοτε mood, χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος των μικροτραυτισμών. 

Πώς θα γίνεις λιγότερο δύσκαμπτος στο κρεβάτι, αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων; Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που θα σε βοηθήσει να το πετύχεις.

Η ευλυγισία στο σεξ έρχεται μέσα από αυτές τις 4 ασκήσεις

Squats

Τα δημοφιλή καθίσματα δουλεύουν τους γλουτούς, τους μηριαίους και τους τετρακέφαλους, ενδυναμώνουν δηλαδή τα πόδια και αυξάνουν την αντοχή και την ευελιξία του σώματός σου ειδικά στις στάσεις που στηρίζεσαι στα κάτω άκρα.

 

Προβολές

Μία άσκηση που τεντώνει τους γοφούς, χαλαρώνει τα ισχία και αποτρέπει τις πιθανότητες για τραυματισμό τους σε ενδεχόμενη απότομη κίνηση. 

Spider-Man stretch

Αυτή η άσκηση δουλεύει ταυτόχρονα τους μυς των των ποδιών, της βουβωνικής χώρας και της πλάτης. Κυρίως όμως ανοίγει τους γοφούς, κάτι που είναι απαραίτητο για όλες τις στάσεις που δεν έχουν να κάνουν με το κλασικό ιεραποστολικό. 

Plus: οι ασκήσεις για έξτρα δύναμη και αντοχή

  1. Deadlifts: οι ασκήσεις με μπάρα χτίζουν εκτός από γρανιτένια μπράτσα, δυνατή πλάτη και πόδια. 
  2. Push-ups: σε βοηθούν να αποκτήσεις πιο δυνατά χέρια, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την πλάτη και τα πόδια, ώστε να μπορείς να στηρίξεις καλύτερα τη σύντροφό σου σε οποιαδήποτε θέση. 
  3. Κοιλιακοί: πολλές από τις πιο δύσκολες στάσεις απαιτούν σταθερότητα και δύναμη στον κορμό. Γι΄ αυτό και μία δυνατή κοιλιά είναι μεγάλο ατού στο κρεβάτι.

Περισσότερα

Υγεία

WEBINAR: H σημασία της Παθολογοανατομικής στον καρκίνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ, συνεχίζει τη σειρά διαδικτυακών επιμορφωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τίτλο «Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για Ασθενείς με Καρκίνο Μαστού και τις Οικογένειες τους” που συνδέουν την επιστημονική γνώση με πρακτικές συμβουλές και απευθύνονται σε γυναίκες- ασθενείς με καρκίνο μαστού και τους άμεσους φροντιστές τους (γυναίκες ή και άνδρες), με σκοπό την ενημέρωση και την στήριξη τους.

Άλλωστε η έγκυρη ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο μαστού, έχει αποδειχθεί ότι, συμβάλλει τόσο στην καλύτερη «συμμόρφωσή» τους στις ιατρικές οδηγίες και τη θεραπευτική διαδικασία όσο και στην καλύτερη προσαρμογή τους στην ασθένεια και τελικά στην καλύτερη ποιότητα της ζωής τους.
Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί το Webinar με τίτλο: Η σημασία της παθολογοανατομικής στον καρκίνο, με εισηγητή τον κο Παπαχρήστου Διονύση, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Πατρών, Επιστημονικά Υπεύθυνου
Παθολογοανατομικού Τμήματος «Ολύμπιον Θεραπευτήριο” Γενική Κλινική Πατρών,  Professor (Adj.) of Pathology, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, USA.
Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM.
Δηλώσεις συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://bit.ly/3yR1m4J
ή επικοινωνήστε με το γραφείο του Συλλόγου στο τηλέφωνο 2610-222274 καθημερινά 9:00 με 17:00.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με: Την ευγενική χορηγία της εταιρίας Novartis
Με την υποστήριξη των εταιριών,  Vianex ,  Intermed  και Φάρμασερβ LILLY

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα