Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ναι σε διακίνηση, όχι και σε διενέργεια»-Έντονοι προβληματισμοί των φαρμακοποιών για τα rapid test

Δημοσιεύθηκε

στις

Φόβους για συνωστισμούς στα φαρμακεία της Πάτρας από πολίτες που θα προσέρχονται, όχι απλά για να παραλάβουν τα κατ’ οίκον rapid tests που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και για να τα κάνουν επί τόπου με τη βοήθεια του φαρμακοποιού, εκφράζουν οι φαρμακοποιοί της Πάτρας, τονίζοντας πως στην πράξη, το κυβερνητικό σχέδιο δεν θα είναι εύκολα εφαρμόσιμο καθώς υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν θα έχουν την δυνατότητα να διενεργούν μόνοι τους τα τεστ.

Μιλώντας στη «Γ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαίας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Συλλόγου θα προτείνει, οι φαρμακοποιοί να διακινούν τα τεστ, όχι όμως και να τα διενεργούν. Μάλιστα, όπως ανέφερε, άλλη πρόταση κατατέθηκε και άλλη τελικά έγινε αποδεκτή. «Δεν είμαστε δημόσια δομή», δήλωσε και πρόσθεσε πως «στην Αχαΐα δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνονται τεστ στα φαρμακεία. Δεν το διαπραγματευόμαστε.

Δεν γίνεται να ρισκάρουμε την υγεία των πελατών μας, δεν έχουμε την επιστημονική εξειδίκευση για να παίρνουμε ρινικό επίχρισμα ούτε και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο. Θα δεχθούμε μόνο την διακίνηση των τεστ και τίποτα παραπάνω».
Εξηγώντας τους προβληματισμούς, ο κ. Σοφιανόπουλος υπογραμμίζει: «Οι ηλικιωμένοι έρχονται στα φαρμακεία μας για να τους κάνουμε μέτρηση σακχάρου και με το ζόρι τους κρατάμε. Δεν θα έρθουν σε εμάς για να τους κάνουμε τα τεστ Covid;». Και προσθέτει: «Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση, μετά από γραμματείς του Υπουργείου Υγείας για να κλείνουμε ραντεβού για εμβόλια, να γίνουμε και…. μικροβιολόγοι για τα test!»

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, το οποίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αποφασίσει να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες από το εσωτερικό των φαρμακείων παρά μόνο στην είσοδο για μεγαλύτερη προστασία. Ο ίδιος πάντως, ανέφερε ότι καταψήφισε την πρόταση στη συνεδρίαση που έγινε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και η πλειοψηφία αποφάσισε πως μπορούν να τα διακινούν τα τεστ αλλά και να τα κάνουν στο φαρμακείο με ειδικούς όρους και ειδικές προϋποθέσεις.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ

«Το να βγαίνει η κυβέρνηση ξαφνικά και να λέει δωρεάν τα τεστ από τα φαρμακεία, δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να γίνει. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στη διακίνηση του φαρμάκου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που ή δεν τα έχουν λάβει υπ’ όψη τους ή τα αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται», ανέφερε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Λουράντος, θέτοντας ερωτήματα όπως «το ποιος θα τα διαθέσει στα φαρμακεία, πώς θα δοθούν, με ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, αν τα φαρμακεία θα τα παίρνουν δωρεάν ή θα τα αγοράζουν». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Έχω μείνει έκπληκτος. Το ζητούμενο είναι να μάθω εγώ αν είμαι άρρωστος; Το ζητούμενο είναι να μάθει η πολιτεία πόσοι νοσούν και τι μέτρα πρέπει να λάβει. Όλη αυτή η κατάσταση δεν νομίζω ότι συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν γίνονται οργανωμένα, γίνονται στο πόδι δυστυχώς. Το παν είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καλό αν δεν υπάρχει οργάνωση στη λήψη αποφάσεων».

Ροή ειδήσεων

Advertisement