Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Μπουκατίνι με σουπιές, καλαμαράκια και χωριάτικο λουκάνικο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250γρ. σουπιές, καθαρισμένες

250γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα

80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

60γρ. λουκάνικα χωριάτικα

60ml κρασί λευκό

2 τομάτες ώριμες, τριμμένες

½ ματσάκι μαϊντανό

500γρ. μπουκατίνι

ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματάτε τις σουπιές και τα καλαμαράκια για 1 λεπτό. Τα σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Μόλις κρυώσουν ελαφρά κόβετε τα καλαμαράκια σε ροδέλες λεπτές και τις σουπιές σε μπαστουνάκια. Στην ίδια κατσαρόλα που έχετε στεγνώσει ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και ανακατεύετε διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να γυαλίσουν. Κατόπιν προσθέτετε το λουκάνικο κομμένο σε μικρά κομματάκια και μετά από λίγο τα θαλασσινά. Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε την τομάτα και ένα ποτήρι από το νερό που κρατήσατε. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τον μαϊντανό. Αφήνετε να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τα μπουκατίνι για 4 λεπτά. Τα σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα θαλασσινά και ανακατεύετε. Αφήνετε να βράσουν για 4 λεπτά επιπλέον μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά. Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα πασπαλίζοντας αν θέλετε με παρμεζάνα.

Μαγειρική

Κέικ γιαουρτιού με βατόμουρο 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 8 μερίδες)

½ φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι

3 μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι συν 1 κ.σ. ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 ½ φλιτζάνι συν 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι φυτικό λάδι

2 φλιτζάνια κατεψυγμένα βατόμουρα

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°. Καλύψτε ελαφρά ένα ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Τοποθετήστε μια λαδόκολλα και ψεκάστε την. Χτυπήστε το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και 1 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 1½ ½ φλιτζάνι αλεύρι και χτυπήστε για να ενωθούν. Προσθέστε λάδι και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί (στην αρχή θα φαίνεται σπασμένο και μετά θα ενωθεί). Ρίξτε τα βατόμουρα με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Βάλτε τα βατόμουρα σε κουρκούτι και μεταφέρετε γρήγορα στην προετοιμασμένη φόρμα. Πασπαλίστε το κέικ με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να δείτε αν βγαίνει καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει για 20 λεπτά. Βγάλτε από το τηγάνι και μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύστε το κέικ καλά τυλιγμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 5 ημέρες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γλασαρισμένος σολομός με ρύζι μπρόκολου          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι

1 κεφάλι μπρόκολο, ψιλοκομμένο (περίπου 2 φλιτζάνια)

4 κομμάτια φιλέτο σολομού χωρίς πέτσα

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο και σε μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη σάλτσα σόγιας. Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ανακατεύοντας με το μπρόκολο τα τελευταία 3 λεπτά. Αφήστε ρύζι και μπρόκολο να κρυώσουν λίγο μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο, περίπου 5 λεπτά. Τοποθετήστε το σολομό και το κρεμμύδι σε ένα φύλλο ψησίματος. Ρίξτε λάδι, αλάτι και πιπέρι με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ψήστε το σολομό έως 10 λεπτά, ρίχνοντας το μισό γλάσο σόγιας πάνω από το ψάρι τα τελευταία 2 λεπτά του μαγειρέματος. Σερβίρετε το σολομό και το κρεμμύδι με το ρύζι και το υπόλοιπο γλάσο.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεμμύδια γεμιστά με αρωματικό κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 κρεμμύδια μέτρια

350γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το ταψί

50γρ. σταφίδες ξανθές

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα νερό και τη βάζετε στη φωτιά να πάρει βράση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά καφέ φύλλα και τις ρίζες της βάσης τους. Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα «καπάκι» από την πάνω πλευρά τους. Όταν πάρει βράση το νερό τα ρίχνετε στην κατσαρόλα για 6 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφαιρείτε τα εσωτερικά φύλλα και τα κρατάτε στην άκρη. Αφήνετε τα κρεμμύδια με 3 εξωτερικές σειρές τουλάχιστον. Ψιλοκόβετε τα καπάκια και το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσατε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας συχνά με σπάτουλα. Όταν ροδίσει ο κιμάς προσθέτετε τις σταφίδες, τον άνηθο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το μπαχάρι, ανάλογο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση από τα υγρά της. Την τραβάτε τότε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τα καβουρδισμένα κουκουνάρια. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζετε τα κρεμμύδια με το μίγμα του κιμά και τα αραδιάζετε σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα. Προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε για 40 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ανά δύο στη μερίδα με λίγο πρόβειο γιαούρτι για συνοδευτικό.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα