Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Κορμός λευκής σοκολάτας με ξερά σύκα      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 1 μακρόστενη φόρμα κέικ)

Για το μπισκότο

100γρ. αλεύρι

100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

100γρ. ζάχαρη

100γρ. καρύδια, τριμμένα

Για τον κορμό

320γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή

120γρ. κρέμα γάλακτος

2 σπόρους κάρδαμο, σπασμένους

150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

75γρ. ζάχαρη άχνη

150γρ. σύκα ξερά, κομμένα στα 4

100γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Βάζετε σε μπολ όλα τα υλικά για το μπισκότο και με τα δάχτυλα ανακατεύετε έως ότου γίνουν μια ενιαία, σφιχτή μάζα. Στρώνετε μικρό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και θρυμματίζετε επάνω τη ζύμη του μπισκότου, απλώνοντας την σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνετε στο φούρνο για 22 λεπτά, βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε το μπισκότο να κρυώσει. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, μαζί με την κρέμα γάλακτος και το κάρδαμο. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το μίγμα της σοκολάτας στο μίγμα του βουτύρου και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τα σύκα, τα καρύδια και το μπισκότο το οποίο έχετε σπάσει σε μικρά και μεγάλα κομμάτια. Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν όλα τα υλικά από τη σοκολάτα. Σε μακρόστενη φόρμα του κέικ βάζετε ένα κομμάτι λαδόκολλα και αδειάζετε μέσα το μίγμα του κορμού. Καλύπτετε την επιφάνειά του με τα κομμάτια της λαδόκολλας που προεξέχουν και βάζετε στο ψυγείο για 6 ώρες να παγώσει και να σταθεροποιηθεί. Εάν θέλετε να παγώσει πιο γρήγορα, το βάζετε στην κατάψυξη για 3 ώρες. Αφού παγώσει ο κορμός, ξεφορμάρετε σε πιατέλα, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και σερβίρετε. Ο κορμός διατηρείται στο ψυγείο.

Μαγειρική

Πικάντικα ρεβίθια με κουσκούς και πετιμέζι 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι κουσκούς αραβικό (έτοιμο σε πακέτο του εμπορίου)

½ φλιτζάνι πετιμέζι

3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

2 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

½ κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε να μαλακώσει λίγο. Ρίχνετε τα ρεβίθια, το ζωμό ή νερό και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Ανακατεύετε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα και τα προσθέτετε στο φαγητό. Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτετε το κουσκούς στα ρεβίθια, αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά, προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Τοποθετείτε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνετε με το καπάκι. Αφήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουσκούς. Ανακατεύετε το φαγητό με πιρούνι για να ξεχωρίσει το κουσκούς και να γίνει σπυρωτό. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

 

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Πέννες φούρνου με κοτόπουλο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

700γρ. στήθος κοτόπουλου ψημένο, σε κύβους

150γρ. πέννες μίνι (μικρές) βρασμένες, λαδωμένες με 1 κουτ. σούπας

75γρ. βούτυρο

50γρ. αλεύρι

800ml ζωμό κότας

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 φύλλο δάφνης

ξύσμα από 2 λεμόνια

300ml κρέμα γάλακτος

50γρ. αμύγδαλα φιλέ

ελαιόλαδο

150γρ. γραβιέρα

100γρ. παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Μαγειρεύετε για 3 λεπτά και προσθέτετε τον ζωμό. Φέρνετε τη σάλτσα σε βρασμό και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και τη δάφνη. Βράζετε για 6 λεπτά ακόμη. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα και το ξύσμα λεμόνι. Πετάτε το φύλλο δάφνης. Αναμιγνύετε τη σάλτσα με το κοτόπουλο και τις πέννες και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Τοποθετείτε το μίγμα σε ένα ταψί και από πάνω πασπαλίζετε με τη γραβιέρα και τη παρμεζάνα. Ψήνετε στο φούρνο, στους 180οC για 30 λεπτά. Αφήνετε το φαγητό 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι μεσαίο

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

½ κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι γλυκό

2 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με δύο ποτήρια νερό βάζετε το χταπόδι ολόκληρο, προσθέτετε λίγο ξίδι και το αφήνετε να ζεματιστεί. Το αποσύρετε από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι και το κόβετε σε κομματάκια. Ξαναρίχνετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα δύο είδη πιπεριού, τον πελτέ τομάτας, το ελαιόλαδο και αφήνετε να βράσει για περίπου 2 ώρες. Προσθέτετε τις πατάτες και αφήνετε να βράσει το σύνολο για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό στα πιάτα.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα