Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Τραγούδια της Επανάστασης από τα μεγάφωνα του Δήμου, ενώ ετοιμάζεται αφιέρωμα και στα «κλέφτικα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τριάντα δύο τραγούδια, το περιεχόμενο των οποίων παραπέμπει άμεσα ή έμμεσα στην Επανάσταση του ’21, ακούγονται ήδη μέσα από τα μεγάφωνα του Δήμου Πατρέων .

Πρόκειται για τραγούδια εποχής (δημοτικά, αστικά κα λόγια), νεότερες και σύγχρονες συνθέσεις, βασισμένες πάνω σε στίχους της εποχής καθώς και εντελώς νέες δημιουργίες, μέσα από τι οποίες γίνεται αναφορά στο ’21 αλλά κατά κύριο λόγο αποτυπώνεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις πρόσφατες δεκαετίες.
Στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν τραγούδια δημοτικά τα οποία αφορούν σε όλους τους οπλαρχηγούς ήρωες του ’21 (Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης, Γοβιός, Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, κ.λ.π.), ενώ για ορισμένους γίνεται αναφορά και στις μάχες ( Διάκος – Αλαμάνα, Μπότσαρης – Μεσολόγγι, Τζαβέλαινα – Σούλι).
Στην δεύτερη κατηγορία είναι τραγούδια τα οποία δεν είχαν άμεση σχέση με τον επαναστατημένο λαό αλλά με τους καθοδηγητές του, όπως «Ο Θούριος» του Φεραίου από τον Λεοντή, «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Σολωμού από τον Μαρκόπουλου, το «Εις Σάμον» από τις «Ωδαί» του Κάλβου από τον Θεοδωράκη, ήταν άγνωστα κείμενα στους αγράμματους μαχητές, ωστόσο περιγράφουν το πνεύμα καλύτερα.
Η τρίτη ενότητα – κατηγορία τραγουδιών, μπορεί να μην παραπέμπει άμεσα στην επανάσταση και τον αγώνα του ’21, αλλά η έμμεση επίκλησή ή απλά αναφορά σε αυτή και η σύνδεση της με την νέα πραγματικότητα και κατάσταση πραγμάτων, έρχεται να καταδείξει πως συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες απέκτησαν νέο ζυγό.
Παράλληλα ο Πολιτιστικός Οργανισμός στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 ετοιμάζει ένα αφιέρωμα στα Κλέφτικα Τραγούδια.
Η ΜΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21, το δικό της «στίγμα» θα αφήσει στην πόλη, αρχής γενομένης την παραμονή 24 Μαρτίου, η Μπάντα του Δήμου Πατρέων.
Στις 4.00 το απόγευμα, η μπάντα θα ξεκινήσει από Το ΚΕΤΧ και παιανίζοντας, μέσω της πλατείας 12ου Συντάγματος θα καταλήξει στην πλατεία Ταμπαχάνων. Στη συνέχεια η μπάντα, με αφετηρία την πλατεία Τριών Ναυάρχων παιανίζοντας μέσω της οδού Μαιζώνος θα καταλήξει στην Πλατεία Παπαφλέσσα.
Τέλος η μπάντα με αφετηρία από την διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Αράτου και μέσω των οδών Οδυσσέα Ανδρούτσο, περιμετρικά του Βλατερού και εν συνεχεία μέσω των οδών Ζαΐμη και Αγ. Ανδρέου, θα καταλήξει στην διασταύρωση με την Καρόλου.
ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Τα έργα τέχνης που υπάρχουν σε 11 πλατείες της Πάτρας, με αγωνιστές του 1821 θα φωτιστούν την προσεχή Τετάρτη 24 Μαρτίου.
Είχε προηγηθεί η καταγραφή τους από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρηση των έργων αυτών.
Ήδη με την εποπτεία του Στάθη Λεοντή έγινε αποκατάσταση της προτομής του αγωνιστή του ’21 Παναγιώτη Καρατζά η οποία είναι έργο του ιδίου.
O φωτισμός αφορά συνθέσεις, αγάλματα, προτομές, αναθηματικές στήλες στις εξής πλατείες:
( Παναγιώτη Καρατζά) έργο του Ευστάθιου Λεοντή, στην πλατεία Ομονοίας
(Πολεμιστής του 1821) του Κώστα Δημητριάδη, στην Πλατεία Ομονοίας
(Γιαννιά Κωνσταντίνου) του Απόστ. Φανακίδη, στην πλατεία Μαρούδα
(Παπαδιαμαντόπουλου Ιωάννη) του Θ.Ι. Βασιλείου, στην πλατεία Φιλικής εταιρείας – Ταμπάχανα
(Τύμβος Επανάστασης) στην πλατεία Αγίου Γεωργίου
(Καποδίστρια Ιωάννη) του Θ.Ι.Βασιλείου, στην πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια – Μαρκάτο
(Γρηγορίου Ε’) του Στεφ. Ι. Αρμακόλα στην πλατεία Παντάνασσας
(Παλαιών Πατρών Γερμανού) του Αντων. Λ. Σώχου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων,
(Παπαφλέσσα) στην πλατεία Παπαφλέσσα
(Τρείς Ναύαρχοι) του Ι. Δρακόπουλου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων,
(Παπαδιαμαντόπουλος Ιωάννης – jean moreas) του Γεωρ. θεμ. Μαλτέζου στην πλατεία Τριών Συμμάχων
(Οδυσσέας Ανδρούτσος) στην πλατεία Βλατερού
Στόχος είναι μέσα και από τον νυχτερινό φωτισμό να αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση σχετικού «οδηγού» διαδρομής στο κέντρο της πόλης, με περιγραφές και πληροφορίες που θα αφορούν στην προβολή γλυπτικών έργων που συνήθως προσπερνά το βλέμμα και διαφεύγουν της προσοχής μας.
Τον φωτισμό των έργων με αγωνιστές του ’21 που υπάρχουν στις πλατείες της πόλης επιμελήθηκε το τμήμα ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Πατρέων.

 

Ελλάδα

Πέντε SOS για την τρίτη δόση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνω των 60 ετών πριν την κάνουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών Υγείας σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα μετά το «πράσινο φως» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα προβούν σε ανακοινώσεις για την χορήγηση τρίτης δόσης στα άτομα που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Οπως εξήγησε μιλώντας χτες στον Ant1 ο κ. Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα αφορά άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και θα γίνουν «και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες συγκεκριμένες κατηγορίες».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Πόσο χρόνος θα πρέπει να έχει περάσει από την δεύτερη δόση
Ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών.

Θα είναι υποχρεωτική;
Όπως έχουν αναφέρει και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας, η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Γιατί καλό θα ήταν να λάβουν τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών
Κι ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει κατασταλάξει πλήρως στο αν θα πρέπει να χορηγηθεί ακόμη η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόρριψη του FDA για χορήγηση της στον γενικό πληθυσμό, παρά μόνο σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 65 ετών, τα τελευταία εξηγούν γιατί οι άνω των 60 ετών καλό θα ήταν να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα λοιπόν η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του, -τουλάχιστον ένα 6μηνο-τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στάση αναμονής για την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό
Ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης εξήγησε τη σημασία της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα άνω των 65 ετών και υγειονομικούς.

«Εμείς οι υγειονομικοί κάποια στιγμή λόγω του υψηλού φορτίου που δεχόμαστε θα πρέπει να κάνουμε μια τρίτη δόση η οποία έχει δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματική» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο κ. Τζουβελέκης σημείωσε ωστόσο πως «αναμένουμε και νεότερα δεδομένα από μελέτες που θα βγουν σε περίπου δύο μήνες με το πολυδύναμο εμβόλιο της Pfizer το οποίο θα στοχεύει συγκεκριμένα τη μετάλλαξη Δέλτα».

Για τον καθηγητή «είναι προτιμότερο να περιμένουμε για τον γενικότερο πληθυσμό. Να μην χαραμίσουμε μια τρίτη δόση που μπορεί να αυξήσει και ενδεχόμενες μικροεπιπλοκές του εμβολίου γιατί η ανοσία μπορεί να διαρκέσει ως και ένα έτος».

Γιατί οι υγειονομικοί αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία
Την ίδια ώρα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην χορήγηση αναμνηστική δόσης στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς όπως αναφέρουν μερικοί ειδικοί ήδη έχει καθυστερήσει η διαδικασία για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσει.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επέκταση χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό η κ .Παπαευαγγέλου είπε ότι ακόμα υπάρχει σκεπτικισμός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είχε τονίσει στη «Ναυτεμπορική» πως οι υγειονομικοί θα έπρεπε να έχουν κάνει ήδη την Τρίτη δόση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με 3η δόση, το ζητάμε εδώ και καιρό. Η καθυστέρηση από τη Επιτροπή Εμβολιασμών δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υπάρχει, δεν την καταλαβαίνουμε. Πρέπει τόσο σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται άμεσα».

Περισσότερα

Ελλάδα

Mad Clip – Λύθηκε το μυστήριο με τον πανάκριβο σταυρό και το κινητό του – Που εντοπίστηκαν

Δημοσιεύθηκε

στις

Βρέθηκε τελικά ο σταυρός και το κινητό τηλέφωνο του Mad Clip, αντικείμενα που αναζητούσαν οι συγγενείς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρυσός σταυρός αξίας 10.000 ευρώ και το κινητό τηλέφωνο του τράπερ βρέθηκαν από τους πραγματογνώμονες που έχουν αναλάβει να ερευνήσουν την υπόθεση.

Οι ειδικοί εξετάζοντας σήμερα το μοιραίο αυτοκίνητο βρήκαν τα αντικείμενα του τράπερ.

Όπως αναφέρουν πηγές εντοπίστηκαν στις λαμαρίνες της Πόρσε σε μια σημείο που δεν μπορούσε να κανείς να τα δει.

www.in.gr

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος: Μου είπαν ότι αν εμβολιαστώ, στον 3ο Παγκόσμιο τα έξυπνα όπλα θα με σκοτώσουν πρώτο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος καλεί τους πολίτες της περιοχής του να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Γι’ αυτό φέρνει κινητές μονάδες έξω από εκκλησίες, όχι, όμως, χωρίς αντιδράσεις.

Μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο Μητροπολίτης Λάρισας Ιερώνυμος αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη του εμβολιασμού για να αναχαιτιστεί ο Covid19, αλλά και στα «επιχειρήματα» που ακούει από αρνητές.

Ένα από τα πιο… «τρελά» που άκουσε ο ιεράρχης από αντιεμβολιαστή είναι πως «αν εμβολιαστεί, στον 3ο Παγκόσμιο τα… έξυπνα όπλα θα τον βρουν και θα σκοτωθεί πρώτος»!

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα