Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
Connect with us

Διεθνή

Μήνυμα του Τζο Μπάιντεν για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν απέστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υπογραμμίζοντας η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε το προνόμιο να συνεργαστει στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσει διά μακρών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επισης, τονιζει ότι ως Πρόεδρος προσβλέπει στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής δέσμευσης στη Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου Μπαιντεν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.

Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.

Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Ειλικρινώς δικός σας,

Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ»

Πηγή: skai.gr

Διεθνή

Εντυπωσιακή τοιχογραφία προς τιμήν του Μαραντόνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία εξαιρετική τοιχογραφία προς τιμήν του Ντιέγκο Μαραντόνα, δημιούργησε στην Πομπηία ο Αργεντίνος καλλιτέχνης, Μαξιμιλιάνο Μπαγκνάσκο.

Πηγή έμπνευσης έχει αποτελέσει ο Ντιέγκο Μαραντόνα, για πολλούς καλλιτέχνες ανά τον κόσμο, όχι μόνο μετά τα θάνατό του, αλλά και κατά τη διάρκεια της καριέρας. Υπάρχουν αμέτρητες τοιχογραφίες που κοσμούν τις γειτονιές σε πόλεις της Ιταλίας και της Αργεντινής.

Η πιο χαρακτηριστική είναι και δημοφιλέστερη είναι αυτή που βρίσκεται σε μία γειτονιά στην καρδία της Νάπολι, όπου μετά το θάνατο του Ντιέγκο αποτελεί χώρο λατρείας, τόσο για κάτοικους της περιοχής, όσο και για τουρίστες.

Άλλη μία αντίστοιχη τοιχογραφία δημιουργήθηκε και στην πόλη της Πομπηίας προς τιμήν του Αργεντίνου «μάγου της μπάλας».

Ο Μαξιμιλιάνο Μπαγκνάσκο, με καταγωγή από την Αργεντινή, βρέθηκε στην ιστορική ιταλική πόλα, με αφορμή το Pompei Street Festival, ένα φεστιβάλ που αφορά την τέχνη και τον κινηματογράφο. Έτσι o νεαρός καλλιτέχνης αποφάσισε να δημιουργήσει ένα έργο προ τιμήν του Μαραντόνα, όπου τον απεικονίζει με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής.

 

Περισσότερα

Διεθνή

Εκλογές στην Ιταλία: Γιατί ψήφισαν Μελόνι – Τι λένε ψηφοφόροι από τον Βορρά μέχρι τον ιταλικό Νότο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πριν από είκοσι χρόνια η ιταλική δεξιά έκανε είδωλο τον Μπερλουσκόνι ως την προβολή των ονείρων της για επιτυχία. Πριν από 5 χρόνια λάτρευε τον Σαλβίνι ως το φερέφωνο του θυμού της. Σήμερα αγαπά τη Μελόνι ως τον καθρέφτη των φόβων της. Η Ιταλία είναι κουρασμένη. Είναι θυμωμένη. Είναι απογοητευμένη. Λόγω της οικονομικής στασιμότητας. Της απουσίας ευκαιριών και υποδομών. Λόγω των ανισοτήτων. Της έλλειψης εργασίας για τους νέους. Των ανισορροπιών. Της υποβάθμισης ολόκληρων περιοχών που καταρρέουν. Και ιδίως, μιας αριστερής και κεντρο – αριστερής πολιτικής που πενθεί το πτώμα της, κυρίως στους νέους ψηφοφόρους.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 90% των εκλογικών κέντρων ο δεξιός συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,1% των ψήφων για τη Γερουσία και συγκεκριμένα:
Τα Αδέρφια της Ιταλίας της Μελόνι συγκεντρώνουν ποσοστό 26,36%
Η Λέγκα του Βορρά του Ματτέο Σαλβίνι συγκεντρώνει ποσοστό 9,01%
Το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει ποσοστό 8,25%
Το Noi Moderati συγκεντρώνει ποσοστό 0,9%

Δείτε εδώ αναλυτικά τα ποσοστα των κομμάτων στην Ιταλία

Μπορεί η κυρία Μελόνι και η ακροδεξιά και δεξιά συμμαχία να κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους, (αν και και η κυρία Μελόνι πάλεψε για το μόλις… 24%) αλλά η Ιταλία παραμένει μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρές αρχές που δεν πρόκειται να απειλήσουν σε καμία περίπτωση ούτε το δημοκρατικό καθεστώς της χώρας (στο παράδειγμα τους Ουγγαρίας), ούτε και να υπάρξει ζήτημα κυρώσεων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ακόμα και εάν οι Βρυξέλλες και – οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – προσπαθούν να κατανοήσουν το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.

“Οι δηλώσεις της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν τροχιοδεικτικές βολές για την Ουγγαρία και την Πολωνία. Σε καμια περιπτωση για την Ιταλία”, αναφέρει στο newomoney.gr ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, αναφορικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι παροικούντες την Ρώμη και τις Βρυξέλλες γνώριζαν ότι η δεξιά συμμαχία θα κέρδιζε τις εκλογές στην Ιταλία, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι που παρουσιάζεται ως φιλο-ευρωπαία, (μαζί με τον Σαλβίνι και τον Μπερλουσκόνι) θα κατάφερνε να επικρατήσει της Συμμαχίας υπό τον Ενρίκο Λέτα. Η απάθεια και η κούραση των υποστηρικτών της κεντροαριστεράς αλλά και ως έναν βαθμό ολόκληρης της χώρας, είναι η εικόνα που φαίνεται να σκιαγραφεί την μετεκλογική Ιταλία. Το PD, το M5S, η Lega και οι FI φαίνονται συμπαγή κόμματα, αλλά είναι όλα σε κατάσταση διάλυσης και επανασύνδεσης. Ένα απαλό άγγιγμα, (πολιτικό, ή οικονομικό) μπορεί να αλλάξει άρδην τη δυναμική κάθε κόμματος και να μεταβάλλει το παιχνίδι στο κοινοβούλιο. Η Βουλή εκλέγεται για 5 χρόνια αλλά οι πλειοψηφίες αλλάζουν ακόμα πιο γρήγορα.

Τι λένε οι Ιταλοί ψηφοφόροι από τον Βορρά μέχρι τους «Τerroni» του Ιταλικού Νότου

Αναλίζα 26 ετών, ιδιωτική υπάλληλος

“Νιώθω εδώ στον Νότο της Ιταλία ως μία μετανάστρια. Είμαι 26χρονη κοπέλα, νιώθω το καθήκον να πω…. αρκετά! Το να χωρίζεις την Ιταλία στη μέση δεν ωφελεί”, τονίζει στο newomoney.gr η Αναλίζα, 26 ετών η οποία ζει και εργάζεται στο Boscotrecase, στην Νάπολι της Νοτίου Ιταλίας. Μιλώντας στο newmoney η Αναλίζα (τα στοιχεία της οποίας και όπως και όλων των άλλων ερωτηθέντων είναι στην διάθεση του newomoney) υπογραμμίζει: “Όπως πολλοί συνομήλικοί μου, θα ψηφίσουμε τα αριστερά ή τα μη συστημικά κόμματα . Χάρηκα που είδα την πολιτική να κινείται και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το tiktok και instagram. Δεν με αντιπροσωπεύει κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα. Θα ψηφίσω μόνο για το δικαίωμά μου. Δεν εμπιστεύομαι την πολιτική προπαγάνδα”

Λίνα, 81 ετών, συνταξιούχος καθηγήτρια κλασικών σπουδών (Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών)

«Ζω στην Κεντρική Ιταλία, στο Φροζινόνε, περίπου 70 χλμ. από τη Ρώμη. Θα πάω να ψηφίσω πιο μπερδεμένη από συνηθισμένη. Θα προτιμούσα η κυβέρνηση να ολοκλήρωσε τη θητεία της, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό …{…} .”Θα ψηφίσω ένα αριστερό κόμμα, περισσότερο από παράδοση παρά από πραγματική εμπιστοσύνη στους υποψηφίους. Φοβάμαι μια μεγάλη αποχή, ακριβώς επειδή υπάρχει αποπροσανατολισμός και δυσπιστία, ακόμη και εκ μέρους των νέων, που αισθάνονται όλο και πιο ξένοι στην πολιτική συζήτηση” υπογραμμίζει η Λίνα στο newomoney

Μαριάνο, 57, Κάλιαρι, Σαρδηνία -Εργάτης

“Βασικά, ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης που μου εμπνέει εμπιστοσύνη είναι ο Κόντε γιατί φαίνεται να θέλει να βελτιώσει την κατάσταση της εργατικής τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων και γιατί οι υπόλοιποι ηγέτες δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι διάφοροι ‘Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι, Λέττα, Μελόνι και ο Ρέντσι” (για μένα ο χειρότερος που υπήρξε) δεν υπολογίζουν καθόλου και τη βάση της κοινωνίας. Θα ψηφίσω με την ελπίδα να κατανοήσουν οι Ιταλοί τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα εάν εκλεγούν οι δεξιοί, βάσει των προηγούμενων κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι και της παρέας του”

Αυτές οι εκλογές αποτελούν την νιοστή κοροϊδια απέναντι στον ιταλικό λαό

Η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία ήταν σχεδόν βαρετή. Σε αντίθεση με ορισμένους δημοσιολογούντες στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελούσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για τα εσωτερικά τους προβλήματα. Οι Ιταλοί παραμένουν πιστοί Ευρωπαίοι. Τις τελευταίες ημέρες στον ιταλικό Τύπο κυριαρχούσαν τα δημοσιεύματα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ανθυποψήφιοι στην χώρα φώναζαν πολύ αλλά έκαναν ελάχιστα. Η πολιτική στην Ιταλία είναι ένα θέατρο με πολλούς ηθοποιούς, αλλά με ελάχιστους πρωταγωνιστές. Και η απουσία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από το προσκήνιο, είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί ούτε ο Μακιαβέλι.

Φράνκο 69 ετών Ιατρός, Παθολόγος. Τορίνο

“Η πολιτική στην Ιταλία είναι απόρροια της κακής διακυβέρνησης και της διαφθοράς, προσωπικών συμφερόντων και ανικανότητας στη διαχείριση. Την χείριστη αυτή προεκλογική περίοδο, πέρα από την έλλειψη ιδιαιτερότητας του κάθε κόμματος και κάθε προεκλογικής συμμαχίας, χαρακτηρίζει η αδυναμία μακροπρόθεσμης στρατηγικής και μιας κυβερνητικής σκέψης που να ξεπερνάει τα χρονικά όρια της προσκόλληση στην πολιτική θέση. Ασυναρτησία, ανικανότητα, λαϊκισμός διεισδύουν στα πολιτικά talk show. Καμία πολιτική φιγούρα στη μιζερη αυτή θεατρική σκηνή δεν είναι άξια ψήφου.” υπογραμμίζει στο newmoney ο Φράνκο, 69 ετών, ιατρός παθολόγος από το Τορίνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το να πληρώνεις τους λογαριασμούς των Ιταλικών νοικοκυριών είναι καλή πράξη (αν και τελικά είναι πάντα τα χρήματα των φορολογούμενων που θα πληρώσουν), αλλά το μεγαλύτερο μειονέκτημα μιας πολιτικής τάξης που υπόσχεται τα πάντα χωρίς να έχει ιδέα για τις οικονομικές δυνατότητες του κρατικού ταμείου και του προϋπολογισμού, είναι η αδυναμία μακροπρόθεσμης σκέψης και ρεαλιστικής διαχείρισης. Δεκαετίες πλέον ακούμε “περισσότερες θέσεις εργασίας στους νέους, διευκολύνσεις και βοήθεια στις επιχειρήσεις, βελτίωση στον τομέα εκπαίδευσης και υγείας” δίχως κανείς να εξηγεί στην πράξη πώς θα επιτευχθεί ή τα απαραίτητο χρονικά όρια”.

Σύμφωνα με τον Φράνκο, τον ιατρό που μας μίλησε με την υποχρέωση της ανωνυμίας “οποιαδήποτε πολιτική δύναμη κερδίσει τις εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείξει τεράστια αδυναμία και είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα καταφέρει να φτάσει ως το τέλος της προβλεπόμενης θητείας, δεδομένων των αντιπαραθέσεων που δημιουργούνται στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και της συμμαχίας. Αυτές η εκλογές αποτελούν την νιοστή κοροϊδία και έχουν ένα ανεπίτρεπτο για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κόστος. Δημοκρατία δε σημαίνει να είσαι ικανός να κερδίζεις με οποιοδήποτε μέσο (ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα), οι εκλογές δεν αποτελούν “derby”.

Οι αντιδράσεις στην ΕΕ

Παρόλο που τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν άπειρες αναφορές περί δήθεν παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμεινε ουδέτερη και δεν ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στην Ρώμη. Σε κάθε όμως περίπτωση, η Ιταλία, το αιώνιο παράδοξο, το κράτος μέλος της ΕΕ, η χώρα στην οποία οι πολίτες θαυμάζουν, υποστηρίζουν και εκτιμούν τον Σέρτζιο Ματαρέλα και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι περισσότερο από την αντιπολίτευση, ωστόσο ψηφίζουν τις πολιτικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν το αντίθετο και των δύο, προκαλεί πονοκέφαλο.

Για τη δεξιά, ο πολιτιστικός πόλεμος, τα ζητήματα ταυτότητας, η μετανάστευση, η δημοσιονομική πολιτική, οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και η αλλαγή προς ένα προεδρικό μοντέλο ήταν τα κλειδιά της προεκλογικής εκστρατείας. Για την κεντροαριστερά, η απειλή της επιστροφής του μετα- φασισμού, η εξωτερική πολιτική και ο πόλεμος στην Ουκρανία (λόγω της φιλίας Μελόνι, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι με τον Πούτιν ή τον Όρμπαν). Για τα Πέντε Αστέρια, το ζήτημα ήταν τα χαμηλά εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι ιταλικές εκλογές αφορούσαν αποκλειστικά την Ιταλία. Ωστόσο αφορούσαν και στην Ευρώπη όπως κάθε εκλογική διαδικασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ακροδεξιά πέτυχε στην Ιταλία επειδή οι φιλελεύθερες δυνάμεις απέτυχαν να πείσουν τους πολίτες. Οι σύμμαχοι του Πούτιν στην νέα ιταλική κυβέρνηση θα δοκιμάσουν την συνοχή της ΕΕ. Ωστόσο ο βαθμός στον οποίο θα συμβεί κάτι τετοιο και η δυναμική της νέας κυβέρνησης στην Ρώμη είναι το ζητούμενο.

Il Fine giustifica i mezzi…. Έγραψε ο Νικολό Μακιαβέλι ”Ο σκοπός”, δηλαδή, “αγιάζει τα μέσα”. Κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: newmoney

Περισσότερα

Διεθνή

Εκλογές στην Ιταλία: Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ψήφο στην ακροδεξιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Ιταλοί ψηφίζουν και οι κάλπες σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να οδηγήσουν στο σχηματισμό της πλέον ριζοσπαστικής δεξιάς κυβέρνησης της χώρας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με μία πρωθυπουργό έτοιμη να γίνει πρότυπο για τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, παρατηρεί ο Guardian σε σχετικό του άρθρο.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των Αδερφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, ένα κόμμα με νεοφασιστική προέλευση, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εξασφαλίσει μια άνετη νίκη στις εκλογές στην Ιταλία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, λαμβάνοντας μεταξύ 44 και 47% των ψήφων, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το κόμμα της Μελόνι αναμένεται επίσης να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων εντός του συνασπισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, και τη Forza Italia, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι , που σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ερωτηματικά για τις συμμαχίες της Ιταλίας στην Ευρώπη
Η νίκη του συνασπισμού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα για τις συμμαχίες της χώρας στην Ευρώπη, και ενώ η Μελόνι προσπάθησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, η κατάκτηση της εξουσίας από αυτήν είναι απίθανο να γίνει ευπρόσδεκτη στο Παρίσι ή στο Βερολίνο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νίκη της θα ήταν κακή για την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο Lars Klingbeil, πρόεδρος του SPD, του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, είπε ότι η Μελόνι είχε ευθυγραμμιστεί με «αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ευρωβουλευτές του Μελόνι καταψήφισαν ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την Ουγγαρία ως «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας». Η Μελόνι είναι επίσης σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, καθώς και των αντι – μεταναστών Σουηδών Δημοκρατών και του ακροδεξιού ισπανικού Vox.

Το σχέδιο
«Η Μελόνι έχει φιλοδοξία να εκπροσωπήσει ένα μοντέλο όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη – αυτό είναι κάτι νέο [για τη δεξιά στην Ιταλία] σε σύγκριση με το παρελθόν», δήλωσε η Νάντια Ουρμπινάτι, θεωρητικός της πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Έχει επαφές με άλλα συντηρητικά κόμματα, που θέλουν μια Ευρώπη με λιγότερα πολιτικά δικαιώματα… το μοντέλο είναι εκεί, όπως και το σχέδιο», όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η ασάφεια είναι το κλειδί για την κατανόηση της Μελόνι», είπε ο Ματίας Ντιλέτι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης. «Ενδιαφέρεται πραγματικά να συμβιβαστεί με την ΕΕ στην οικονομική πολιτική. Αλλά αν η ΕΕ την πιέσει πάρα πολύ στην ιταλική κυβέρνηση, μπορεί πάντα να επιστρέψει στην ασφαλή ζώνη της ως λαϊκίστρια δεξιά ηγέτης. Θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία».

Η πιθανή επιστροφή του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών θα μειώσει επίσης τις ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια της ΕΕ να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό της σύστημα μοιράζοντας τους αιτούντες άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη. Ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τη Λεπέν, είπε ότι «ανυπομονεί» να συνεχίσει την πολιτική του να εμποδίζει τα πλοία διάσωσης μεταναστών να εισέλθουν σε ιταλικά λιμάνια, τονίζει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η Μελόνι καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και υποστήριξε την αποστολή όπλων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, αλλά παραμένει ασαφές εάν η κυβέρνησή της θα στηρίξει τον όγδοο γύρο κυρώσεων της ΕΕ που συζητείται στις Βρυξέλλες. Ο Σαλβίνι ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις γονάτιζαν την Ιταλία, αν και ποτέ δεν μπλόκαρε κανένα μέτρο της ΕΕ κατά της Ρωσίας όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση του ευρύτερου συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι, η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο.

Η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Κυριακής και το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 19% μέχρι το μεσημέρι. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ήταν στο 25% πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι η δεξιά συμμαχία μπορεί να κερδίσει μια μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι οι δημοσκόποι αρχικά πρότειναν. Η αριστερή συμμαχία υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος προβλέπεται να συγκεντρώσει το 22-27% των ψήφων.

Ο Fausto Maccari, ο οποίος έχει ένα περίπτερο εφημερίδων, είπε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της δεξιάς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιον θα στηρίξει. «Οι επιλογές είναι κακές», πρόσθεσε ο Maccari, ο οποίος είναι 60 ετών. «Για παράδειγμα, κοιτάζω τον Μπερλουσκόνι και μου θυμίζει έναν κωμικό χαρακτήρα. Στην ηλικία του δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική. Θα ήταν σαν εμένα, στην ηλικία μου, να προσπαθούσα να γίνω ποδοσφαιριστής σαν τον Μαραντόνα».

Πολλοί Ιταλοί που υποστηρίζουν τη Μελόνι, σύμφωνα με τον Guardian, το κάνουν επειδή δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στην κυβέρνηση και ελκύονται από την αποφασιστικότητα και την πίστη της στα ιδανικά της.

Η ακροδεξιά
Όπως επισημαίνει ο Guardian από την Ιταλία μέχρι τη Σουηδία, την Ουγγαρία μέχρι τη Γαλλία, η ακροδεξιά γίνεται και πάλι μια υπολογίσιμη δύναμη. Τονίζει δε ότι η εχθρότητά της προς τους μετανάστες ενθαρρύνει τους ξενοφοβικούς παντού, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ ο κοινωνικός συντηρητισμός της απειλεί τα σκληρά κερδισμένα δικαιώματα LGBTQ+ και ο ευρωσκεπτικισμός της έχει ήδη ανατρέψει τη δυναμική της ΕΕ.

www.in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα