Connect with us

Διεθνή

Θετικός απέναντι στη βρετανική υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030 ο Ινφαντίνο

Published

on

O πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο χαιρέτισε με θέρμη την υποστήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για μια κοινή υποψηφιότητα Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, ωστόσο άφησε την πόρτα… ανοιχτή αντίστοιχη υποψηφιότητα κι από την Κίνα.

Ο Τζόνσον δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή» για το Ηνωμένο Βασίλειο να καταθέσει υποψηφιότητα για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά, ενώ οι πέντε ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες του «Νησιού» έχουν δηλώσει ότι πραγματοποιούν μελέτες βιωσιμότητας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό που διάβασα, σχετικά με το ενδιαφέρον του Μπόρις Τζόνσον κι ολόκληρου του βρετανικού… κόσμου να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Ινφαντίνο σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή (19/03).

Σημείωσε επίσης ότι υπήρξαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από την Ισπανία και την Πορτογαλία για μια κοινή υποψηφιότητα, από τα Βαλκάνια (Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία) και τη Νότια Αμερική -όπου Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη και Χιλή επιβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν έναν κοινό φάκελο.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας ωστόσο, δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε εάν θα επιτρεπόταν μια προσφορά από την Ασία, δεδομένου ότι το Κατάρ θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο γεγονός το 2022, ανοίγοντας την… πόρτα σε μια πιθανή εκστρατεία κι από την Κίνα, η οποία όμως φημολογείται εδώ και καιρό, ενδιαφέρεται πολύ έντονα.

Σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA, καμία ηπειρωτική συνομοσπονδία δεν μπορεί να φιλοξενήσει διαδοχικά τουρνουά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα πραγματοποιηθεί από κοινού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό.

Όμως, για την τελευταία διαδικασία, το συμβούλιο της FIFA απέκλεισε προσφορές από ομοσπονδίες που είχαν φιλοξενήσει τα δύο τελευταία τουρνουά, κάτι που αν επαναληφθεί και τώρα θα αποκλείσει το ενδεχόμενο «προσφοράς» κι από την Κίνα.

«Πρέπει να σεβαστούμε το καταστατικό που προβλέπει την περιοδικότητα του Παγκόσμιου Κυπέλλου για τις συνομοσπονδίες και στη συνέχεια θα καθοδηγηθούμε από τις συζητήσεις μας, που θα πραγματοποιηθούν στις διάφορες επιτροπές της FIFA και στο Συμβούλιο», δήλωσε «ντριμπλάροντας» τη σχετική ερώτηση ο Ινφαντίνο και πρόσθεσε:

«Ως πρόεδρος της FIFA, το μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο είναι “ελάτε να καταθέσετε υποψηφιότητες”. Όσες περισσότερες προκύψουν, τόσο το καλύτερο θα είναι».

Η Κίνα δεν έχει επισημοποιήσει τις διαθέσεις της για το εάν σκοπεύει να καταθέσει υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Η δε διαδικασία υποβολής «προσφορών» θα ξεκινήσει στα μέσα του 2022 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το 2024.

Ερωτηθείς επίσης, για το γεγονός ότι η Κίνα έχει δεχθεί πολλές αρνητικές κρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Ινφαντίνο απάντησε πως «…τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλέον μια ξεκάθαρη απαίτηση στη διαδικασία υποβολής προσφορών, αλλά πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι η απαίτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαίνει ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους.

Δεν πρέπει να αποκλείουμε κανέναν, αλλά να συμπεριλαμβάνουμε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη του ποδοσφαίρου και πως μπορεί να φέρει θετική αλλαγή. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ενεργούμε με θετικό τρόπο. Εάν ενεργούμε με αρνητικό τρόπο, εάν αρχίσουμε να αποκλείουμε χώρες ή ανθρώπους ή φυλές ή οτιδήποτε άλλο, τότε είμαστε σε εντελώς λάθος δρόμο» συμπλήρωσε.

TAGS

Ροή ειδήσεων

Advertisement