Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Σολομός στο γκριλ με πουρέ κόκκινης φακής      

Δημοσιεύθηκε

στις

    

 

Υλικά (για 6 άτομα)

Για το σολομό

6 φιλέτα σολομού χωρίς κόκαλο (περίπου 250γρ. το καθένα)

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα φρέσκια ή ρίγανη ψιλοκομμένη

2 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο φρέσκο ή θυμάρι

⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί (κατά προτίμηση Μοσχοφίλερο)

αλάτι, πιπέρι φρέσκο χοντροτριμμένο

λάδι για το άλειμμα

Για τον πουρέ κόκκινης φακής

400γρ. φακές κόκκινες

1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο

1 καρότο καθαρισμένο, χοντροκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

περίπου 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

4 κουτ. σούπας βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

6 κουτ. σούπας (ένα τρίτο) φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

6 φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένετε και στραγγίζετε τα φιλέτα σολομού. Ανακατεύετε τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, το κρασί, το πιπέρι και το αλάτι. Πασπαλίζετε τα φιλέτα παντού με το μίγμα και τα βάζετε σε αρκετά πλατύ σκεύος σε μια στρώση. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε από πάνω ένα μικρότερο βαρύ σκεύος. Πιέζετε τα φιλέτα με το σκεύος και τα βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Βράζετε τις φακές σε δύο φλιτζάνια από το ζωμό λαχανικών μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, και τη δάφνη για 25 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά και να πιούν το νερό τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο-λίγο από τον υπόλοιπο ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στο τέλος πρέπει να είναι αρκετή πηχτή η φακή. Αφαιρείτε τη δάφνη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο και περνάτε τη φακή από τον πολυκόφτη να γίνει πηχτός πουρές, χωρίς να λιώσει. Βάζετε το γκριλ να κάψει. Στραγγίζετε τα φιλέτα σολομού από τη μαρινάδα και τα σκουπίζετε να φύγουν τα κρεμμυδάκια. Τα αλείφετε παντού με λίγο λάδι και τα ψήνετε για 6 λεπτά. Γυρίζετε τα φιλέτα και τα ψήνετε από την άλλη μεριά με τον ίδιο τρόπο. Απλώνετε τον πουρέ φακής στη μέση των πιάτων σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετείτε ένα φιλέτο από πάνω. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι να κάψει και προσθέτετε το δυόσμο. Μόλις αρχίζει να βγάζει το άρωμά του το σβήνετε, και με κουτάλι περιχύνετε τα φιλέτα με αυτό. Γαρνίρετε με τις φέτες λεμονιού.

Ροή ειδήσεων

Advertisement