Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Connect with us

Υγεία

Μεταλλάξεις: Η ανησυχία των ειδικών και η προέλευση τους-Όλα όσα ξέρουμε, τι δεν γνωρίζουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Με 1600 ασθενείς Covid να έχουν εισαχθεί για νοσηλεία την τελευταία εβδομάδα, μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής -ενώ βρισκόμαστε αρκετές εβδομάδες σε 3ο lockdown- είναι πλέον φανερό ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλάζουν τις ισορροπίες στην εξέλιξη της πανδημίας, καθιστώντας λιγότερο αποδοτικά τα μέτρα προστασίας κι αφήνοντας ένα ερωτηματικό να πλανάται στην ατμόσφαιρα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης εμβολιασμού.

Αν και μεταλλάξεις στους ιούς πάντοτε συμβαίνουν, οι πιο διαδεδομένες, που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ειδικών στον ιό SARS COV2 είναι η «Βρετανική» μετάλλαξη, η «Νοτιοαφρικάνικη», η Βραζιλιάνικη», η μετάλλαξη της «Νέας Υόρκης» και της «Καλιφόρνιας».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΠΚΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου και η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε στο Liberal.gr τι ξέρουμε (μέχρι τώρα) και τι δεν γνωρίζουμε για τις μεταλλάξεις που μας οδηγούν (ξανά) σε αχαρτογράφητα νερά κι αυξάνουν την πίεση στο σύστημα υγείας, δημιουργώντας την ανάγκη για επώδυνες παρατάσεις των μέτρων οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν την κόπωση στην κοινωνία.

Στην εύλογη ερώτηση αν θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε τις 5 πιο γνωστές μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε ένα συγκριτικό τεστ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου απαντά πως τέτοια στοιχεία δεν διαθέτουμε. Έχει πλέον διαπιστωθεί πως είναι πιο μεταδοτικές, αλλά δεν υπάρχουν ευρήματα που να στοιχειοθετούν ότι κάποιο ή κάποια από τα μεταλλαγμένα στελέχη μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα. Η μόνη μετάλλαξη που φαίνεται να συσχετίζεται με βαρύτερη νόσηση είναι αυτή που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κρούσμα της οποίας ωστόσο δεν έχουμε (ακόμα) στην Ελλάδα.

Στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή έχουν εντοπιστεί οι 2 από τις 5 προαναφερθείσες μεταλλάξεις, η Βρετανική και η Νοτιοαφρικάνικη, με την καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου να επισημαίνει ότι το 70% των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια αφορούν την Βρετανική μετάλλαξη, με το ποσοστό αυτό στην Αττική και την Κρήτη να μεγαλώνει και να αγγίζει το 90%.
Για τις δύο μεταλλάξεις των οποίων έχουν καταγραφεί περιστατικά στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτικές, κατά πάσα πιθανότητα κατά 30% περισσότερο η Βρετανική και κατά 50% περισσότερο η Νοτιοαφρικάνικη, οπότε τα μέτρα προστασίας όπως τα ξέραμε δεν επαρκούν. Γι’ αυτό συστήθηκε η χρήση διπλής μάσκας στα μέρη με υψηλό συγχρωτισμό όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κάτι που πρότεινε και ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ. Φυσικά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την κόπωση του κόσμου, μετά από 1 χρόνο πανδημίας και αρκετούς μήνες εφαρμογής κυλιόμενων lockdown, οπότε καθώς οι μεταλλάξεις καθιστούν πιο εύκολη τη διασπορά της Covid επιβάλλεται να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί και να μην χαλαρώνουμε την εγρήγορσή μας.
«Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται μπορεί να κολλήσει ξανά από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη;» είναι η επόμενη ερώτηση που απασχολεί τον κόσμο.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας απαντά πως ο εμβολιασμένος μπορεί να ξανα-κολλήσει αλλά έχει μικρότερο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά. Συνεπώς ο εμβολιασμός προστατεύει πρωτίστως τον ίδιο τον εμβολιαζόμενο. Με τον εμβολιασμό, όπως και με την φυσική ανοσία που αποκτιέται με την νόσηση μας προστατεύουν τα αντισώματα αλλά και η κυτταρική ανοσία μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων τα οποία αναδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό η Βραζιλιάνικη μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Manaus είναι όχι μόνο πιο μολυσματικό, αλλά μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει από άλλα στελέχη.
Το στέλεχος αυτό έχει ήδη ξεφύγει από τα σύνορα της χώρας σε πάνω από είκοσι άλλες χώρες και τις ΗΠΑ. Η διευθύντρια του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι με το ρυθμό που εμφανίζονται και εξαπλώνονται τα νέα στελέχη κινδυνεύουμε να χάσουμε όσο έδαφος έχουμε με κόπο κερδίσει έναντι στην πανδημία.
To νέο στέλεχος ονομάστηκε P.1 και έχει επικρατήσει στην περιοχή, με τον μαζικό εμβολιασμό στη Βραζιλία να προχωρά με βραδείς ρυθμούς, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς, με τον αριθμό των εμβολίων που είχε εξασφαλίσει η χώρα να είναι ανεπαρκής. Λίγο περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είχαν εμβολιαστεί ως την Τρίτη 2 Μαρτίου δηλαδή περίπου το 2,6% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση, ενώ μόνο 1,5 εκατομμύριο πολίτες είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Η χώρα έχει προμηθευτεί το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του στελέχους P.1, και το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca.
Τελικά ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία; «Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να «δουλεύουν» τα εμβόλια, να είναι αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα λοιπόν, συνοψίζοντας, ξέρουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δουλεύουν για τη Βρετανική μετάλλαξη, ενώ λιγότερα εμβόλια δουλεύουν για τη Νοτιοαφρικανική. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης κι άλλα εμβόλια, ώστε να ανοίξει η «βεντάλια» των εμβολιασμών και να έχουμε περισσότερα «όπλα» για τον πόλεμο με την Covid», λένε οι δυο καθηγήτριες.
(Πηγή:Liberal.gr)

Υγεία

«Εμβολιασμός Covid-19 και Διαβήτης-Μύθοι και Αλήθειες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά», στα πλαίσια της ορθής πληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι Covid-19 των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, διοργανώνει πολύ ενδιαφέρουσα εξ ’αποστάσεως ενημερωτική ημερίδα (webinar) με θέμα: «Εμβολιασμός Covid-19 και Διαβήτης. Μύθοι και Αλήθειες» την Πέμπτη 22 Απρίλιου 2021 και ώρα 18:30.

Σκοπός είναι η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση για την καταπολέμηση μύθων και φόβων γύρω από τον εμβολιασμό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα θα απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν προκύψει έχοντας πλήρη γνώση χωρίς φόβο, ώστε να διεξαχθεί με επιτυχία ο εμβολιασμός κατά του Covid-19.
Η δράση πραγματοποιείται και υπό την Αιγίδα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και της Π.Ο.Μ.Α.ΜΕ.Α Δυτικής Ελλάδος.
Η εκδήλωση θα έχει την εξής δομή:
Χαιρετισμοί:
• Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, κ.ΧαράλαμποςΜπονάνος
• Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, κ.ΧρήστοςΔαραμήλας
• Πρόεδρος Π.Ο.Μ.Α.ΜΕ.Α Δυτικής Ελλάδος, κ.Αντώνης Χαροκόπος
• Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, κ.ΆνναΜαστοράκου
• Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά», κ.Βασιλική Γούλα
Συντονισμός-Σχολιασμός:
-κ.Βασιλική Γούλα Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά»,
-κ.Χαράλαμπος Γώγος, ΚαθηγητηςΠαθολογιας,Λοιμωξιολογος,Μελος Eπιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
Τοποθετήσεις:
κ.ΚαρολίναΑκινόσογλου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη ΚαθηγήτριαΠανεπιστημίου Πατρών«Εμβολιασμός έναντι Covid-19»
κ.ΚωνσταντίνοςΚούκιος, Συντονιστής/Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Ν.Π. Άγιος Ανδρέας, «Εμβολιασμός ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη»
Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα προβληθεί μέσω του youtubeστο link: https://youtu.be/ZBXWAKTh2fA
και θα είναι ανοιχτή για τους γονείς, φίλους ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και για το γενικότερο κοινό.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στη Νοηματική Γλώσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 6932242521 (κ.Κατερίνα Βέργη)

Περισσότερα

Υγεία

Θεοδωρίδου : Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμών των εγκύων – Ποια εμβόλια είναι ασφαλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τον εμβολιασμό των εγκύων μίλησε, μεταξύ άλλων, κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε, η αρχική θέση για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση ήταν απαγορευτική.

Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο αλλά και το νεογνό σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋπόθεση εάν το άτομο έχει αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία δεν εντοπίστηκε κανένας κίνδυνος από τους εμβολιασμούς των εγκύων.

Αυτό άνοιξε και το πράσινο φως και υιοθέτησε την αντίστοιχη οδηγία και η βρετανική επιτροπή εμβολιασμών με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.

Επομένως τα εμβόλια covid που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται και στις εγκύους και να τους προφυλάσσουν από τον ιό κατά την κύηση.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει την γονιμότητα ενώ δεν χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης.

Επίσης, ο θηλασμός είναι ασφαλής δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε ιός στο μητρικό γάλα αλλά και από μελέτες φαίνεται ότι τόσο από τη νόσηση όσο και τον εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα τα ποια έχουν σημαντική προστασία στο βρέφος.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Έκκληση για αίμα για τον Αλέξανδρο Μαργαρώνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκκληση για αίμα απευθύνει η οικογένεια του Αλέξανδρου Μαργαρώνη ο οποίος πρόκειται να χειρουργηθεί αύριο.

Νοσηλεύονται στην Αγγειοχειρουργική κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Γεννηματάς.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα