Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κουφοντίνας: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε σήμερα, λόγω έλλειψης αρμοδιότητας, την αίτηση του μέλους της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση για την μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, ενώ έκρινε ότι αρμόδια είναι τα Ποινικά Δικαστήρια.

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Κυριακή ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά από 66 ημέρες, σταμάτησε την απεργία πείνας και παραμένει προσωρινά στο νοσοκομείο της Λαμίας, μέχρι να επανέλθει η υγεία του στην κανονικότητα.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσω του εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Σαραφιανού, ζητούσε από το ΣτΕ να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού. Υποστηρίζει ότι είναι μη νόμιμη η προσβαλλόμενη απόφαση της κυρίας Νικολάου, ενώ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4760/2020 για τις μεταγωγές.

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας (πρόεδρος η Ειρήνη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος) απέρριψε την αίτηση αναστολής του Δημήτρη Κουφοντίνα, κρίνοντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να επιληφθεί του εν λόγω αιτήματος.

Το σκεπτικό της απόφασης

Οι σύμβουλοι Επικρατείας για την απόρριψη της αίτησης αναστολής του μέλους της 17Ν, επικαλέσθηκαν πάγια νομολογία του ΣτΕ, η οποία υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Σύμφωνα με τους δικαστές του ΣτΕ, αρμόδια για τα επίμαχα θέματα είναι τα Ποινικά Δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9.3.2021 η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε απορρίψει, λόγω ελλείψεως δικαιοδοσίας και πάλι, το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, με το οποίο ζητούσε με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να «παγώσει» η απόφαση της Σοφίας Νικολάου.

Τέλος, η αίτηση ακύρωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα θα συζητηθεί 2.4.2021 στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος.


Ροή ειδήσεων

Advertisement