Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ισχυρά τμήματα με επάρκεια

Published

on

Η διαβεβαίωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Συγκλήτου ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει να έχει παρουσία σε όλες τις πόλεις που βρίσκεται σήμερα, δεν καθησύχασε τους τοπικούς φορείς που αντιδρούν στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τοποθετήθηκαν για περισσότερες από τρεις ώρες, αναδεικνύοντας τα οφέλη από τη λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων για τις τοπικές τους κοινωνίες.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, οι επικεφαλής συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, Βουλευτές των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και οι Δήμαρχοι των πέντε πόλεων Αιγιάλειας, Μεσολογγίου, Αμαλιάδας (Δήμος Ήλιδας), Πύργου και Αγρινίου στις οποίες εδρεύουν Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών (Πρώην ΤΕΙ).

ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπούρας αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στα σημαντικότερα σημεία του Στρατηγικού Σχεδιασμού, ανέφερε ότι η Επιτροπή κατέληξε στην εισήγησή της με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και τους διδάσκοντες αλλά και στην πολιτεία και την κοινωνία. Όπως είπε ο Πρύτανης, αν ο στόχος είναι ένα βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών, αυτό χρειάζεται ισχυρά Τμήματα με επάρκεια σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, Σχολές συγκεντρωμένες στην ίδια πόλη ή νομό και όραμα για προσεκτική επέκταση σε νέα γνωστικά αντικείμενα, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, και σημαντική ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού.
«Η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θα σταματήσει σε καμία από τις πόλεις που βρίσκεται σήμερα. Με συντονισμένες παρεμβάσεις και στόχευση στις ανάγκες των περιοχών, θα αλλάξει τη μορφή παρουσίας του. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα υποστηρίξει, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές του, ενέργειες για τη δημιουργία μιας Γεωργικής Σχολής και μίας Σχολής Οίνου και Αμπέλου, κοινά προγράμματα σπουδών με άλλα Πανεπιστήμια (π.χ. ΕΑΠ), Επιχειρηματικά Πάρκα, μεταπτυχιακά προγράμματα και θερινά σχολεία», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ
Την άποψη πως κάθε πρόοδος για τον τόπο φέρει τη «σφραγίδα της συνεργασίας» και γι’ αυτό μόνο μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις για όλους, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη συνεδρίαση.
O κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ώστε τα οφέλη να είναι κοινά και να διαμορφώνονται οι συνθήκες μίας κοινής πορείας προς ένα σύγχρονο και ισχυρό Πανεπιστήμιο για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.
«Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές. Η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν όπως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι αφαιρεί, αλλά σε ό,τι προσθέτει. Ότι η ύπαρξη και η ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου αποτελούν πλούτο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την τοπική κοινωνία, που κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.
ΑΠΕΙΧΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στους τρείς Νομούς της Δυτικής Ελλάδος, Αναγνωστοπούλου Σία, Βαρεμένος Γιώργος, Καλαματιανός Διονύσης- Χαράλαμπος, Μάρκου Κωνσταντίνος και Μωραΐτης Θάνος δεν μετείχαν στη συνεδρίαση με ομόφωνη απόφασή τους, ενώ σε επιστολή τους, αναλύουν τους λόγους της αποχής τους. Μεταξύ άλλων η επιστολή ανέφερε «αποφασίσαμε ομόφωνα να μην συμμετάσχουμε σε αυτή τη συνεδρίαση, αφού η σύνταξη του στρατηγικού σχεδιασμού έγινε χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επαφή μαζί μας. Δε βρίσκουμε, λοιπόν, κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση στην οποία έρχεται προς ψήφιση ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός».
ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Θέση πήρε και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «γινόμαστε μάρτυρες για άλλη μια φορά αλλαγών -συγχωνεύσεων τμημάτων, με τον ίδιο στόχο και τρόπο που έγιναν όλες οι προηγούμενες συγχωνεύσεις όπως η πρόσφατη Πανεπιστημίου Πάτρας και ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, η προηγούμενη των δυο ΤΕΙ Πάτρας και Δυτ. Ελλάδας ή η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας και η συγχώνευση του με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε αυτή την φάση μάλιστα με κλειστό πανεπιστήμιο πάνω από ένα χρόνο. Oι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν την ανάλογη ακαδημαϊκή και επιστημονική τεκμηρίωση”
ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής μίλησε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών και ανέφερε για μια ακόμη φορά, τα επιχειρήματά του για την παραμονή του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Αχαιός βουλευτής εξέθεσε μια σειρά επιχειρημάτων προς τον Πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη παραμονής του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στη σημερινή του έδρα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement