Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

«Άδειασε» η θάλασσα-Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθαρίζοντας πως φαινόμενο δεν είναι προσεισμικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αρκετές περιοχές και της Δυτικής Ελλάδος εμφανίστηκε υποχώρηση της θάλασσας προκαλώντας έντονη ανησυχία στους πολίτες, καθώς αντίστοιχα φαινόμενα στο παρελθόν είχαν αποδειχτεί «προάγγελοι» σεισμού.

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πτώση της στάθμης της θάλασσας, αποσυνδέοντας το φαινόμενο με ενδεχόμενο σεισμό.
Όπως αναφέρει «το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.
Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.
Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, επιπλέον εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο
Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού.
(Μερικά τεχνικά στοιχεία ελήφθησαν από το Καθηγ. ΑΠΘ Γιάννη Κρεστενίτη).
Η πτώση της στάθμης είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών «από τις τεκτονικές δυνάμεις φουσκώνει» ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πρην την διάρρηξη και φυσικά χαμηλώνει η στάθμη.
Δεν ισχύει αυτό στην περίπτωσή μας γιατί το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε μία μόνο θέση, αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με Πρόδρομα φαινόμενα».
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Αντίστοιχα, και ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς εξήγησε γιατί υποχώρησε η θάλασσα ξεκαθαρίζοντας πως το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό.
«Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει», εξήγησε ο κ. Φασουλάς και προσέθεσε πως «το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι».


Ροή ειδήσεων

Advertisement