Σάββατο 21 Μαΐου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Σε κλίμα κατάνυξης ο εσπερινός της συγγνώμης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον πρώτο κατανυκτικό εσπερινό που τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Πατρών, χοροστάτησε και μίλησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιότατος αφού ανεφέρθη γενικά στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εστίασε στην ευχή προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησόν με τόν ἁμαρτωλόν».
Πρόκειται για την τόσο μικρή όμως περιεκτική σε βαθειά θεολογικά και πνευματικά μηνύματα, ευχή, η οποία συμπυκνώνει στις λίγες λέξεις της, όλη την υπόθεση της σωτηρίας των ανθρώπων.
Οπως ανέφερε, μέσα από αυτήν την προσευχή και καρδιακή προς τον Θεό σωτήρια αναφορά μας, ομολογούμε την παντοδυναμία του Θεού, το ό,τι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού και ο μόνος εξ άκρας αγάπης και συγκαταβάσεως Σωτήρας μας και ότι εμείς οι άνθρωποι είμεθα από μόνοι μας αδύναμοι και πλέομε μέσα στο πέλαγος των πολλών αμαρτιών μας. Έτσι, λοιπόν, ομολογούμε ότι ο πατέρας και ο σωτήρας μας, ο εγγυητής της λυτρώσεώς μας, δια την Τιμίου Αυτού Αίματος, είναι ὁ Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
Και προσέθεσε: «Ἡ παραδοχή τῆς ἀνθρώπινης ἀτέλειας καί ἁμαρτωλότητός μας, συνιστᾶ, ἐν ταπεινώσει, αὐτοδυνειδησία καί ἀνοίγει τόν δρόμο μέσα ἀπό τήν ἀσκητική ζωή τῆς Ἐκκλησίας καί τά σωτήρια φάρμακα τά ὁποῖα μᾶς παρέχει, γιά τήν οὐράνιο Βασιλεία.Ἐν ἀντιθέσει πρός τήν Ὀρθόδοξη καί λυτρωτική αὐτή στάση γιά τήν δύναμη τῆς προσευχῆς, ὁ ἐκκοσμικευμένος ἂνθρωπος καί ὁ σύγχρονος «πολιτισμός» ἀντιτείνουν τήν δύναμη τοῦ ανθρώπου, θεοποιώντας το κτίσμα και απολυτοποιώντας τίς ανθρώπινες δυνατότητες. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος, οδηγείται σε πνευματικό τέλμα, σε ψυχικά ερείπια, σε απογοήτευση καί στον φόβο του θανάτου. Αγνοώντας ἢ περιφρονώντας ὁ σύγχρονος εκδυτικισμένος άνθρωπος την παντοδυναμία του Σωτήρος, προχωρεί μέσα από τον άθεο οὐμανισμό μέ μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή του».
Ο Σεβασμιότατος ανέφερε τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά περί προσευχής, η ὁποία «τάς σαρκικάς ὀρέξεις ἀναστέλλει καί τήν πλεονεκτικήν ἀμβλύνει γνώμην καί τόν τύφον καθαιρεῖ καί τόν φθόνον ἀναιρεῖ…».
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην περίοδο που ζούμε, εν μέσωτης λοιμικής νόσου που ταλαιπωρεί τον τόπο μας, την Πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο, είναι ανάγκη από τα τρίσβαθα της ψυχής μας, να απευθύνωμε την κραυγή ικεσίας προς τον Κύριόν μας,«Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησον ἡμᾶς τούς ἁμαρτωλούς».

Εκκλησιαστικά

Εορτάζει σήμερα η Αγία Ιουλία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την εορτή των Αγίων Ιουλίας, Φαεινής και Γαλατείας τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.

Η Αγία Ιουλία, μαζί με άλλες Παρθενομάρτυρες Τεκούσα, Αλεξανδρία, Κλαυδία, Φαεινή, Ευφρασία, Ματρώνα και Θεοδότη, κατάγονταν από την Άγκυρα της Γαλατίας και ήταν  αφιερωμένες ολόψυχα στην υπηρεσία του Ευαγγελίου. Θεωρείτο από τις μεγαλύτερες υπηρέτριες και αθλήτριες της χριστιανικής πίστης.

Προθυμότατες πάντοτε στα έργα του ελέους και της φιλανθρωπίας, συνεργάζονταν συγχρόνως στο να ελκύουν ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας.

Καταγγέλθηκαν για το έργο τους και αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα. Τότε παραδόθηκαν από τον άρχοντα Άγκυρας Θεότεκνο στους στρατιώτες για να τις διαφθείρουν. Επειδή όμως, χάριτι Θεού, διαφυλάχτηκαν αγνές, όλες τις έπνιξαν στα βάθη της εκεί λίμνης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Αγία Ιουλία προσέφερε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και προσπαθούσε να ελκύσει ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας και βρήκε μαρτυρικό θάνατο με πνιγμό.

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Τιμάται η Μεσηπεντηκοστή

Δημοσιεύθηκε

στις

Eορτή της Μεσηπεντηκοστής η σημερινή και σε αρκετούς ναούς της Πάτρας θα τελεστούν θείες λειτουργίες. Πρόκειται για δεσποτική εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία τελείται 25 ημέρες μετά Πάσχα, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου, σε ανάμνηση της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού στον Ναό του Σολομώντος (Ιω. ζ’ 14).

Συμπίπτει με το μέσο του χρονικού διαστήματος, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ δύο σημαντικών εορτών της χριστιανοσύνης, του Πάσχα και της Πεντηκοστής.

Η καθιέρωση της εορτής στα χρόνια του Βυζαντίου έγινε λόγω παρερμηνείας της ανωτέρω ευαγγελικής περικοπής, που περιλαμβάνει τη φράση «…της εορτής μεσούσης…».

Την περίοδο του Βυζαντίου γιορταζόταν με μεγαλοπρέπεια, παρουσία του αυτοκράτορα, του πατριάρχη και πλήθους λαού

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 16 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζει ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος. Έζησε τον 4ο αιώνα. Τα πλούτη των γονιών του δεν στάθηκαν ικανά να τον εμποδίσουν να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου, Παχωμίου.

Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνο όμως που διέκρινε κανείς ιδιαίτερα στον Θεόδωρο ήταν οι πολλές του γνώσεις στα ιερά γράμματα. Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων.
Έτσι ο Παχώμιος τον όρισε να διδάσκει στους υπόλοιπους μοναχούς. Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Η ικανότητα όμως του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα. Μάλιστα, μετά από χρόνια ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής. Πέθανε τον Μάιο του 367 και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα