Σάββατο 1 Απριλίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Φ. Ζαΐμης: «Η ποιότητα και η διαχείριση του νερού είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Η διοργάνωση έγινε από το εργαστήριο τεχνολογιών αειφορικής διαχείρισης αποβλήτων με αντικείμενο το νερό, τα απόβλητα και το περιβάλλον. Τη συνάντηση χαιρέτησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Φωκίωνας Ζαΐμης καθώς και ο
Πρόεδρος του ΕΑΠ καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας.

Ο κ. Ζαΐμης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ποιότητα και η διαχείριση του νερού είναι ένα θέμα λοιπόν ζωτικής σημασίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αλλά σωστά μέσα από «έξυπνους» τρόπους. Δυστυχώς έχουν καταγραφεί τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση, τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών νερού.
Ωστόσο, η σημαντικότητα αυτού του πολύτιμου αγαθού για όλους μας είναι αδιαμφισβήτητη. Εκτιμώ ότι μέσα από μια ορθή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων, την απορρύπανση, τη μείωση της σπατάλης του αρδευτικού νερού, καθώς και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα.
Βέβαια πέραν της κρατικής ευθύνης, ο ρόλος του καθενός είναι εξίσου σημαντικός.
Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε αποφεύγοντας την άσκοπη σπατάλη στην καθημερινή μας ζωή και προστατεύοντας λίμνες, ποτάμια και θάλασσες από κάθε ρυπογόνο αντικείμενο ή υγρό».
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι διεθνείς οργανώσεις του νερού, ώστε να απαντώνται τα σημαντικά προβλήματα που έχουν τα προβλήματα του νερού και των αποβλήτων.
Στο συνέδριο έγιναν εισηγήσεις που με αναφορές στις αρχαίες τεχνολογίες του νερού και της διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και αναφορά πάνω σε νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και διαχείρισης των αποβλήτων από καθηγητές του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Μαρόκου, της Κίνας.
Στο πλαίσιο των εργασιών έγινε παρουσίαση του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Πάτρας από την αρχαιολόγο Δρ. Ανίτα Κουμούση , παρουσίαση των υδραγωγείων του Αγίου Όρους από τον Φραγκίσκο Μαρτίνο, αλλά και ανάλυση του υδρευτικού συστήματος της αρχαίας Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου από την κα Σπανούδη. Παρουσιάστηκαν ακόμη τα μουσεία νερού της Τράπεζας Πειραιώς στην Δημητσάνα και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σημαντικότερες διεθνείς οργανώσεις του νερού, με στόχο να επιδιωχθεί η συνεργασία των μελών τους σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κινητοποίηση τη Δευτέρα ενάντια στη διακοπή της κυκλοφορίας στην παραλιακή των Βραχνεΐκων

Δημοσιεύθηκε

στις

Κινητοποίηση ενάντια στη διακοπή της κυκλοφορίας στον παραλιακό δρόμο Ροϊτίκων – Βραχνεΐκων, θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου στις 10:00 π.μ. στα Ροΐτικα οι κάτοικοι, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι εργαζόμενοι που βλέπουν να χάνουν τις δουλειές τους ενόψει της σεζόν.

Στην κινητοποίηση καλούνται οι φορείς της περιοχής, τα συνδικάτα και όλοι όσοι θίγονται άμεσα από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου αποχέτευσης.

Γι’ ακόμα μια χρονιά καλούνται δεκάδες επιχειρήσεις κι εκατοντάδες εργαζόμενοι να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το έργο βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου 2023, ενώ οι εργασίες δεν ξεπερνούν το 60% των συνολικών παρεμβάσεων.
Οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής στις καθημερινές τους μετακινήσεις οδηγούν στους… δρόμους!

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση «είναι ένα έργο που πραγματικά οι δημότες το περίμεναν χρόνια. Ένα έργο σημαντικό, σύγχρονο και αναγκαίο. Δυστυχώς όμως μέσα από τα παιχνίδια, τα οποία οργανώνονται ανάμεσα στον ανάδοχο και τη δημοτική αρχή, κινδυνεύει αυτό το έργο να τιναχτεί στον αέρα ότι και αν αυτό σημαίνει για τον τοπικό πληθυσμό».

Οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής ζητούν να παρθεί πίσω η απόφαση της ΔΕΥΑΠ του Δήμου Πατρέων για έργα εν όψει της σεζόν που ξεκίνησε και να υλοποιήσει η εταιρεία τη δέσμευση που έχει υπογράψει στη σύμβαση του έργου για ολοκλήρωση των εργασιών εντός του 2023, όπως επίσης και να γίνει άμεση ασφαλτόστρωση του δρόμου στα σημεία που οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και παύση των εργασιών έως αρχές Σεπτεμβρίου κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ψευδώς η Δημοτική αρχή.

«Κλείνουμε τον δρόμο γιατί μας κλείνουν!», αναφέρουν στο μήνυμά τους οι κάτοικοι, καταστηματάρχες και εργαζόμενοι των Ροϊτίκων, Βραχνεΐκων και Μονοδενδρίου.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Στο Καραμανδάνειο νοσηλεύεται 10χρονος που έπεσε από τρακτέρ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών μεταφέρθηκε εσπευσμένα το απόγευμα   της Παρασκευής, ένα παιδί, ηλικίας περίπου δέκα ετών από χωριό του Δήμου Πύργου μετά από πτώση που είχε από τρακτέρ.

Το παιδί αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου φέροντας βαριά τραύματα σε πόδια και λεκάνη ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Καραμανδάνειο. Το περιστατικό διερευνούν οι αρμόδιες αρχές.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Επιδειξίας αναστάτωσε την οδό Μακεδονίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην προσαγωγή ενός επιδειξία, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με καταγγελία γυναίκας, το περιστατικό έλαβε χώρα στην οδό Μακεδονίας, όταν ο άνδρας την πλησίασε  δείχνοντάς της τα γεννητικά του όργανα. Η γυναίκα άρχισε να φωνάζει και κάλεσε αμέσως την αστυνομία, η οποία λίγη ώρα αργότερα τον εντόπισε και τον προσήγαγε στο αστυνομικό τμήμα.

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα