Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Zητούνται διευκρινήσεις από τους φαρμακοποιούς για τα rapid test

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις επιφυλάξεις των φαρμακοποιών για τα self rapid test που θα προμηθεύονται οι πολίτες δωρεάν από τα φαρμακεία εκφράζουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Πάντως αναλυτικές οδηγίες, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται να δώσει το υπουργείο Υγείας, τις προσεχείς ημέρες και πιθανότατα στην προσεχή Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Σε ότι αφορά την Αχαΐα, αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Όπως έγραψε και χθες η «Γ» υπάρχει έντονος προβληματισμός στις τάξεις των φαρμακοποιών, που τονίζουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν θα είναι εύκολα εφαρμόσιμο καθώς υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που δεν θα έχουν την δυνατότητα να διενεργούν μόνοι τους τα τεστ.
Μιλώντας στη «Γ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαίας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Συλλόγου θα προτείνει, οι φαρμακοποιοί να διακινούν τα τεστ, όχι όμως και να τα διενεργούν.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, άλλη πρόταση κατατέθηκε και άλλη τελικά έγινε αποδεκτή. «Δεν είμαστε δημόσια δομή», δήλωσε και πρόσθεσε πως «στην Αχαΐα δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνονται τεστ στα φαρμακεία. Δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν γίνεται να ρισκάρουμε την υγεία των πελατών μας, δεν έχουμε την επιστημονική εξειδίκευση για να παίρνουμε ρινικό επίχρισμα ούτε και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο. Θα δεχθούμε μόνο την διακίνηση των τεστ και τίποτα παραπάνω».
Εξηγώντας τους προβληματισμούς, ο κ. Σοφιανόπουλος υπογραμμίζει: «Οι ηλικιωμένοι έρχονται στα φαρμακεία μας για να τους κάνουμε μέτρηση σακχάρου και με το ζόρι τους κρατάμε. Δεν θα έρθουν σε εμάς για να τους κάνουμε τα τεστ Covid;». Και προσθέτει: «Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση, μετά από γραμματείς του Υπουργείου Υγείας για να κλείνουμε ραντεβού για εμβόλια, να γίνουμε και…. μικροβιολόγοι για τα test!»
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, το οποίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αποφασίσει να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες από το εσωτερικό των φαρμακείων παρά μόνο στην είσοδο για μεγαλύτερη προστασία.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Εν αναμονή των αναλυτικών διευκρινήσεων από το Υπουργείο Υγείας, οι φαρμακοποιοί, προβάλλουν εύλογα πολλά ερωτήματα, όπως:
-Τι είδους tests θα παραδοθούν στα φαρμακεία;
-Πώς θα γίνεται η προμήθειά τους;
-Πώς θα ανανεώνονται τα tests όταν τελειώσουν;
-Πόσα tests θα παραδοθούν σε κάθε φαρμακείο
-Πώς διασφαλίζεται ότι θα γίνονται με τον σωστό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
-Πώς θα διασφαλίζεται η σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος;
-Όταν ένα δείγμα είναι θετικό, πώς και από ποιον θα καταγράφεται; Πώς θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ;
-Πώς θα απορρίπτονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς από τα θετικά tests;

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement