Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Σύγκλητος ψήφισε, το Υπουργείο αποφασίζει-Ανάμικτες οι πρώτες αντιδράσεις για την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών

Published

on

Με ισχυρή πλειοψηφία ψηφίστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η τύχη του οποίου θα κριθεί πλέον από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι πρώτες αντιδράσεις στον απόηχο της απόφασης της Συγκλήτου είναι ανάμικτες, κυρίως, όσον αφορά στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου, καθώς η προϋπόθεση ύπαρξης κτιριακών υποδομών για την μεταφορά του στην Πάτρα, αφήνει «παράθυρο» στην… ελπίδα. Γι’ αυτό και ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του αναφέροντας ότι «το ότι αποφασίστηκε ειδικά για τη Σχολή Φυσικοθεραπείας, να προωθηθεί στο αόριστο μέλλον η τυχόν μεταφορά της, εάν και εφόσον κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές που σήμερα δεν υπάρχουν, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο, όχι μόνο να παραμείνει οριστικά η Σχολή στο Αίγιο αλλά και πλέον είναι ο σωστός χρόνος να διεκδικηθεί και η λειτουργία νέων σχολών».
Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Γούτος έχει διαφορετική άποψη τονίζοντας πως «η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς επιχειρήματα, καταδίκασε με την απόφασή της την πόλη και την πολυετή προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, για ανάπτυξη Σχολών στο Αίγιο, καταργώντας οριστικά το εναπομείναν Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Ο αόριστος χρόνος που αυτό θα γίνει, καθιστά την περιοχή «μελοθάνατη», μέσω Προεδρικού Διατάγματος που θα επακολουθήσει».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Η Πρυτανική Αρχή κατέθεσε προς συζήτηση στη Σύγκλητο την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία εκπόνησε η ορισθείσα από την Σύγκλητο Επιτροπή. Παρουσιάζοντας σε σύνοψη την πρόταση στη Σύγκλητο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, επεσήμανε ότι η Επιτροπή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και τους διδάσκοντες αλλά και στη Πολιτεία και την Κοινωνία, καταθέτει σήμερα προ ψήφιση το παρόν Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στη συνέχεια ακολούθησε εκτενής συζήτηση των αιρετών με κατάθεση απόψεων, αλλά και έντονων διαφωνιών επί της πρότασης του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Εκ των προσκληθέντων συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης, επικεφαλής συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Βουλευτές των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Χ. Αλεξοπούλου, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Παπανδρέου, Ν. Καραθανασόπουλος, Α. Τσιγκρής, Ι. Φωτήλας, Α. Κατσανιώτης και Δ. Αυγερινοπούλου. Επίσης οι Δήμαρχοι κ.κ. Δ. Καλογερόπουλος, Κ. Λύρος, Ι. Λυμπέρης, Π. Αντωνακόπουλος, Γ. Παπαναστασίου, των πέντε πόλεων Αιγίου, Μεσολογγίου, Αμαλιάδας (Δήμος Ήλιδας), Πύργου και Αγρινίου. Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κ. Πελετίδης δεν παραβρέθηκε στη Συνεδρίαση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αναγνωστοπούλου Σία, Βαρεμένος Γιώργος, Καλαματιανός Διονύσης- Χαράλαμπος, Μάρκου Κωνσταντίνος και Μωραΐτης Θάνος δεν μετείχαν με ομόφωνη απόφαση και με επιστολή που απέστειλαν, ανέλυσαν τους λόγους αποχής τους με την παράκληση η επιστολή να διαβαστεί στην Συνεδρίαση. Επίσης δεν μετείχε και απέστειλε επιστολή ο βουλευτής Ηλείας κ. Α. Νικολακόπουλος.
Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των αιρετών συνεχίστηκε η Συνεδρίαση με τοποθετήσεις των μελών της Συγκλήτου.
Τέλος, η Σύγκλητος ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ειδικότερα επί των 51 παρόντων (το σύνολο της Συγκλήτου χωρίς καμία απουσία), 45 ψήφισαν υπέρ, 3 λευκά και 3 ψήφισαν κατά.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ο Σχεδιασμός θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση για την έγκρισή του ή μη, ενώ όπως διαβεβαίωσε προτεραιότητα είναι οι φοιτητές των σχολών οι οποίοι θα ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους και θα πάρουν το πτυχίο τους.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ- ΗΛΕΙΑ

Την ίδια ώρα οι φορείς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας συνεχίζουν να εκφράζουν αντιδράσεις για την κατάργηση ή μεταφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στους δύο Νομούς. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγρινίου, Χριστίνα Σταρακά, ανέφερε πως «η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών , να ψηφίσει με πανηγυρικό τρόπο το στρατηγικό σχέδιο , αποτελεί ταφόπλακα για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση της πόλης μας. Ταυτόχρονα αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία για την τοπική κοινωνία ,η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες παρακολουθεί εις βάρος της , ένα θέατρο παραλόγου ανάμεσα στην πολιτεία και την ακαδημαϊκή. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι το πρόβλημα ,δεν είναι ακαδημαϊκό αλλά πολιτικό”.

Ροή ειδήσεων

Advertisement