Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Σε κλίμα κατάνυξης ο εσπερινός της συγγνώμης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον πρώτο κατανυκτικό εσπερινό που τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Πατρών, χοροστάτησε και μίλησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιότατος αφού ανεφέρθη γενικά στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εστίασε στην ευχή προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησόν με τόν ἁμαρτωλόν».
Πρόκειται για την τόσο μικρή όμως περιεκτική σε βαθειά θεολογικά και πνευματικά μηνύματα, ευχή, η οποία συμπυκνώνει στις λίγες λέξεις της, όλη την υπόθεση της σωτηρίας των ανθρώπων.
Οπως ανέφερε, μέσα από αυτήν την προσευχή και καρδιακή προς τον Θεό σωτήρια αναφορά μας, ομολογούμε την παντοδυναμία του Θεού, το ό,τι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού και ο μόνος εξ άκρας αγάπης και συγκαταβάσεως Σωτήρας μας και ότι εμείς οι άνθρωποι είμεθα από μόνοι μας αδύναμοι και πλέομε μέσα στο πέλαγος των πολλών αμαρτιών μας. Έτσι, λοιπόν, ομολογούμε ότι ο πατέρας και ο σωτήρας μας, ο εγγυητής της λυτρώσεώς μας, δια την Τιμίου Αυτού Αίματος, είναι ὁ Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
Και προσέθεσε: «Ἡ παραδοχή τῆς ἀνθρώπινης ἀτέλειας καί ἁμαρτωλότητός μας, συνιστᾶ, ἐν ταπεινώσει, αὐτοδυνειδησία καί ἀνοίγει τόν δρόμο μέσα ἀπό τήν ἀσκητική ζωή τῆς Ἐκκλησίας καί τά σωτήρια φάρμακα τά ὁποῖα μᾶς παρέχει, γιά τήν οὐράνιο Βασιλεία.Ἐν ἀντιθέσει πρός τήν Ὀρθόδοξη καί λυτρωτική αὐτή στάση γιά τήν δύναμη τῆς προσευχῆς, ὁ ἐκκοσμικευμένος ἂνθρωπος καί ὁ σύγχρονος «πολιτισμός» ἀντιτείνουν τήν δύναμη τοῦ ανθρώπου, θεοποιώντας το κτίσμα και απολυτοποιώντας τίς ανθρώπινες δυνατότητες. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος, οδηγείται σε πνευματικό τέλμα, σε ψυχικά ερείπια, σε απογοήτευση καί στον φόβο του θανάτου. Αγνοώντας ἢ περιφρονώντας ὁ σύγχρονος εκδυτικισμένος άνθρωπος την παντοδυναμία του Σωτήρος, προχωρεί μέσα από τον άθεο οὐμανισμό μέ μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή του».
Ο Σεβασμιότατος ανέφερε τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά περί προσευχής, η ὁποία «τάς σαρκικάς ὀρέξεις ἀναστέλλει καί τήν πλεονεκτικήν ἀμβλύνει γνώμην καί τόν τύφον καθαιρεῖ καί τόν φθόνον ἀναιρεῖ…».
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην περίοδο που ζούμε, εν μέσωτης λοιμικής νόσου που ταλαιπωρεί τον τόπο μας, την Πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο, είναι ανάγκη από τα τρίσβαθα της ψυχής μας, να απευθύνωμε την κραυγή ικεσίας προς τον Κύριόν μας,«Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησον ἡμᾶς τούς ἁμαρτωλούς».


Ροή ειδήσεων

Advertisement