Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Λαμπρή χειροτονία στο Φανάρι του Πατρινού Μητροπολίτη των Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, η χειροτονία του νέου εψηφισμένου Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλου.

Η Μητρόπολη Σαράντα Εκκλησιών έχει μακρόχρονη ιστορία από τον 10 αιώνα και εντάσσεται στις Μητρόπολεις του Οικουμενικου Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη.

Της Πατριαρχικής Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Στους συλλειτουργούντες Αρχιερείς ήταν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γουινέας κ. Γεώργιος (Πατρ. Αλεξάνδρειας), Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος και ο Καρπάθου & Κάσου κ. Αμβρόσιος. Επιπλέον, στη χειροτονία παρευρέθησαν ο Από την Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννης και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο νέος μητροπολίτης είναι γέννημα θρέμμα Πατρινός και η εκλογή του χαροποίησε τόσο την Μητρόπολη Πατρών (ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τη χαρά του για την εκλογή του αλλά και το Εκκλησιαστικό Λύκειο στο οποίο υπήρξε μαθητής) όσο και την τοπική μας κοινωνία.

Ο νέος Μητροπολίτης δέχθηκε θερμές συγχαρητήριες ευχές και καλή δύναμη στο Θεάρεστο έργο που καλείται να επιτελέσει ο στο μαρτυρικό και αειλαμπές Φανάρι.

Εκκλησιαστικά

«Να τρέξουμε, όχι να πάμε…»

Δημοσιεύθηκε

στις

Την προτροπή να δούμε το θέμα του εμβολιασμού «σαν τείχος προστασίας», εξέφρασε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μάλιστα, τόνισε ότι «ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, πρέπει να τρέξουμε για να εμβολιαστούμε, όχι απλώς να πάμε».

Επιπλέον, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος εξήγησε, ότι «έτσι προστατεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους ανθρώπους. Και η χριστιανική αγάπη αυτό λέει». Επίσης, σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στους ειδικούς και να μη διστάσουμε να εμβολιαστούμε, ώστε να γίνουμε ο τοίχος που θα μπορέσει να εμποδίσει την περαιτέρω ακμή της ασθενείας του κορωνοϊού».

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Σε κλίμα κατάνυξης οι Δ΄ Χαιρετισμοί-Το κήρυγμα του Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου προχθές στην Ευαγγελίστρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως τελέσθηκε η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Ο κ. Χρυσοστόμος στο κήρυγμά του, ανέλυσε τους λόγους του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου περί της «συγγενείας των Αγίων, τρισσώς, με την Θεοτόκον Μαρίαν».
Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να μείνωμε μόνο στη συγγένεια με την Θεοτόκο, ως εκ της δημιουργίας μας από τον Θεό με τον ίδιο τρόπο (γι’ αυτό μας ονομάζει ο Άγιος αδελφούς της Υπεραγίας Θεοτόκου), αλλά να επιτύχωμεν και την άλλη συγγένεια, να γίνουμε αληθώς υιοί της και ακόμη να φθάσωμε εις το σημείο, όπως οι θεούμενοι, να γεννάται δηλαδή και να παραμένει εντός ημών ο Κύριος.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Ιερά Σύνοδος : Συνεργασία με τις Αρχές για να βρεθεί λύση

Για τη λειτουργία όλων των ναών το Πάσχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρόπο ώστε τις ημέρες του Πάσχα να λειτουργήσουν όλοι οι ναοί, αναζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε για δύο ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση  «η ΔΙΣ απεφάσισε την συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την λειτουργία όλων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραιτήτων υγειονομικών μέτρων».

Επιπλέον η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τέλος, αποφάσισε να συνέλθει εκ νέου για τον μήνα Απρίλιο, την εβδομάδα προ της Κυριακής των Βαΐων.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα