Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Πότε θα δούμε φως στο τούνελ–Τι λένε οι ειδικοί για την άρση των μέτρων και το «τείχος ανοσίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε κατάσταση πολιορκίας έχει θέσει ο κοροναϊός την χώρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων, που γεμίζουν σε κάθε εφημερία και με τις μεταλλάξεις να αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού.

Παρά το ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα, βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει στα ύψη, με κυβέρνηση και ειδικούς να εντείνουν τις εκκλήσεις, για τήρηση των μέτρων και τις προειδοποιήσεις ότι οι επόμενες δέκα μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Την ίδια στιγμή, η κόπωση των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση περιοριστικών μέτρων από το Νοέμβριο, αυξάνεται καθημερινά – με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στο θέμα τήρησης των μέτρων, και αφήνει το αποτύπωμά της στα νοσοκομεία.

Οι ημερήσιες εισαγωγές ξεπερνούν τις 400 και τους 500 οι διασωληνωμένοι. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 1.626 νέα κρούσματα, 564 διασωληνωμένοι και 53 θάνατοι, ενώ ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην επιδημιολογική εικόνα, τα κορονοπάρτι που τις τελευταίες μέρες, λόγω και της Αποκριάς, πήραν μορφή… «πανδημίας».

Τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι «υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα».

Ούτως ή άλλως, επισημαίνουν σε κάθε τόνο, ότι η παρούσα περίοδος του lockdown, ενδεχομένως να είναι και η τελευταία, και ήδη, εξετάζεται το σχέδιο για το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτή τη φορά θα προηγηθεί από κάθε άλλη δραστηριότητα, και η κυβέρνηση περιμένει την πορεία της πανδημίας την επόμενη εβδομάδα για να «κλειδώσει» το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου.

Οι Αρχές, αναμένουν, εξάλλου, στις αρχές Μαίου να έχουμε ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των πολιτών άνω των 60 ετών προκειμένου να ανοίξουν οριστικά κάποιες δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της εστίασης.

Κύριο μέλημα η «απελευθέρωση των νοσοκομείων»

Η παρούσα περίοδος, πάντως είναι «εξαιρετικά δύσκολη», όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, καλώντας τον κόσμο «να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν».

Σημείωσε ότι «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» προσθέτοντας ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο».

«Είναι εποχή που πρέπει να δείξουμε όλοι μια σύνεση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα όλα αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτες οι πάντες, για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Δεν γίνεται να υπάρχουν αυτές οι αντιπαραθέσεις καθημερινά και διαδηλώσεις» ανέφερε, στο Open, o κ. Γώγος.

«Ας καταλάβουμε το πρόβλημα που υπάρχει για δύο μήνες, να φτάσουμε στους εμβολιασμούς μας, να πάμε στο Μάιο σε μια κατάσταση που θα έχουμε μια 50% τουλάχιστον κάλυψη εμβολιαστική, ειδικά με τις δύσκολες ομάδες, ώστε να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα
«Πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο τα μέτρα τηρούνται. Δεν τηρούνται και είναι λογικό γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί. Είχαμε μεγάλη διασπορά, το είδαμε και στο δεύτερο κύμα, και ενδοοικογενειακή διασπορά. Επίσης στο τρίτο κύμα έχουμε και τις μεταλλάξεις που καθιστούν την κατάσταση πιο μεταδοτική», σημείωσε η λοιμωξιολόγος και υπεύθυνη της κλινικής Covid-19 στο νοσοκομείο του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου, μιλώντας στο MEGA.

«Μετά από ένα χρόνο είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον να μείνει μέσα, αλλά μπορώ να πω σε κάποιον να δείχνει μεγάλη προσοχή. Το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ποτήρι που έχει σχεδόν ξεχειλίσει, πιέζεται αρκετά. Για να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς, πρέπει να τηρούμε τουλάχιστον τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης».

«Δεν χρειάζεται να είμαστε φωστήρες για να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε πάρτι», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Εξηγώντας γιατί δεν έχουμε δει μείωση των κρουσμάτων, σημείωσε ότι «Ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

«Αυτοί που μένουν με την οικογένειά τους, τηρούν τα μέτρα. Όταν ένα άτομο με μάσκα έρθει σε επαφή με κάποιο που δεν φοράει, ξέρουμε ότι μπορεί να κολλήσουν. Όταν έρθεις σε επαφή με τρεις οικογένειες, μπορεί να κολλήσουν. Ο ιός είναι παντού και μεταλλαγμένος. Η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα. Είδαμε κραταιές χώρες να είναι στο έλεος της πανδημίας», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Φόβοι για πυροδότηση νέων κρουσμάτων από τα κορονοπάρτι

Πρόσθεσε δε ότι τα κορονοπάρτι «θα πυροδοτήσουν νέα κρούσματα. Είναι δεδομένο αυτό. Αυτοί που έκαναν τα πάρτι να πάρουν να μάθουν τι γίνεται στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι», σημείωσε μιλώντας στο MEGA.

«Οι πορείες και τα κορονοπάρτι φυσικά και πυροδοτούν τα κρούσματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες οποιαδήποτε συγκέντρωση, χωρίς χρήση μάσκας και αποστάσεις, προφανώς είναι εστία υπερμετάδοσης. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φυσικά, είναι και αυτά. Δεν ζούμε τις ιδανικές συνθήκες αποφόρτισης των ΜΜΜ. Και αυτό θα πρέπει να γίνει γιατί ο κόσμος συνωστίζεται και εκεί», είπε η κ. Ακινόσογλου.

«Θα δούμε τα αποτελέσματα στις επόμενες 15-20 ημέρες. Φοβάμαι ότι θα τα πληρώσουμε ακριβά τα κορoνοπάρτι που έγιναν στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας -Πειραιά, σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού από κόσμο που αψήφισε τους περιορισμούς και συγκεντρώθηκε σε πλατείες και κεντρικά σημεία, για να γιορτάσει το τέλος του τριωδίου, παρά το lockdown, τα χαρακτήρισε αναμενόμενα δεδομένου ότι ο κόσμος μετά από έναν χρόνο περιορισμών θέλει να ξεσκάσει ειδικά εφόσον «παρασύρεται» από μεγάφωνα και μουσικές που ακούγονται από διάφορα σημεία των πόλεων.

«Θα αργήσει η μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων»

Η ίδια εκτίμησε ότι η μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων με κοροναϊό θα αργήσει.

Η κα Παγώνη επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό συνόψισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

«Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά… μετά από 10 μέρες» είπε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ξεπεράσουμε και πάλι τον αριθμό των 600 διασωληνωμένων η κα Παγώνη, δήλωσε, στον Σκάι, πως αυτό δεν είναι ούτε πιθανό αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί και εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εν τέλει διασωλήνωση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκο Τζανάκη, το τρίτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα. Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής έκανε λόγο για σαφή επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι τα αυτά κυμαίνονται σταθερά από 2.200- 3.000.

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε εκ νέου στην εκτίμηση του πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20/3 και μετά υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί στις 5-6/3 θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό σε νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε πως το παραπάνω θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα τονίζοντας σε κάθε περίπτωση με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620- 650».

Τείχος ανοσίας

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, «τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου πρέπει να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid τεστ)»

Όπως τόνισε, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ ανέφερε πως το self testing, είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή μόνο στη Γερμανία, είναι όμως ένα εργαλείο που μπορεί να το δούμε, και μέσα στον Μάιο να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα στοιχειώδες τείχος ανοσίας.

«Αυτοί οι τρεις μήνες είναι οι σταθμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας για να μπούμε σε ένα καλοκαίρι» τόνισε.

Πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα

«Κάποια στιγμή θα χαλαρώσουν τα μέτρα. Ακριβή ημερομηνία δεν έχουμε. Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που έχουμε, πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα. Τέλος του Μάρτη θα έχουμε επιπέδωση των κρουσμάτων, και ελπίζουμε τα νοσοκομεία να αντέξουν», ανέφερε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Η απάντησή του στο γιατί πάρθηκε η απόφαση για καθολικό κλείσιμο των σχολείων, εξηγεί, και το γιατί κατά το σταδιακό ξεκλείδωμα της χώρας θα προηγηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Επειδή είδαμε ότι και στα παιδιά και στις μικρότερες ηλικίες, η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί. Το διαφορετικό του τωρινού κύματος είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε τον ιό. Να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι το τέλος του μήνα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Η προσπάθεια είναι κοινή», ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος.

Τέλος, σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για καθολικό lockdown μέσα στον Απρίλιο, ώστε να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο Πάσχα, ο κ. Γαργαλιάνος είπε ότι «Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι η συνεχής πληροφόρηση για τον κοροναϊό, δεν είναι σωστή κατά τη γνώμη μου. Έτσι κουράζεται ο κόσμος, όχι μόνο από τα μέτρα αλλά και από την υπερενημέρωση. Εμφανίζονται στα κανάλια γνωστοί άγνωστοι, ειδικοί, μη ειδικοί, και λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι έπρεπε να είναι λιγότερες οι εμφανίσεις και απαντήσεις στα σημεία που θέτει ο πολίτης, όσο μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια. Έχουμε τρελάνει τον κόσμο».

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement