Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

AstraZeneca: Συνεχίζονται έως την Πέμπτη οι εμβολιασμοί με AstraZeneca εν εναμονή της απόφασης του ΕΜΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη.

Παράλληλα, στο  μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίασή τους το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca  και το ντόμινο των αναστολών χορήγησής τους από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών: Στην αλυσίδα προστέθηκαν σήμερα το απόγευμα διαδοχικά η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Πάντως, έως αυτή τη στιγμή κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν στη, ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλά και θυμίζουν παράλληλα ότι στη Μ. Βρετανία έχουν γίνει ήδη 24,3 εκατ. εμβόλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με εκείνα της AstraZeneca.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αποτελεί ερώτημα τί θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, εφόσον ανασταλεί η χορήγησή του: Πάντως, η απόσταση από τη μία δόση στην άλλη είναι περίπου 12 εβδομάδες, χρόνος επαρκής για να δοθούν απαντήσεις.

Παράλληλα, η χώρα μας αναμένει μετά το πρώτο 15θήμερο του Απριλίου τις πρώτες 400.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson&Johnson και περί τα τέλη Μαϊου να έχουμε πλεόνασμα εμβολίων.

Από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών,

καλείται να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα.

Στον τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ έχει αναφερθεί ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα, μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca/ Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το οποίο διερευνάται.

Περίπου 170.000 έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ, επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τον εμβολιασμό, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, για την ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων έχουν προγραμματιστεί συνολικά -και μέχρι την ημέρα των ανακοινώσεων- 352.000 ραντεβού. Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 170.000 εμβολιασμοί.

Άρα περί τους 182.000 πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό με το Astrazeneca είναι πλέον “μετέωροι”.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεδριάσει αύριο όπως και εκτάκτως οπότε χρειαστεί, ευρισκόμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την επιστημονική επιτροπή του ΕΜΑ, του ευρωπαϊκού οργανισμού Φαρμάκων που διερευνά το θέμα. Μέχρι να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν.

«Δεν φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση»

Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ανέφερε την περασμένη Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως η περίπτωση διερευνάται.

«Δεν φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, αλλά διερευνάται», επισήμανε η καθηγήτρια.

Στη χώρα μας – είπε – έχουν χορηγηθεί συνολικά 170.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό ήταν το μοναδικό συμβάν.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, στην Ευρώπη έχουν, επίσης, καταγραφεί 300 παρόμοια περιστατικά, έπειτα από τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Σημείωσε, πάντως, πως δεν έχει επιβεβαιωθεί η σχέση των συμβάντων με τον εμβολιασμό.


Ροή ειδήσεων

Advertisement