Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κύκλος διαλέξεων από το Ε.Α.Π.

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τρία ακόμη ενδιαφέροντα θέματα συνεχίζεται ο κύκλος διαλέξεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, (ΕΑΠ) το οποίο σε συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου, εξετάζει την ιστορία των παλαιών αλλά και σύγχρονων υγειονομικών κρίσεων που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα, τις σχέσεις τους με την Ιστορία, τις επιρροές τους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Οι διαλέξεις αυτές διοργανώνονται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επικοινωνία της Επιστήμης» του ΕΑΠ, το Πανεπιστήμιο του Birbingham και την Commission on Science and Literature DHST/IUHST.
Ήδη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 17 Μαρτίου η δεύτερη διάλεξη σχετικά με τις πανδημίες στην ιστορική τους προοπτική με καλεσμένο ομιλητή τον Aureo Luctosa Guerios από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση με ερωτήσεις και σχόλια εκ μέρους όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες διαλέξεις, η πρωτοβουλία συνεχίζεται με άλλες τρεις παρουσιάσεις γνωστών καθηγητών για να ολοκληρωθεί με το πέρας του ακαδημαϊκού έτους.
Oι επόμενες τρεις διαλέξεις αφορούν θέματα που εκτός από το ακαδημαϊκό τους ενδιαφέρον, άπτονται και της τρέχουσας πραγματικότητας.
Σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό αυτές θα είναι οι εξής:
Δρ. Λούκας Ένγκελμαν, Ανώτερος Λέκτορας Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Βιοϊατρικής, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου: «Η αφήγηση της επιδημίας στην επιστήμη των επιδημιών: πανούκλα, AIDS και Covid-19», στις 21 Απριλίου, 14.00 UTC (16.00 ελληνική ώρα).Παρακολούθηση: https://hou.webex.com/hou/j.php?MTID=m8579a328a8d02d257bb6e30fc196b363
-Καθηγητής Pablo Mukherjee, Τμήμα Αγγλικών και Συγκριτικών Λογοτεχνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Warwick «Colonial Vaccines» στις 19 Μαΐου, 14.00 UTC (16.00 Ελληνική ώρα).Παρακολούθηση:
https://hou.webex.com/hou/j.php?MTID=mf57d7b6bc5988abd97f5a6d0955b1780
– Martin Willis, Καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ «Μια Μετα-Πανδημία: Αφηγήσεις και Ιστορίες του Μέλλοντος του κορωνοϊού», στις 16 Ιουνίου, 14.00 UTC (16.00 Ελληνική ώρα). Παρακολούθηση:
https://hou.webex.com/hou/j.php?MTID=me93e08e1acf0e532f3f38d0b0857aef3

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γώγος – Τα δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητικά – Τι είπε για αντιεμβολιαστές και τρίτη δόση

Δημοσιεύθηκε

στις

Και στην τρίτη δόση θα υπάρχει ιεράρχηση τόνισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

Σημείωσε ότι θα προηγηθούν οι άνω των 60 ετών που έχουν χαμηλότερη απόκριση και οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο. Εκτίμησε ότι και οι δυο αυτές ομάδες πιθανότατα θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο κ Γώγος σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις άπλες εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι έχουμε αρκετούς θανάτους.

Σημείωσε ότι μετά το καλοκαίρι, οπότε υπήρξε χαλάρωση, οι επιστήμονες ανέμεναν να είναι χειρότερη η κατάσταση. Συμφωνά με τον κ. Γώγο η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν φτάνει το 70%.

Εκτίμησε ότι τα νούμερα μπορούν να ελεγθουν και ότι το σύστημα υγείας θα τα καταφέρει.

«Μας ανησυχεί η Β. Ελλάδα»
Υπογράμμισε όμως ότι ο στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς covid, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non covid ασθενείς ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Βόρεια Ελλάδα.

Τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι έρχεται δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία.

Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού και πως στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. Από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλήσιας που στηρίζει τους εμβολιασμούς.

www.in.gr

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Οι διασώστες και η πρόσβαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Έχουν σώσει ζωές στους δρόμους, καθώς κατορθώνουν να φθάνουν σε χρόνο ρεκόρ στα έκτακτα περιστατικά.

Οι διασώστες που βρίσκονται πάνω στις δύο ρόδες της δίκυκλης μοτοσικλέτας, που αποτελεί ένα σημαντικό απόκτημα για το ΕΚΑΒ Πάτρας (με χορηγίες των επιχειρηματιών Διονύσιου Πλέσσα και Λεωνίδα Ευστρατιάδη), δεν μπορεί να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε περιστατικά και δη σοβαρά.

Αυτό, διότι, εκτός από τις γνώσεις για παροχή πρώτων βοηθειών και την μεγάλη εμπειρία τους, διαθέτουν στις μηχανές τους όλο τον αναγκαίο διασωστικό εξοπλισμό, που είναι αναγκαίος για να σώζωνται ζωές και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Οι Πατρινοί διασώστες του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στους δύο τροχούς, οι Τάκης Μικές και Χρύσανθος Φωτακόπουλος, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και επαγγελματισμού προσπαθούν να φθάσουν όσο πιο σύντομα γίνεται στο περιστατικό για να μην κινδυνεύουν ζωές… Τα στοιχεία το πιστοποιούν και αυτό οφείλουν να το λαμβάνουν υπόψιν οι πάντες και να δρουν αναλόγως…

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δείτε τη στιγμή του ατυχήματος που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του 6χρονου-Συγκλονιστικό βίντεο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα συγκλονιστικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ, στο οποίο φαίνεται η στιγμή του ατυχήματος. Τα δύο καρτ συγκρούονται, με το ένα να εκτινάσσεται να “σκάει” με μεγάλη δύναμη στα προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα