Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

#Metoo: Η αρχή της ελευθερίας-Γράφει η Αγγελική Παπαγεωργίου*

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκρηξη. Έκρηξη καταγγελιών , έκρηξη συναισθημάτων , έκρηξη ειλικρίνειας , έκρηξη αιτημάτων. Αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει την λέξη που περιγράφει την κατάσταση της εποχής.

Η μια υπόθεση εμφανίζεται μετά την άλλη , η μια καταγγελία δημιουργεί τις βάσεις για την αποκάλυψη της επόμενης. Κινήματα, συλλαλητήρια, πορείες διαμαρτυρίας , διαδικτυακές κοινότητες υποστήριξης συμβαίνουν καθημερινά .
Το κίνημα #Μetoo έπειτα από μια δεκαπενταετία από την αμερικανική γέννηση του , έρχεται στην Ελλάδα.

Το κίνημα βρίσκεται δίπλα σε όσες/όσους έχουν υποστεί λεκτική, ψυχολογική, σωματική , σεξουαλική κακοποίηση. Αποτελεί την ασπίδα υπεράσπισης όλων των υποθέσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ως τώρα φλέρταραν με την σιωπή.
Έπειτα από την παρθενική εξομολόγηση κακοποίησης από γυναίκα ολυμπιονίκη, πάμπολλες περιπτώσεις ,ανεξαρτήτου βιολογικού και κοινωνικού φύλου, καταθέτουν την μαρτυρίας τους.

Η ελληνική κοινωνία γίνεται μάρτυρας μιας σειράς εξομολογήσεων. Το ένα ‘‘Κι εγώ το ίδιο !’’ εμφανίζεται και στο επόμενο λεπτό έρχεται το επόμενο. Πόσες καταγγελίες ακόμα; Πόσες περιπτώσεις σιωπής ακόμα; Πόση συγκάλυψη και πόσα άρρωστα μυαλά δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με την ποινική δίωξη;
Η κάθε μορφής κακοποίηση τοποθετείται και χρωματίζεται διαφορετικά αναλόγως με το πλαίσιο που την περιβάλλει. Επαγγελματικό – εργασιακό ή ακόμα και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Ας σταθούμε όμως στο εκπαιδευτικό. Φοιτήτριες βρίσκουν το θάρρος και δηλώνουν ‘‘Κι εγώ το ίδιο!’’. Ο ανδροκρατούμενος πανεπιστημιακός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με καταγγελίες που έως τώρα δεν βρίσκουν αποδείξεις. Κατεβαίνοντας ένα εκπαιδευτικό σκαλί , μαθητές/μαθήτριες υψώνουν το χέρι τους και δηλώνουν ‘‘Κι’ εγώ το ίδιο!’’. Το δυστυχές και απολύτως καταδικαστέο εντοπίζεται στην επιβεβαίωση αυτών των καταγγελιών .

Συγκεκριμένα, μαρτυρίες από μαθητές/μαθήτριες για κακοποίηση από το εκπαιδευτικό προσωπικό επί σειράς ετών γίνονται γνωστές. Σχολεία που επιθυμούν να κατατάσσονται στην δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά να αποτελούνται από υψηλά ,από άποψης ακαδημαϊκών και μόνο προσόντων, μέλη ,που συναρτούν το εκπαιδευτικό δυναμικό, τοποθετούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι κατηγορίες για κακοποίηση σε βάρος ανηλίκων είναι πολύ βαριά. Βαριά , καταδικαστέα , ανάρμοστη , παθολογική. Το ζήτημα που ανάγεται έχει δύο όψεις:
1) Το βαθύ πλήγμα στην ψυχολογική σύσταση των μαθητών/μαθητριών.
2) Η ανάθεση ευθυνών. Μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο ίδιος ο καθηγητής/τρια που μπαίνει σε ρόλο θύτη ή οι υπεύθυνοι διεύθυνσης που επιλέγουν με προσοχή , όπως άλλωστε αποδεικνύεται , και ταυτόχρονα καλύπτουν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις;
Η ανοχή και η συγκάλυψη μιας λεκτικής προσβολής, μιας σωματικής επίθεσης , ενός βιασμού υποδεικνύει αδυναμία και ανικανότητα για την υπεράσπιση της ίδιας της ανθρώπινης αξίας. Η ανοχή όμως σε τέτοιου είδους πράξεις σε βάρος ανηλίκων υποδεικνύει παθολογική κατάσταση. Η πρόσληψη ή η συνέχιση της εκπαιδευτικής πορείας μετά από τέτοιου είδους συμπεριφορές υποβαθμίζει αυτόματα την σημαντικότητα, με αρνητικό πρόσημο, της κακοποιητικής πράξης. Η άδεια , η ατιμωρησία , η απόκρυψη αποτελούν τις βασικές αιτίες για την ψυχολογική αναβάθμιση του θύτη και την ταυτόχρονη ‘‘κανονικοποίηση’’ της συμπεριφοράς του.
Καμία μορφής βία δεν είναι ‘‘κανονική’’, καμία δεύτερη και αθώα εφηβεία δεν πρόκειται να επέλθει, καμία βιολογική παρόρμηση δεν καθίσταται πιο σημαντική από την αξία της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Καμία άδεια που φαλκιδεύει την αξία της αθωότητας της εφηβικής ηλικίας δεν δικαιολογείται. Το κίνημα #Metoo αποτελεί την αρχή για την καταδίκη των υπεύθυνων και την ελευθερία των καταπιεσμένων ψυχών. Η ποινική δίωξη θα βάλει τέλος στον γόρδιο δεσμό των περιπτώσεων κακοποίησης. Ο δεσμός εδώ δεν είναι άλυτος. Το νήμα ξεδιπλώνεται και η λύση του είναι μονόδρομος.
Το #Metoo αφορά κάθε πολίτη!
*Η Αγγελική Παπαγεωργίου είναι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Α.Π.Θ.

 

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement