Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Σολομός στο γκριλ με πουρέ κόκκινης φακής      

Δημοσιεύθηκε

στις

    

 

Υλικά (για 6 άτομα)

Για το σολομό

6 φιλέτα σολομού χωρίς κόκαλο (περίπου 250γρ. το καθένα)

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα φρέσκια ή ρίγανη ψιλοκομμένη

2 κουτ. γλυκού λεμονοθύμαρο φρέσκο ή θυμάρι

⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί (κατά προτίμηση Μοσχοφίλερο)

αλάτι, πιπέρι φρέσκο χοντροτριμμένο

λάδι για το άλειμμα

Για τον πουρέ κόκκινης φακής

400γρ. φακές κόκκινες

1 κρεμμύδι μεγάλο, χοντροκομμένο

1 καρότο καθαρισμένο, χοντροκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

περίπου 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

4 κουτ. σούπας βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

6 κουτ. σούπας (ένα τρίτο) φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

6 φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένετε και στραγγίζετε τα φιλέτα σολομού. Ανακατεύετε τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, το κρασί, το πιπέρι και το αλάτι. Πασπαλίζετε τα φιλέτα παντού με το μίγμα και τα βάζετε σε αρκετά πλατύ σκεύος σε μια στρώση. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τοποθετείτε από πάνω ένα μικρότερο βαρύ σκεύος. Πιέζετε τα φιλέτα με το σκεύος και τα βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Βράζετε τις φακές σε δύο φλιτζάνια από το ζωμό λαχανικών μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, και τη δάφνη για 25 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά και να πιούν το νερό τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο-λίγο από τον υπόλοιπο ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Στο τέλος πρέπει να είναι αρκετή πηχτή η φακή. Αφαιρείτε τη δάφνη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο και περνάτε τη φακή από τον πολυκόφτη να γίνει πηχτός πουρές, χωρίς να λιώσει. Βάζετε το γκριλ να κάψει. Στραγγίζετε τα φιλέτα σολομού από τη μαρινάδα και τα σκουπίζετε να φύγουν τα κρεμμυδάκια. Τα αλείφετε παντού με λίγο λάδι και τα ψήνετε για 6 λεπτά. Γυρίζετε τα φιλέτα και τα ψήνετε από την άλλη μεριά με τον ίδιο τρόπο. Απλώνετε τον πουρέ φακής στη μέση των πιάτων σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετείτε ένα φιλέτο από πάνω. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι να κάψει και προσθέτετε το δυόσμο. Μόλις αρχίζει να βγάζει το άρωμά του το σβήνετε, και με κουτάλι περιχύνετε τα φιλέτα με αυτό. Γαρνίρετε με τις φέτες λεμονιού.

Μαγειρική

Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 φύλλα κρούστας

300γρ. πέννες ή ριγκατόνι

200γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, σε κύβους

120γρ. φέτα τριμμένη

4 αβγά χτυπημένα

3 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα των φύλλων

½ φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση

Βράζετε ελάχιστα (5 λεπτά) τα ζυμαρικά να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε. Χωρίς να τα ξεπλύνετε με κρύο νερό, τα βάζετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Ανακατεύετε τα αβγά με τα τυριά και τα προσθέτετε στα ζυμαρικά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε ένα φύλλο σε μακρόστενο μέτριο ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τις άκρες. Το αλείφετε με λάδι και από πάνω στρώνετε άλλα δύο φύλλα, τσαλακώνοντάς τα για να χωρέσουν ακριβώς στο ταψί, αλείφοντας το καθένα με λάδι. Στρώνετε το μισό μίγμα με τα ζυμαρικά ομοιόμορφα από πάνω. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι. Ρίχνετε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο και φέρνετε από πάνω τις άκρες από το φύλλο που εξέχει (από το κάτω φύλλο). Το ραντίζετε με λίγο νερό και στρώνετε από πάνω το τελευταίο φύλλο διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν, έτσι ώστε η επιφάνεια της πίτας να είναι λεία. Χαράζετε την επιφάνεια σε κομμάτια. Χτυπάτε το αβγό με το γάλα και περιχύνετε την πίτα. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αν ροδίσει η επιφάνεια πολύ στη μέση του ψησίματος, καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και κύβους από αλλαντικό της αρεσκείας σας όπως προσούτο, απάκι, λούτζα, ζαμπόν, κ.λπ.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο Cordon Blue

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φέτες στήθος κοτόπουλου, χτυπημένες καλά να γίνουν πολύ λεπτές

8 φέτες μπέικον

4 φέτες έμενταλ

1 ρηχό πιάτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1-2 αυγά χτυπημένα, σε ρηχό πιάτο

1 ρηχό πιάτο με φρυγανιά τριμμένη

20 γρ. μαλακό βούτυρο

Για το σερβίρισμα

σος μαγιονέζας

πράσινη σαλάτα

Εκτέλεση:

Σε κάθε φέτα κοτόπουλου βάζετε 2 φέτες μπέικον, τη μία δίπλα στην άλλη. Από πάνω τοποθετείτε από 1 φέτα τυρί. Κλείνετε το κοτόπουλο αναδιπλώνοντας κάθε φέτα στη μέση. Βουτάτε κάθε φιλέτο πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά. Βάζετε τα φιλέτα στο ψυγείο για 30΄ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία (αλεύρι, αυγό, φρυγανιά) για να φτιάξετε καλή και σωστή κρούστα. Σε τηγάνι λιώνετε το μαλακό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζετε τα φιλέτα για 5΄ από κάθε πλευρά. Δοκιμάζετε αν έχει γίνει το κοτόπουλο βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι μέχρι το κέντρο. Δεν θα πρέπει να βγει ροζ υγρό, γιατί τότε το κοτόπουλο είναι άψητο. Σερβίρετε αμέσως με τηγανητές πατάτες, μια ωραία σος μαγιονέζα και πράσινη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ρεβιθοσαλάτα α λα καταλάνα   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

350γρ. ρεβίθια

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 γαρίφαλο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 μικρή πιπερίτσα καυτερή

100γρ. μπέικον

400γρ. λουκάνικο πικάντικο, σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Μουσκεύετε τα ρεβίθια αποβραδίς. Τα βράζετε την επομένη μαζί με το κρεμμύδι στο οποίο έχετε μπήξει το γαρίφαλο, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζετε στο τέλος. Τα σουρώνετε και φυλάτε το ζουμί που έβρασαν. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέτετε το μπέικον κομμένο σε τετραγωνάκια ή λωρίδες, την καυτερή πιπερίτσα και το λουκάνικο. Τα σοτάρετε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα ρεβίθια, ανακατεύετε τον πελτέ ντομάτας και λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν χρειάζεται. Αφαιρείτε την πιπερίτσα και σερβίρετε τη σαλάτα πολύ ζεστή.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα