Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Οι άνθρωποι που δίνουν «ζωή» στις στολές

H «Γ» μίλησε με βιοτέχνες της Πάτρας, τους δημιουργούς «πίσω» από τη μεγάλη διοργάνωση που φέτος έμειναν χωρίς «δράση»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Πίσω» από το Πατρινό Καρναβάλι και τις φαντασμαγορικές στολές των πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού, βρίσκονταν αθόρυβα από τους δεκάδες άνθρωποι, που εργάζονταν με ζήλο, κέφι και μεράκι και έβαζαν όλη τους την τέχνη προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα!

Ο λόγος για τους βιοτέχνες της Πάτρας, που φέτος- δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσα να αξιοποιήσουν τους χώρους τους, πίσω από υφάσματα, σχέδια, πολύχρωμες κλωστές και ραπτομηχανές, δουλεύοντας πολλές φορές με εξαντλητικούς ρυθμούς και φροντίζοντας, ώστε οι στολές που θα πάρουν «ζωή» μέσα από τα δικά τους χέρια τις ημέρες των μεγάλων παρελάσεων,  να είναι άψογες και να ικανοποιήσουν τους καρναβαλιστές … αλλά και τους ίδιους που έπαιρναν ιδιαίτερη ικανοποίηση  από τη χαρά που πρόσφεραν στην πόλη και τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της πόλης.

Ο «παλμός» τους, φέτος, δεν χτύπησε» και μιλώντας στη «Γ», αναφέρονται στα συναισθήματα που ένιωσαν, αλλά και στην οικονομική ζημιά που υφίστανται.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΟΥΛΟΣ :«Ο κλάδος έχει πληγεί πολύ,  ας είναι η τελευταία χρονιά»

 

Ένας από τους ιδιοκτήτες βιοτεχνιών, που έχουν πληγεί από τη ματαίωση και των φετινών εκδηλώσεων, είναι ο Χρήστος Ξούλος ο οποίος μας δήλωσε: «Δυστυχώς και ο δικός μας κλάδος έχει πληγεί. Και πέρσι  πολλές επιχειρήσεις που είχαν εμπλακεί με τις στολές, έχοντας  αρκετά άτομα προσωπικό,  δεν δούλεψαν κανονικά αφού χάθηκαν χρήματα από την αγορά.

Φέτος έχουμε 100% απώλεια τζίρου αφού δεν δουλεύουμε καθόλου για τους γνωστούς λόγους. Μην ξεχνάμε, όμως,  πως  είναι πολλές οι δραστηριότητες, γύρω από εμάς, όπως οι εισαγωγείς υφασμάτων, κλωστών αλλά και εργαζόμενοι  που δουλεύουν πάνω στο ράψιμο των στόλων.

Ελπίζω του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα και να μπορέσουμε να δουλέψουμε».

 

 

NIKH ΑΝΤΤΖΟΥΛΑΤΟΥ :«Τα πράγματα είναι τραγικά, ο τζίρος έχει πέσει 100%»

Το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα σχολίασε και η Νίκη Αντζουλάτου, που είναι ιδιοκτήτρια της ομώνυμης βιοτεχνίας ρούχων στην Πάτρα.

«Η κατάσταση είναι τραγική και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο καρναβάλι και οι εκδηλώσεις που δεν  έγιναν όλο αυτό το διάστημα» είπε αρχικά η κυρία Αντζουλάτου και πρόσθεσε: «Το όλο πρόβλημα  για τον κλάδο μας είναι τεράστιο και αυτό επειδή τους τελευταίους μήνες δεν έχουμε ράψει ούτε μια στολή. Λόγω πανδημίας, είναι κλειστές οι σχολές χορού, τα γυμναστήρια, τα σχολεία δεν κάνουν εκδηλώσεις, οι παιδικοί σταθμοί.

Ο τζίρος μας έχει πέσει 100% , τα πράγματα είναι τραγικά για εμάς, καθόμαστε τόσους μήνες  και ελπίζω  να μην συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση,  γιατί δεν νομίζω να αντέξουμε άλλο χωρίς αντικείμενο».

 

 

Κατερίνα Διαμαντοπούλου: «Χάθηκε μια σεζόν που δεν αναπληρώνεται»

Στο γεγονός πως χάθηκε μια ολόκληρη σεζόν, αυτή του καρναβαλιού  που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί στο μέλλον, στάθηκε η Κατερίνα Διαμαντόπουλου η οποία είναι ιδιοκτήτρια  βιοτεχνίας ρούχων αλλά και ενοικίασης στολών.

«Όσον αφορά το καρναβάλι ο τζίρος είναι μηδαμινός δεν έχουμε φτιάξει ούτε μια στολή για τη φετινή σεζόν και αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι πως χάθηκε ολόκληρη  και δεν μπορεί να αναπληρωθεί στο μέλλον όπως μπορεί να συμβεί σε άλλους κλάδους» ανέφερε στη «Γ» και πρόσθεσε: «Αυτοί που έχουν e-shop έχουν δουλέψει κάπως αυτό το διάστημα, εμείς που δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα  μετά τις εορτές των Χριστουγέννων δεν έχουμε κάνει το παραμικρό.

Ούτε να ενοικιάσουμε στολές μπορούμε, σύμφωνα με τα μέτρα δεν είμαστε ανοιχτοί και  μπορούμε να δουλέψουμε μόνο για χονδρική πώληση, άλλα και εκεί είναι ελάχιστα αυτά που κάνουμε. Θεωρώ πως αυτό ήταν άδικο. Όπως τα Χριστούγεννα η πολιτεία άφησε ανοιχτά τα εποχιακά μαγαζιά, μπορούμε να αφήσει κα εμάς να νοικιάζουμε έστω κάποιες στολές.

Πάντως αυτή η περίοδος ήταν καταστροφική για εμάς. Εκτός από το καρναβάλι δεν έγινε καμία δραστηριότητα. Ούτε ένας χορός από σωματεία, ούτε το παιδικό καρναβάλι, καμία εκδήλωση με παραδοσιακές φορεσιές και  το οικονομικό πλήγμα είναι πολύ μεγάλο».

 

 

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΕΥΦΡΑΙΜΙΔΗΣ

«Μεγάλη η ζημιά, το ύφασμα έχει ιδιαιτερότητες»

Ένας από τους παλιούς έμπορους  υφασμάτων της Πάτρας που έχει έμμεσα εμπλοκή και με το καρναβάλι είναι ο Βαγγέλης Ευφραιμίδης ο οποίος μας μίλησε για τη ζημιά που έχει υποστεί όλους αυτούς του μήνες.

«Εμπόρευμα πολλά χρόνια υφάσματα και δεν είναι  μόνο το καρναβάλι που  δημιούργησε πρόβλημα αλλά όλες οι εκδηλώσεις που έχουν ματαιωθεί λόγω πανδημίας και αυτό έχει φέρει μεγάλο πρόβλημα και απώλεια τζίρου στις δικές μας επιχειρήσεις», μας είπε ο κ. Ευφραιμίδης και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς έχουμε κλείσει μετά τα Χριστούγεννα και από τότε δεν έχουμε δουλέψει καθόλου. Στη δική μας δουλειά δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ηλεκτρονικό εμπόριο, υπάρχει η ιδιαιτερότητα με το ύφασμα το οποίο ο πελάτης θέλει να το δει από κοντά, να το δοκιμάσει, να το δειγματίσει. Δυστυχώς το εμπόρευμα παραμένει στα ράφια και ελπίζουμε  να το πουλήσουμε τη νέα χρονιά γιατί σε λίγο μπαίνει καλοκαίρι και αλλάζει η σεζόν».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement