Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Οικονομία

Σε αναστολή τα τεκμήρια της Εφορίας

Δημοσιεύθηκε

στις

________________________________________
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ

Σε… αναστολή μπαίνουν τελικά τα φετινά τεκμήρια για περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουν την υπερφορολόγηση για εισοδήματα που δεν είχαν.
Ο λόγος είναι για τους πληττόμενους είτε είναι εργαζόμενοι είτε αυτοαπασχολούμενοι και για κάποιο –μικρό ή μεγάλο- χρονικό διάστημα του 2020, δεν είχαν έσοδα από τη δουλειά τους, αλλά ελάμβαναν τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ή των 800 ευρώ ή το 30% των ονομαστικών αποδοχών τους, όσοι μπήκαν στο καθεστώς της Συν-Εργασίας.
Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για τα εισοδήματα του 2020, δεν καταργούνται οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης, αλλά, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα μπορούν να επικαλεστούν τις έκτακτες ενισχύσεις που έλαβαν το 2020, προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια.
Όπως είπε, στις φορολογικές δηλώσεις του 2021, για τα εισοδήματα του 2020, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους είναι πληγέντες από την πανδημία να επικαλεστούν τα πάσης φύσεως ποσά εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν το 2020, ως αποζημιώσεις για εισοδηματικές απώλειες, για να αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων.
Δηλαδή τα συγκεκριμένα ποσά των αποζημιώσεων των 534 και των 800 ευρώ, τα οποία δεν φορολογούνται, θα προστεθούν στο πραγματικό εισόδημα των πληττόμενων από την πανδημία φορολογουμένων, μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων.
Σημειώνεται πως με απόφαση (Α1035/2021) του διοικητή της ΑΑΔΕ, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν το 2020 σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 ή των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές χαρακτηρίζονται από την ΑΑΔΕ ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Όμως, οι αποζημιώσεις αυτές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.
Ταυτόχρονα, μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους που έλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά για την κάλυψη προστιθέμενης διαφοράς εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Το πρόβλημα υπερφορολόγησης
Η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια γίνεται όταν οι τεκμαρτές δαπάνες είναι υψηλότερες, των πραγματικών εισοδημάτων. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος πληρώνει φόρο για εισόδημα που δεν έχει.
Πρόβλημα τεκμηρίων θα είχαν το 2021 οι φορολογούμενοι, οι οποίοι μέχρι και πέρυσι καλύπτουν οριακά τις τεκμαρτές δαπάνες.
Με την αναστολή εργασίας, έχασαν για κάποιο διάστημα τις πραγματικές αμοιβές τους, οι οποίες αποκαταστάθηκαν από την κρατική ενίσχυση των 534 ευρώ τον μήνα.
Επειδή τα ποσά αυτά δεν φορολογούνται αν δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ούτε για την κάλυψη των τεκμηρίων θα είχαν πρόβλημα.
Παράδειγμα: Φορολογούμενος που έχει τεκμαρτές δαπάνες ύψους 12.000 ευρώ και από την εργασία του δήλωνε εισόδημα 12.000 ευρώ, δεν είχε πρόβλημα φορολόγησης με τα τεκμήρια.
Για το 2020, που το εισόδημά του από την εργασία του λόγω των αναστολών είναι π.χ. 9.000 ευρώ και 3.000 ευρώ είναι οι κρατικές ενισχύσεις που έλαβε.
Με την επίκληση των ενισχύσεων, συν το πραγματικό του εισόδημα καλύπτει την τεκμαρτή δαπάνη. Αν δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεκμαρτή το ποσό των κρατικών ενισχύσεων, τότε, θα φορολογούνταν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των 12.000 ευρώ.
Με τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΟΙΚ, θα φορολογηθεί για το πραγματικό του εισόδημα των 9.000 ευρώ και θα πληρώσει φυσικά και λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι
.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επιμελητήριο Αχαΐας: Αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στον τουρισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, επισκέφθηκε η Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, Hermine Poppeller στην Πάτρα.

Την κ.Poppeller συνόδευε ο επίτιμος πρόξενος της χώρας Ανδρέας Γεωργόπουλος ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου μετείχαν στη συνάντηση το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέας Ντακόλιας και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Αθανάσιος Κούστας.

Ο κ. Μαρλαφέκας παρουσίασε το προφίλ της περιοχής και τόνισε ότι, η προηγηθείσα ύφεση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αχαΐα αποτελεί την βασική πύλη της Ελλάδας προς την Δύση, προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε την Πρέσβη για τις προοπτικές του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας και παρέδωσε στην κα Poppeller τα στοιχεία που ζήτησε για ώριμα επενδυτικά σχέδια με έδρα την Αχαΐα.
Ο κ. Μαρλαφέκας και η κ. Poppeller συμφώνησαν ότι οι συνεργασίες αποτελούν μονόδρομο για την ευημερία και δήλωσαν ότι θα εργαστούν από κοινού, ιδιαίτερα στους τομείς του ιατρικού, του χειμερινού και του εναλλακτικού τουρισμού.

 

Περισσότερα

Οικονομία

Τι ισχύει για όσους συνταξιούχους εργάζονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο καθεστώς των συνταξιούχων που εργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Capital.gr από υψηλόβαθμη πηγή στο Υπουργείο Εργασίας.

Συνεπώς, τα σενάρια τα οποία εξετάζονταν περί μείωσης του “κόφτη” του 30% στις συντάξεις για μερίδα, τουλάχιστον, όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να εργάζονται, δεν υιοθετούνται τελικά από το αρμόδιο υπουργείο.

Έτσι, θα παραμείνει ο “κόφτης” του 30% στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου συνεχίζει να απασχολείται και μετά τη λήψη της σύνταξής του, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός του από την απασχόλησή του.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέταζε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία αποκλιμάκωση του εν λόγω “κόφτη” ανάλογα με το εισόδημα των συνταξιούχων από την εργασία τους. Δηλαδή εξέταζε το εξής ενδεχόμενο: Ο “κόφτης” να είναι χαμηλότερος για όσους συνταξιούχους είχαν χαμηλότερο εισόδημα από την εργασία τους.

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση του “κόφτη” του 30% για τα χαμηλότερα εισοδήματα των συνταξιούχων από την απασχόλησή τους θεωρήθηκε ως μέτρο πρόωρο από άποψης τεχνικής προετοιμασίας προκειμένου να ενταχθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει τις αμέσως επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Συνεπώς δεν θα ενταχθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο. Έτσι, θα παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς το οποίο ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2020 με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση. Με βάση αυτόν, μειώθηκε κατά το ήμισυ η μείωση στις συντάξεις όσων εργάζονται παράλληλα. Δηλαδή από το 60% που προέβλεπε ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έπεσε έπειτα από τέσσερα χρόνια στο 30%.

 

Περισσότερα

Οικονομία

Συνεργασία της Interamerican με την ALTERLIFE

Δημοσιεύθηκε

στις

Η INTERAMERICAN, έχοντας δημιουργήσει έναν κόσμο προϊόντων και υπηρεσιών που φροντίζουν ολιστικά την υγεία των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, συνάπτει στρατηγικές συνεργασίες που ενισχύουν την ευεξία και ευημερία τους.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να ενθαρρύνει τους ασφαλισμένους υγείας της να εντάξουν τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους, η Interamerican, σε συνεργασία με την ALTERLIFE, εξασφάλισε αποκλειστικά προνόμια και προσφορές στα Absolute & Boutique Clubs της ALTERLIFE σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η προσφορά περιλαμβάνει 1 μήνα δωρεάν χρήση των Boutique υπηρεσιών ALTERLIFE, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν είναι ήδη μέλος σε κάποιο από τα γυμναστήριά της, 30% έκπτωση στις μηνιαίες συνδρομές όλων των προγραμμάτων BOUTIQUE – GROUP PERSONAL αλλά και προνομιακές τιμές στα 9μηνα πακέτα GOLD: Functional & Cross Training και ALTERLIFE: Functional, Cross Training & Pilates.

Η Νατάσα Σατερλή, Health & Financial Future Tribe Leader της Interamerican, δήλωσε σχετικά: «Η στρατηγική συνεργασία της Interamerican με τα γυμναστήρια ALTERLIFΕ και η εξασφάλιση αποκλειστικών προνομίων στους ασφαλισμένους υγείας μας, αποδεικνύει έμπρακτα την αφοσίωσή μας προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσα από την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που προάγουν μια ζωή γεμάτη ισορροπία και ευεξία. Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, εξασφαλίζουμε στους ασφαλισμένους μας πως θα έχουν πρόσβαση, με προνομιακούς όρους, στις ποιοτικές υπηρεσίες εκγύμνασης και στην πολύχρονη εμπειρία των γυμναστηρίων ALTERLIFE. Καλούμε, λοιπόν, τους ασφαλισμένους μας να αξιοποιήσουν τα αποκλειστικά αυτά προνόμια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την υγεία και τη ζωή τους».

Αντίστοιχα, ο Τηλέμαχος Κουκουφλής, Γενικός Διευθυντής της ALTERLIFE, δήλωσε: «Στην ALTERLIFE είμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας με την Interamerican, την εταιρεία που κατέχει κορυφαία θέση στην ασφαλιστική αγορά. Η αποστολή της Interamerican να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα, συνάδει απόλυτα με αυτή της ALTERLIFE, που είναι να ενσωματώσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων την σωματική άσκηση και τα ευεργετικά της οφέλη, μεγιστοποιώντας έτσι το ποσοστό όσων ασχολούνται συνειδητά με οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε τις ζωές των συμπολιτών μας!».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα