Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άνοιξε και 5η κλινική covid στο ΠΓΝΠ-Οι εκτιμήσεις Τζουβελέκη για την πορεία της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορυφώνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ασφυκτικός ο κλοιός της πανδημίας όπως αποτυπώνεται στο ΠΓΝΠ αφού οι τέσσερις κλινικές καλύπτονται από ασθενείς με αποτέλεσμα ν’ ανοίξει και 5η κλινική στο ΠΓΝΠ, στην οποία αρχικά θα παρακολουθούνται ύποπτα κρούσματα, ενώ η ΜΕΘ χρειάζεται εσπευσμένα ενίσχυση με νέες κλίνες.

Προχθές αργά το βράδυ ο αριθμός των νοσηλευομένων στο ΠΓΝΠ έφτασε τους εκατό και παραμένει αμείωτος και σήμερα με 80 ασθενείς να νοσηλεύονται στις κλινικές και 20 στην ΜΕΘ.

Σε ερώτηση της «Γ» στον αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας Δ/ντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και υπεύθυνο της 2ης κλινικής covid-19 της Παθολογικής του ΠΓΝΠ, πότε προβλέπεται ανάκαμψη της πανδημίας και το άνοιγμα αγοράς και σχολείων, σύμφωνα με τους έως τώρα ακριβείς υπολογισμούς του τους οποίους αποτυπώνει σε γραφήματα, ο αν. Καθηγητής απαντά:

«Την παρούσα χρονική στιγμή βιώνουμε έναν αγώνα δρόμου ανάμεσα στην υψηλή μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών και την προστατευτική ανοσία μέσω των εμβολίων. Δυστυχώς τα εμβόλια υπολείπονται την παρούσα χρονική στιγμή και οφείλουμε να ανακόψουμε τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων με την εφαρμογή λοκντάουν, ώστε να επιμερίσουμε το υγειονομικό φορτίο και να αντέξει το ΕΣΥ. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 300% δείχνοντας ότι ο ιός έχει εισχωρήσει για τα καλά στην κοινότητα, γεγονός που μαρτυρά η δραματική αύξηση των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων, που αγγίζει το 99% στο ΠΓΝΠ. Μέχρι τις 15 Μαρτίου αναμένονται 90-100 ίσως και παραπάνω κρούσματα την ημέρα (σαν να έχουμε 1500 κρούσματα ημερησίως στην Αττική) και εν συνεχεία η καμπύλη θα ξεκινήσει να υποστρέφει από τις 20 του μηνός και μετά με πολύ αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης. Θα εξαρτηθούν όλα από τους εμβολιαστικούς ρυθμούς και από την τήρηση των μέτρων».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου. «Το ευκταίο σενάριο» όπως τονίζει, «είναι να περιμένουμε την αποκλιμάκωση στις αρχές Απριλίου παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασθέντων (που σήμερα 07/03/21 αγγίζουν τους 1.1 εκ-5η χώρα στην ΕΕ) και την τήρηση των μέτρων να έχουμε μείωση των κρουσμάτων κατά 30-40% και να μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα με τους δικούς μας. Υπομονή τρεις εβδομάδες».
ΤΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Ροή ειδήσεων

Advertisement