Κυριακή 16 Μαΐου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συνάντηση για τον ακαδημαϊκό χάρτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας στη οποία συμμετείχαν και οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητές , Διονύσης Μαντζαβίνος και Δημήτρης Σκούρας, με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, Κωνσταντίνο Νικολούτσο και Παναγιώτη Τσιχριτζή.

Αντικείμενο της συνάντησης η ανταλλαγή απόψεων για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικότερα για τα Τμήματα (του πρώην ΤΕΙ) που εδρεύουν στις περιοχές τους και εμπίπτουν στη γενικότερη Αναδιοργάνωση των Τμημάτων, στο πλαίσιο του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος.
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Οι Καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών μετέβησαν άμεσα στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή Δαμασίου-Ελασσόνας, στην οποία η σεισμική ακολουθία συνεχίζει να εξελίσσεται μια εβδομάδα μετά από το κύριο σεισμό.
Ειδικότερα οι καθηγητές κ.κ. Ι. Κουκουβέλας και Κ. Νικολακόπουλος αμέσως μετά την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας ξεκίνησαν αναλύσεις στο εργαστήριο, ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, και μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή. Η ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών πρώτη από όλες τις ομοειδείς ομάδες επιστημόνων που εργάζονται στην περιοχή ταυτοποίησε την συν-σεισμική διάρρηξη του σεισμού. Οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν περιέλαβαν κλασσικές μεθόδους χαρτογράφησης, νέες τεχνολογίες UAV-LiDAR και παλαιοσεισμολογική εκσκαφή. Η ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή και στο εργαστήριο για την εκτίμηση των δεδομένων που συνέλεξαν από την πλειστόσειστη περιοχή.
ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ: ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ & Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ»
Με επιτυχία λόγω της αυξημένης συμμετοχής του κοινού πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Το ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας: το αρχαίο μνημείο και η σύγχρονη έρευνα», που διοργάνωσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με ομιλήτρια την επικ. Καθηγήτρια τoυ Τμήματος κ. Valentina Di Napoli. Στην επιτυχημένη διάλεξη, ξετυλίχθηκε η ιστορία του μνημείου και παράλληλα αναπτύχθηκαν οι προοπτικές της σύγχρονης έρευνας για αυτό. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Χρ. Μπούρας, ο οποίος αφού τόνισε τη σπουδαιότητα της διάλεξης και αναφέρθηκε εν τάχει στην ιστορία του, επεσήμανε: «Το μνημείο επανήλθε στη «ζωή» 17 αιώνες μετά την ανέγερσή του και προς τούτο διεγείρει το ενδιαφέρον μιας σε βάθος «ανάγνωσής» του. Η παρούσα διάλεξη μας δίνει αυτή την ευκαιρία. Είναι γεγονός πως αποτελεί μια μοναδική γέφυρα ένωσης της ιστορίας και αποκρυπτογραφεί σαν εξαιρετικό αποτύπωμα, την ελληνορωμαϊκή πολιτισμική μίξη στο πεδίο της Τέχνης. Πρόκειται για φαντασμαγορικό χώρο, ένα ανεπανάληπτο «σκηνικό» που αναδείκνυε και αναδεικνύει τις παραστάσεις σε κάθε έκφανση της Τέχνης. Το έχουμε διαπιστώσει και απολαύσει όλοι. Δεν έχουμε όμως τη γνώση, ως μη ειδήμονες, να ιχνηλατήσουμε την ιστορία του ως αρχαίου μνημείου και βέβαια ως αντικείμενο της σύγχρονης έρευνας. Η συγκεκριμένη διάλεξη μας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Πιστεύω ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, τέτοιες διαλέξεις αποτελούν όχι μόνον διέξοδο αλλά πραγματική πνευματική, ψυχική ανάταση και αναζωογόνηση».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα-Τώρα: Τροχαίο στην Γλαύκου-Ι.Χ συγκρούστηκε με μηχανή

Δημοσιεύθηκε

στις

Τροχαίο ατύχημα με την εμπλοκή Ι.Χ και μηχανής σημειώθηκε στην Γλάύκου, στο ύψος του γηπέδου της Θύελλας Πατρών.

Στο σημείο σπεύδει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Που θα γίνουν rapid tests σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Κυριακή 16 Μαΐου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας και στην περιοχή της  Μαρίνας, κοντά στο κατάστημα εστίασης «ΘΕΑΤΡΑΚΙ». 

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό, διενεργούνται κατά τις πρωινές ώρες, από τα έμπειρα στελέχη του ΕΟΔΥ, με rapid tests.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» οι 121 νοσηλείες στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενθαρρυντικά σημάδια για την υποχώρηση της πανδημίας σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με τους αριθμούς να μειώνονται.

Ωστόσο, η πτωτική τάση στις νέες μολύνσεις δεν είναι συνυφασμένη με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δίνουν τη μάχη τους στα νοσοκομεία της περιοχής μας.
Χθες το πρωί, στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας νοσηλεύονταν 129 συνολικά ασθενείς, εκ των οποίων οι 27 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid.
Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονταν 51 ασθενείς στις Κλινικές Covid, ένα περιστατικό στην Παιδιατρική Κλινική και 19 στην ΜΕΘ Covid, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται 42 ασθενείς στις Κλινικές Covid και άλλοι 8 στην MEΘ Κορωνοϊού.

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα