Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Δηλώσεις Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: «Η προκλητικότητα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου παραμένει»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για την συμμετοχή του στον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον κ. Αναστασιάδη λίγο μετά τις 11:30 και μετά τις 12:00 ξεκίνησαν οι επίσημες δηλώσεις τους.

Οι δύο άνδρες στις κοινές τους δηλώσεις επανέλαβαν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών κάνοντας αναφορές στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

 Μητσοτάκης: Η προκλητικότητα της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου παραμένει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του τόνισε πως με τον κ. Αναστασιάδη συζήτησαν για την προετοιμασία της Πενταμερούς για το Κυπριακό και «επιμείναμε στην ανάγκη συμμετοχής και της ΕΕ». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «συμφωνήσαμε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιμείνουμε στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας σημειώνοντας πως οι κινήσεις εις βάρος της Κύπρου, οι οποίες παραμένουν, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας. Απόδειξη αυτής της συμπεριφοράς, σημείωσε ο πρωθυπουργός είναι η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε με μία «ευχή» ελπίζοντας η Άγκυρα να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά. «Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις», σημείωσε.

Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ και των αποφάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου ΕΕ και ΟΗΕ και απορρίπτονται».

Τόνισε δε πως αποτελεί κοινή θέση η κατάργηση των εγγυήσεων και η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί να έχει μία ειλικρινή σχέση με τους γείτονές της. «Η Ελλάδα είναι ειλικρινής όχι όμως και αφελής» τόνισε.

Αναστασιάδης: Θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή

Από πλευράς του ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως είναι τιμή του να βρίσκεται στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, έναν αγώνα, ο οποίος όπως είπε, εμπνέει την Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης είπε πως στόχος είναι «μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση θα διασφαλίσει τα συμφέρονται όλου του λαού της Κύπρου». Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, «με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τη Διάσκεψη στη Γενεύη και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, για μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος εντός των αρχών της ΕΕ».

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την «Εκθεση Μπορέλ».

«Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην Αγκυρα ότι αν θέλουν να συμβαδίζουν με την ΕΕ θα πρέπει να δέχονται προϋποθέσεις και αρχές της Ευρώπης για την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο. Δεν θέλουμε να παραγνωρίσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων,. Θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement