Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Σολομός στο γκριλ με πουρέ κόκκινης φακής      

Δημοσιεύθηκε

στις

    

GOODYS

 

Υλικά (για 6 άτομα)

Για το σολομό

6 φιλέτα σολομού χωρίς κόκαλο (περίπου 250γρ. το καθένα)

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα φρέσκια ή ρίγανη ψιλοκομμένη

2 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο φρέσκο ή θυμάρι

⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί (κατά προτίμηση Μοσχοφίλερο)

αλάτι, πιπέρι φρέσκο χοντροτριμμένο

λάδι για το άλειμμα

Για τον πουρέ κόκκινης φακής

400γρ. φακές κόκκινες

1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο

1 καρότο καθαρισμένο, χοντροκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

περίπου 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

4 κουτ. σούπας βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

6 κουτ. σούπας (ένα τρίτο) φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

6 φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένετε και στραγγίζετε τα φιλέτα σολομού. Ανακατεύετε τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, το κρασί, το πιπέρι και το αλάτι. Πασπαλίζετε τα φιλέτα παντού με το μίγμα και τα βάζετε σε αρκετά πλατύ σκεύος σε μια στρώση. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε από πάνω ένα μικρότερο βαρύ σκεύος. Πιέζετε τα φιλέτα με το σκεύος και τα βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Βράζετε τις φακές σε δύο φλιτζάνια από το ζωμό λαχανικών μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, και τη δάφνη για 25 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά και να πιούν το νερό τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο-λίγο από τον υπόλοιπο ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στο τέλος πρέπει να είναι αρκετή πηχτή η φακή. Αφαιρείτε τη δάφνη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο και περνάτε τη φακή από τον πολυκόφτη να γίνει πηχτός πουρές, χωρίς να λιώσει. Βάζετε το γκριλ να κάψει. Στραγγίζετε τα φιλέτα σολομού από τη μαρινάδα και τα σκουπίζετε να φύγουν τα κρεμμυδάκια. Τα αλείφετε παντού με λίγο λάδι και τα ψήνετε για 6 λεπτά. Γυρίζετε τα φιλέτα και τα ψήνετε από την άλλη μεριά με τον ίδιο τρόπο. Απλώνετε τον πουρέ φακής στη μέση των πιάτων σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετείτε ένα φιλέτο από πάνω. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι να κάψει και προσθέτετε το δυόσμο. Μόλις αρχίζει να βγάζει το άρωμά του το σβήνετε, και με κουτάλι περιχύνετε τα φιλέτα με αυτό. Γαρνίρετε με τις φέτες λεμονιού.

Μαγειρική

Κουσκούς με γαρίδες      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Υλικά (για 4 άτομα)

24 γαρίδες μεγάλες

ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ

μερικά φυλλαράκια λουΐζας ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι σε φέτες

1 καρότο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φινόκιο ψιλοκομμένο

500γρ. κουσκούς ζυμαρικό

1 νεροπότηρο λευκό κρασί ξηρό

1 τομάτα τριμμένη

50γρ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη κρατώντας μόνο τις ουρές. Αφαιρείτε το εντόσθιο της ράχης και αραδιάζετε τις γαρίδες σε ταψί. Πασπαλίζετε με το ξύσμα του λάιμ, τα φυλλαράκια της λουΐζας, το σκόρδο και ραντίζετε με το χυμό του λάιμ και λίγο από το ελαιόλαδο. Αλατίζετε και ανακατεύετε. Αφήνετε τις γαρίδες στο ψυγείο να μαριναριστούν. Βάζετε τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει, προσθέτετε λίγο από το λάδι, το κρεμμύδι σε φέτες, το καρότο και σοτάρετε να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Προσθέτετε ένα λίτρο καυτό νερό και βράζετε για 30 λεπτά τουλάχιστον. Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό στην άκρη ζεστό. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κουσκούς και ανακατεύετε να σκεπαστεί με το λάδι και να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να απορροφηθεί. Προσθέτετε την τριμμένη τομάτα και ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το ζωμό, όσο χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί και να χυλώσει το κουσκούς και να μείνει μελωμένο, χωρίς να λασπώσει. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα το βούτυρο. Στο μεταξύ ψήνετε και τις γαρίδες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 1 λεπτό περίπου από την κάθε μεριά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σερβίρετε το κουσκούς σε μπολ συνοδεύοντας με τις γαρίδες από πάνω.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ψαρονέφρι με άσπρα σταφύλια, μούστο και κρασί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

750γρ. ψαρονέφρι

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 ποτήρι κρασιού μούστο λευκό

1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

1 φλιτζάνι σταφύλια άσπρα χωρίς κουκούτσι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Μέσα σε τηγάνι σοτάρετε με το ελαιόλαδο το σκόρδο, προσθέτετε το ψαρονέφρι, αλατοπιπερώνετε και το ροδίζετε απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις ροδίσει, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Τότε προσθέτετε το μούστο, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτεί για 7 λεπτά. Προσθέτετε τα σταφύλια και την αρμπαρόριζα 3 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα κόβοντας το ψαρονέφρι σε φέτες και προσθέτοντας μερικά σταφύλια και σάλτσα από το τηγάνι. Συνοδεύετε με πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπουτάκια κοτόπουλου σε μπίρα και σάλτσα τομάτας με πιπεριά     

Δημοσιεύθηκε

στις

  

GOODYS

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπουτάκια

8-10 μπουτάκια κοτόπουλο

¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας πάπρικα

½ κουτ. γλυκού κύμινο

3-4 σκελίδες σκόρδο

χυμό από ½ λεμόνι

1 φλιτζάνι μπίρα

¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

3 μεγάλες τομάτες (χωρίς σπόρια), ψιλοκομμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης

2 αγγουράκια τουρσί, σε μικρούς κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα μπουτάκια και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με τα κρεμμυδάκια, την πάπρικα, το κύμινο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη μπίρα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Βουτάτε μέσα τα μπουτάκια και σκεπάζετε με μεμβράνη. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να μαριναριστούν. Ψήνετε τα μπουτάκια στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, για 30 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Κατά διαστήματα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, τα αλείφετε με λίγη από τη μαρινάδα να μη στεγνώσουν. Πλένετε καλά τις πιπεριές και τις ψήνετε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν εσωτερικά. Τις βάζετε σε σακούλα τροφίμων, κλείνετε καλά και τις αφήνετε εκεί να κρυώσουν και να ξεκολλήσει η φλούδα τους από τους υδρατμούς. Ξεφλουδίζετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ψιλοκόβετε σε μπολ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τα μπουτάκια ζεστά, συνοδεύοντας με τη σάλτσα. Μπορείτε να ψήσετε τα μπουτάκια και στον φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 12 λεπτά από κάθε πλευρά.

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα