Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κάλυψη έως και 100% των εισφορών

Δημοσιεύθηκε

στις

Την κάλυψη έως και 100% του συνόλου των εισφορών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετά – COVID εποχή, που όλοι ευελπιστούν ότι μπορεί να ξεκινήσει από το προσεχές καλοκαίρι (ανάλογα και με την πορεία των εμβολιασμών).

Γνωρίζοντας ότι η «επόμενη μέρα» θα είναι πολύ δύσκολη για τις περισσότερες επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα χρέη αλλά και μηδενική ρευστότητα προκειμένου να επιτύχουν την επανεκκίνηση, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το σχέδιο που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις ελαφρύνοντας σημαντικά το εργασιακό κόστος και παράλληλα, θα συμβάλλει ώστε να μην υπάρξει μία νέα έκρηξη ανεργίας.

Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα θα συνδυάζει στοιχεία του μηχανισμού “Συν-Εργασία” (επιδότηση εισφορών υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης) και του προγράμματος επιδότησης εισφορών για 100.000 νέες θέσεις εργασίας (κάλυψη εισφορών ανεξαρτήτως τύπου σύμβασης), με στόχο την “υπέρβασή” τους (αν και όχι απαραίτητα την κατάργησή τους), αλλά και την κάλυψη του “κενού” που θα αφήσει το σταδιακό “πάγωμα” των αναστολών, το οποίο έχει ωφελήσει πάνω από 1,1 εκατ. μισθωτούς (δηλ. έναν στους δύο) του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα αφορά συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο και οι μεταφορές. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις άλλων κλάδων με βάση την μείωση τζίρου που έχουν υποστεί.
Η «βάση» του σχεδίου είναι η κάλυψη των εργοδοτικών ή ακόμα και του συνόλου των εισφορών σε ποσοστό που θα φτάνει μέχρι και το 100% ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τη μείωση του τζίρου, κλπ. Ανάλογη θα είναι και η ασφαλιστική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις.
Φυσικά, το σχέδιο δεν θα διαρκέσει για… πάντα, καθώς αποβλέπει στο να προσφέρει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν κατά το πρώτο διάστημα. Και θα περιλαμβάνει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας (θα τεθεί ένα χρονικό ορόσημο πρόσληψης προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί ένας εργαζόμενος στο πρόγραμμα αυτό). Η βασική στόχευση αυτή τη στιγμή είναι η ισχύς του προγράμματος να έχει διάρκεια 4 ή 6 μήνες και η κυβέρνηση επιθυμεί η εκκίνησή του να συμπέσει με την πρώτη σημαντική άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και με την φετινή θερινή / τουριστική σαιζόν. Τέλος, μία βασική προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement