Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κόντρα Μπονάνου-Κατσιφάρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρόλο «κομματικού τοποτηρητή» αποδίδει στην περιφερειακή Αρχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Απόστολος Κατσιφάρας με αφορμή την διαχείριση της πανδημίας στη Δυτική Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κατσιφάρας στον απόηχο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την πανδημία, όπως έγραψε και χθες η «Γ», ανέφερε πως «σε πλήρη διάσταση με τους επιστημονικούς φορείς και την κοινωνία βρίσκεται η Περιφερειακή αρχή Φαρμάκη. Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατόπιν πρωτοβουλίας και εισήγησης της παράταξης μας κατέληξε σε ένα σημαντικό πλαίσιο αποφάσεων θετικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για τη συνολική αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην περιοχή μας.
1. Προγνωστικά τεστ: Προγραμματισμός και διασφάλιση της χρηματοδότησης δωρεάν περιοδικών και μαζικών προγνωστικών ελέγχων σε κοινότητες
2. Εμβόλια (Εμβολιαστικά κέντρα): Άμεση λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων που δεν λειτουργούν μέχρι σήμερα, παρότι έχουν προσδιορισθεί από το Υπουργείο Υγείας. Εμβολιασμός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων πριν το άνοιγμα των επαγγελμάτων τους
3. Προσωπικό (Μόνιμο + Προκηρύξεις): Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας μέσω της μονιμοποίησης ή της ισχυρής μοριοδότησης του υφιστάμενου επικουρικού προσωπικού και προκήρυξη νέων θέσεων για τις περιφερειακές δομές υγείας της Περιφέρειας.
Άμεση τοποθέτηση Διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Ένταξη των Υγειονομικών και Νοσοκομειακών επαγγελμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά
4. Λειτουργική και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κέντρων Υγείας: Ουσιαστική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας με πόρους που θα διεκδικήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είτε από το ΠΔΕ είτε μέσω ένταξης στο ΠΕΠ.
5. Μεταφορά μαθητών: Ανασχεδιασμό του πλάνου μεταφορών των μαθητών με γνώμονα τη διασφάλιση του περιορισμού της διασποράς του ιού
6. Έκτακτες κλινικές COVID: Αντιμετώπιση της διαφαινόμενης μετατροπής των μεγάλων νοσοκομείων σε μονοθεματικές δομές περίθαλψης περιστατικών COVID με την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος ή και επίταξη δομών του Ιδιωτικού τομέα.
7. Θεσμικές αλλαγές: Μεταφορά το αρμοδιοτήτων της υγείας στην περιφέρεια, ώστε να κάνουμε ένα βήμα προς την Περιφερειακή διακυβέρνηση και την αποκέντρωση.
Η εισήγηση της παράταξης μας που αναδείκνυε όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης αλλά έκανε και θετικές προτάσεις, σε αντίθεση με την Περιφερειακή αρχή που τα είδε όλα καλώς καμωμένα από την Κυβέρνηση, αλλά εν τέλει ψήφισε όλες τις προτάσεις μας οι οποίες αναδείκνυαν την ανεπάρκεια της Κυβερνητικής πολιτικής. Η Περιφερειακή αρχή, δυστυχώς, απέδειξε με τον πιο τρανό τρόπο ότι ήταν, είναι και θα παραμείνει κομματικός τοποτηρητής της Κυβέρνησης, μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες και σε διάσταση με την ίδια την πραγματικότητα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΡ. ΜΠΟΝΑΝΟΥ

Απάντηση έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, εκφράζοντας θλίψη και απογοήτευση. Όπως αναφέρει «έκπληξη, θλίψη και απογοήτευση είναι τα συναισθήματά μου διαβάζοντας την ανακοίνωση της παράταξης Κατσιφάρα.
• Έκπληξη γιατί ενώ βρισκόμασταν δεκάδες άνθρωποι στην ίδια διαδικασία, τιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, φαίνεται ότι η παράταξη Κατσιφάρα βρισκόταν σε ένα άλλο περιβάλλον, τοξικό, πολιτικά φορτισμένο και πολύ μακριά από κάθε αυτοδιοικητική λογική.
• Θλίψη γιατί ενώ βρισκόμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της πανδημίας, ο κ.Κατσιφάρας επιλέγει αντί να λειτουργήσει δημιουργικά , να διασπείρει για μια ακόμη φορά ψέματα και λόγια (παλιά μου τέχνη κόσκινο).
• Απογοήτευση γιατί ενώ κάποιοι έχουν διατελέσει αντινομάρχες, βουλευτές, υπουργοί, περιφερειάρχες για πάνω από 15 χρόνια και άρα φέρουν την ευθύνη για το πού βρισκόμαστε σήμερα, αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους, κουνάνε το δάχτυλο και ασκούν δριμεία και άδικη κριτική. Και όλα αυτά προφανώς δίνοντας εξετάσεις στους νέους πολιτικούς τους φίλους.
Θα το πω για τελευταία φορά για να γίνει κατανοητό (αν και δεν πιστεύω ότι είναι θέμα έλλειψης αντίληψης αλλά σκοπιμότητας). Η περιφερειακή αρχή Φαρμάκη έχει επιλέξει το έργο έναντι των λόγων. Την καθημερινότητα απέναντι στα ανολοκλήρωτα οράματα. Τους πολίτες απέναντι στην (κακώς εννοούμενη) πολιτική. Και ευτυχώς την Αυτοδιοίκηση! Όσοι θέλουν να βοηθήσουν καλοδεχούμενοι, όσοι θέλουν απλά να υπηρετήσουν κεντρικές πολιτικές οδηγίες από τους κηνσορες τους, θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουν ρόλο ύπαρξης στην αυτοδιοίκηση. Να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία σε ότι άλλο επιλέξουν!».

Ροή ειδήσεων

Advertisement