Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ένα Καρναβάλι αλλιώς…»-Της Προέδρου της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Ήρας Κουρή

Δημοσιεύθηκε

στις

Το καρναβάλι του 2021 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων μας σαν ένα καρναβάλι που έγινε αλλά δεν το βιώσαμε. Μία σειρά εκδηλώσεων προγραμματίστηκαν με σκοπό μέσω διαδικτύου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα ζωής , δημιουργίας , πάθους και οράματος που χαρακτηρίζουν το Πατρινό Καρναβάλι.

Υλοποιήθηκαν λοιπόν, δράσεις καλλιτεχνικές εμπνευσμένες από την ιστορία του Καρναβαλιού μας, από τη σημερινή κατάσταση της πανδημίας , από τη συμμετοχικότητα των πατρινών καρναβαλιστών στις δράσεις των προηγούμενων χρόνων. Το θέατρο, ο χορός, η μουσική, ο κινηματογράφος, το θέατρο σκιών, οι εικαστικές τέχνες και κυρίως, η τεχνολογία μπήκαν στην υπηρεσία του Πατρινού Καρναβαλιού και τα μηνύματά του μέσω του διαδικτύου έφτασαν στην άκρη της γης. Μας δόθηκε μία καλή ευκαιρία που την αξιοποιήσαμε όσο μας επέτρεπε το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών μας και των περιοριστικών αυστηρών μέτρων.
Με αφετηρία την μακρόχρονη παράδοση και ιστορία του Καρναβαλιού μας, σταθήκαμε και ρίξαμε δημιουργικές ματιές στο χθες, τόσο στην τελετή έναρξης όσο και σε προβολές παραστάσεων που έγιναν στο carnivalpatras.gr , ενώ συντονιστήκαμε με τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις προκλήσεις του μέλλοντος έχοντας ως στόχο να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της φετινής διαδικτυακής λειτουργίας ως ενισχυτική δράση των υπαίθριων εκδηλώσεων που συνδέονται με τον φυσικό χώρο που το Καρναβάλι μας αναπνέει, την πλατεία και τον δρόμο .
Φροντίσαμε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα να ξεκινήσουμε τον καρναβαλικό στολισμό της πόλης που για πρώτη φορά απλώθηκε σε όλες σχεδόν τις γειτονιές. Δώσαμε υπαίθρια αποκριάτικη πινελιά θυμίζοντας στους περαστικούς ότι το Καρναβάλι είναι ζωντανό, με έκθεση φωτογραφίας στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, με νέα καρναβαλικά στοιχεία- μπάστακες στην πλατεία Τριών Συμμάχων και δηλώσαμε καρναβαλικά παρόντες στις στάσεις των λεωφορείων με αφίσες παλαιότερων διοργανώσεων αλλά και σε πλατείες με έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης . Παράλληλα, το Καρναβαλικό Συνεργείο κατασκεύασε νέους μπάστακες που αγοράστηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και από τον Δήμο Πύργου με αποτέλεσμα το «άρωμα» του Πατρινού Καρναβαλιού να φτάσει στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Κρατήσαμε ζωντανούς ιστορικούς θεσμούς όπως το φεστιβάλ ¨Μώμος ο Πατρεύς¨, το παιχνίδι του 56ου Κρυμμένου Θησαυρού. Ιδρύσαμε νέους όπως αυτόντων Αρμάδων. Τα πληρώματα τους θα είναι παιδιά και έφηβοι που φέτος κλήθηκαν και δημιούργησαν τους δικούς τους πυρήνες , σχεδίασαν , έπαιξαν , τραγούδησαν , κατασκεύασαν. Στόχος μας να αποτελέσουν στο μέλλον το ανθρώπινο δυναμικό που θα ανανεώσει τη φυσιογνωμία του Πατρινού Καρναβαλιού χωρίς να αλλοτριωθεί η φυσιογνωμία του. ΗσειράAnimationκαι το κόμικς «Ο κρυμμένος Θησαυρός των εντόμων» ήρθαν για να μείνουν, να έχουν συνέχεια και να εμπλουτίσουν έτσι το παιδικό καρναβάλι.Δημιουργήσαμε νέα τραγούδια για το Καρναβάλι μας, «αντί-δωτα» στην κατήφεια των ημερών μας, τα οποία θα χαρούμε σε αυτό το διαφορετικό Καρναβάλι και στα επόμενα ξέφρενα Καρναβάλια που έρχονται.
Μέσω των σεμιναρίων που διαδικτυακά προβάλλουμε απευθυνόμαστε στα πληρώματα αλλά και όσους θελήσουν να μάθουν τον τρόπο που κατασκευάζουμε καπέλα, μάσκες, αξεσουάρ, στολές, κλπ. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε και η συνεργασία μας με το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.
Ο Δήμος ( ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας, Υπηρεσίες Καθαριότητας, Αρχιτεκτονικού Έργου, Ηλεκτροφωτισμού, Κίνησης Οχημάτων , Πολιτιστικός Οργανισμός, ΔΗΠΕΘΕ) λοιπόν, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το καρναβαλικό πνεύμα και να δώσει μία νότα χαράς στους συμπολίτες μας που βιώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και αφορούν τόσο την οικονομική κατάσταση των πολιτών όσο και την ψυχική διάθεση.
Από τηνπλευρά τους το Καρναβαλικό Κομιτάτο και ομάδες καρναβαλιστών έδωσαν το δικό τους διαδικτυακό στίγμα. Ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα στην πόλη μας είναι η έκθεση με κούκλες που έντυσαν τα πληρώματα και εκτίθενται στη γωνία Ερμού και Αγίου Ανδρέου.Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα « και του χρόνου…μπούλες» που υλοποίησε αυτή τη δράση. Παράλληλα, η συμμετοχή στο 56ο παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού ήταν πολύ μεγάλη. Τα 48 πληρώματα που συμμετείχαν στις δράσεις δημιούργησαν ευφάνταστα βίντεο και όμορφες κατασκευές. Για πρώτη φορά τα βραβεία των νικητών είναι πρωτότυπες μάσκες που έφτιαξαν οι καθηγητές κεραμικής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Οργανισμού.
Η συνεργασία με φορείς της πόλης απέδωσε πολλούς θετικούς καρπούς που θα έχουμε την ευκαιρία να τους γευτούμε στο χώρο των Παλιών Σφαγείων μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Είναι όμως αυτό Καρναβάλι; Σίγουρα όχι! Καρναβάλι σημαίνει χαρά , κέφι, μεταμόρφωση, εμπειρία ζεστής παρέας. Όλα αυτά έλειψαν φέτος γι’ αυτό και τα συναισθήματά μου είναι αλληλοσυγκρουόμενα και αντιφατικά. Νιώθω τη χαρά της δημιουργίας, την περηφάνεια για τους Πατρινούς που δούλεψαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και μια βαθιά ικανοποίηση για την ωριμότητα που έδειξαν οι συμπολίτες μας. Όμως, πώς μπορείς να χαρείς με κλειστά καταστήματα, με ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους; Πώς μπορείς να χαρείς όταν γνωρίζεις ότι υπάρχουν οικογένειες που ζουν από το Καρναβάλι και για δυο χρόνια δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι; Δίνουμε μια μάχη καθημερινή και δεν σκύβουμε το κεφάλι. Από εκεί και πέρα με πείσμα για ζωή και με σεβασμό στο συνάνθρωπο θα συνεχίσουμε το όραμά μας για το οποίο μας ψήφισαν οι Πατρινοί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement