Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Κυκλαδίτικο χοιρινό ρόστο       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.500 γρ. χοιρινό κόντρα φιλέτο (ενιαίο κομμάτι)

3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

250 ml λευκό ξηρό κρασί

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

1 κ.γ. τοματοπελτέ

100 γρ. τοματοχυμό

30 γρ. παγωμένο βούτυρο

αλάτι

μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Με κοφτερό μαχαίρι κάνετε διάσπαρτα τρύπες στο κρέας και βάζετε μέσα σε καθεμία από μία σκελίδα σκόρδο. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ξεκινάτε να «θωρακίζετε» το κρέας ολόκληρο, για 30 λεπτά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να καταφέρετε ένα ομοιόμορφο, βαθύ «θωράκισμα» ώστε να αποκτήσει το κρέας κρούστα, γι’ αυτό και σταδιακά, αφού πάρει το πρώτο χρώμα, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά ώστε να μην καεί. Αποσύρετε το κρέας και το τοποθετείτε σε βαθιά και σχετικά στενή κατσαρόλα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε λίγο από το κρασί και ξύνετε με την κουτάλα τη βάση του σκεύους. Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώνετε και με το καθαρό υγρό περιχύνετε το κρέας. Προσθέτετε το υπόλοιπο κρασί, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και πιπέρι και σιγομαγειρεύετε για 1,5 ώρα με κλειστό καπάκι. Κατόπιν προσθέτετε τον τοματοπελτέ, τον χυμό τομάτας (βάζετε παραπάνω, αν θέλετε περισσότερη σάλτσα), αλατίζετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Βγάζετε από την κατσαρόλα, προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε το ρόστο κομμένο σε φέτες με σάλτσα και συνοδεύετε με ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement