Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καθησυχάζει η ΔΕΥΑΠ για την ποσότητα των νιτρικών- Δεν υπάρχει κίνδυνος από το νερό της Πάτρας

Published

on

Καθησυχαστική είναι η ΔΕΥΑΠ όσον αφορά στην ποιότητα του νερού της Πάτρας, μετά τα δημοσιεύματα για τις υψηλές ποσότητες νιτρικών.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να ενημερώσουμε του καταναλωτές ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει για το νερό που καταναλώνουμε και ότι η ΔΕΥΑ Πάτρας θα συνεχίσει τους ελέγχους ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα του νερού που προσφέρει.
Αναλυτικότερα: Η τιμή αυτή είναι πολύ μικρότερη από την παραδεκτή τιμή των 50 mg/l όπως αυτή καθορίζεται από την οδηγία ΥΑΓ(δ) ΓΠ οικ.67322/06.9.2017, «Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Η Οδηγία 98/83/ΕΚ ορίζει για τα νιτρικά ιόντα σαν παραμετρική τιμή τα 50 mg/l και τα κατατάσσει στον κατάλογο των χημικών παραμέτρων σημαντικών για την υγεία στο Παράρτημα Ι μέρος Β. Πέραν τούτου είναι γνωστό πως τον Δεκέμβριο του 2020 ψηφίστηκε η νέα Οδηγία για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (2020/2184/ΕΕ), η οποία αποτελεί μία σημαντική θεσμική εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσον αφορά την περιεκτικότητα Νιτρικών παραμένει ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο η τιμή των 50 mg/l.
Η ΔΕΥΑΠ παρακολουθεί και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ποσίμου νερού μέσα στην ιστοσελίδα της, στην ΕΔΕΥΑ, καθώς και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, και στο Υπουργείο Υγείας. Από τους ελέγχους προκύπτει πως το νερό στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Πάτρας πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η κείμενη νομοθεσία και είναι ασφαλές για τους καταναλωτές».

Ροή ειδήσεων

Advertisement