Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ζητούν οι ξενοδόχοι των Καλαβρύτων από το Υπουργείο Τουρισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη  συμμετείχε η Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Δαφαλιά.

Η τηλεδιάσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στα πλαίσια της ανάδειξης των προβλημάτων αλλά και των μελλοντικών ενεργειών προκειμένου οι ορεινοί προορισμοί να αποκτήσουν σημαντικό ρολό στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας με αποτέλεσμα την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω :

-Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη και πιστοποίηση ειδικών μορφών (π.χ. πεδία απογείωσης αιωροπτεριστών, αναρριχητικά πεδία,  πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια κλπ).

-Σχεδίαση κεντρικού δικτύου μονοπατιών πάνω σε υπάρχοντα  με σκοπό την δημιουργία διασυνδέσεων με το  Ευρωπαϊκό Ε4 – Ε6 και την πιστοποίηση αυτών.

-Δημιουργία Σχολής για «Οδηγούς Βουνού, Οδηγούς για Rafting, Kayak, αλεξιπτώτου πλαγιάς και Fly Fishing », με Ευρωπαϊκή πιστοποίηση, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ είτε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας.

-Χιονοδρομικά κέντρα Μετατροπή σε κέντρα ορεινής ψυχαγωγίας στα πρότυπα των κεντροευρωπαικών με δράσεις πέρα τις χιονοδρομίας

-Δυνατότητα στις πανεπιστημιακές σχολές να παρέχουν εξειδίκευση στις ειδικές μορφές τουρισμού στους αποφοίτους τους.

-Ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας με μοντέλα ευρωπαϊκά.

-Δημιουργία και θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών εκδρομών, δύο, τριών ημερών, ακόμη και εβδομάδας με στόχο την βιωματική εκπαίδευση των μαθητών – σπουδαστών. Μέσα από το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα αποτελείται από δύο μέρη, θεωρητικό και πρακτικό.

-Δημιουργία ειδικού τμήματος  υπεύθυνο για το marketing των ειδικών μορφών τουρισμού

-Προγράμματα δράσεων τουριστικής προβολής των δήμων κ περιφερειών τα οποία καταθέτουν στον ΕΟΤ για έγκριση να υπάρχει προαπαιτούμενο και αντίστοιχο τεχνικό  πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών (πχ πιστοποίηση μονοπατιών)

-Παρουσία των ειδικών μορφών στις εκθέσεις , με συγκεκριμένο χώρο και σχεδιασμό ώστε να διαχωριστούν από το συνηθισμένο , ήλιος – θάλασσα, μπλε και άσπρο.

-DMMO ένα νομοσχέδιο το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα , αλλά θα πρέπει να είναι ισχυρό και να δίνει τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο να συμμετέχει αλλά να  συναποφασίζει, η άποψη του να έχει την ίδια ισχύ με της αυτοδιοίκησης.

Η υφυπουργός δεσμεύτηκε για την εξέταση των παραπάνω θεμάτων τα οποία θεωρεί πολύ σημαντικά και ιδιαίτερα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την τουριστική εκπαίδευση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement