Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σπύρος Στεργίου: Θα ανοίξουμε με δανεικά…

Published

on

Χθες συμπληρώθηκαν πέντε μήνες από την ημέρα που η εστίαση έκλεισε για δεύτερη φορά. Είναι ο κλάδος που στη διάρκεια της πανδημίας έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα, καθώς οι ειδικοί θεώρησαν πως ο κορωνοϊός βρίσκει… πρόσφορο έδαφος στις καφετέριες και στα εστιατόρια, αν και η άποψη αυτή φαίνεται να ακυρώθηκε από την ίδια την εμπειρία. Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου εκτιμά πως το μέλλον του κλάδου θα είναι δυσοίωνο, καθώς η πλειονότητα των καταστηματαρχών εστίασης για να ανοίξουν θα πρέπει να πάρουν δανεικά…

«Πέντε μήνες είμαστε κλειστοί και ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει. Αποδεικνύεται τελικά ότι δεν φταίει η εστίαση για την υπερμετάδοση, όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Ο κόσμος έχει ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί και βγαίνει στα πάρκα, στις πλατείες, μαζεύεται στα σπίτια. Γι’ αυτό και σημειώθηκε ενδοοικογενειακή διασπορά. Ποιος ο λόγος να μένουν τα καταστήματά μας κλειστά; Ζητάμε να ανοίξουμε άμεσα τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως άλλωστε πράξαμε και μετά την πρώτη καραντίνα. Να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό του προσωπικού μας το οποίο έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο και να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Λογιστικά το 60-70% των επιχειρήσεων του κλάδου μας δεν μπορεί να ξανανοίξει, είμαστε κατεστραμμένοι, όμως επειδή δεν έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε για να βιοποριστούμε θα ανοίξουμε αλλά με δανεικά και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας με νύχια και με δόντια. Το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό, είναι θέμα βιοπορισμού για χιλιάδες οικογένειες που ζουν από την εστίαση», ανέφερε ο κ. Στεργίου.

Ο ΣΚΕΑΝΑ πρόσφατα έστειλε και νέα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνοντας πως «μετά την διαφαινόμενη μη αποτελεσματικότητα των μέτρων του lock down, τα κρούσματα έχουν σταθερή ανοδική πορεία.

Φαινόμενα συνωστισμού χιλιάδων πολιτών σε πάρκα, πλατείες και δημόσιους χώρους ενισχύουν την διασπορά του ιού. Η εστίαση μπαίνοντας στον 5ο μήνα αναστολής, πληρώνοντας βαρύ οικονομικό τίμημα, φαίνεται πως δεν είναι η αιτία της μετάδοσης, (ή με το να μένει ανενεργή) η λύση του προβλήματος. Θεωρούμε πλέον πως τα καταστήματα μας πρέπει να ανοίξουν, αρχή Απριλίου, διότι οι πελάτες, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είναι συντεταγμένοι και σίγουρα πιο ασφαλείς.

Επίσης θεωρούμε πως το ωράριο λειτουργίας θα πρέπει να είναι ελεύθερο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η συγκέντρωση των πολιτών σε σπίτια, χωρίς εξαερισμό και χωρίς τήρηση των μέτρων, που δημιουργείται λόγω της φυσικής ανάγκης των ανθρώπων για κοινωνικοποίηση. Επίσης θεωρούμε απαραίτητο, καταστήματα τα οποία δεν είναι βιώσιμα οικονομικά, επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ή υπάγονται στην κατηγορία της νυχτερινής ζώνης, να μπορούν να επιλέξουν καθεστώς στήριξης με αναστολές εργαζομένων, μηδενικά ενοίκια, επιστρεπτέες κλπ.

Τέλος, είναι πλέον επιτακτικό, λόγω της οικονομικής μας καταστροφής, να ανοίξουμε τηρώντας απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων και των πελατών, διότι ίσως έτσι θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα θέτοντας ως βασική προϋπόθεση τον εμβολιασμό του προσωπικού σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement