Κυριακή 20 Ιουνίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Εµβόλια για 300.000 εργαζόµενους στον τουρισµό

Δημοσιεύθηκε

στις

Το άνοιγμα του τουρισμού με όλα τα χρήσιμα εργαλεία για την επίτευξή του, που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, αποτελεί τον κύριο στόχο της, η οποία παράλληλα εξετάζει και όλες τις γραμμές άμυνας που επιβάλλει το τρίτο και πιο ανθεκτικό κύμα της πανδημίας.

Η επιλογή μιας ταχείας αλλά και ασφαλούς λωρίδας κυκλοφορίας από τις χώρες που «λοκάρουν» την Ελλάδα για τις φετινές τους διακοπές ενισχύεται από το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθέτησε η Κομισιόν μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των νέων εργαλείων που που συλλέγει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας από την καρδιά της άνοιξης και μετά.

Το μεγάλο στοίχημα υποστηρίζεται από τη νέα στρατηγική για τα τεστ στον πληθυσμό σε συνδυασμό με το πλάνο για την κορυφαία εμβολιαστική διαδικασία, την καλύτερη τήρηση των μέτρων και την ενίσχυση του ΕΣΥ και των δομών του σε κάθε περιφέρεια.

Η επιδημιολογική εικόνα αυτή την ώρα δεν είναι η καλύτερη, ωστόσο Μέγαρο Μαξίμου και αρμόδια υπουργεία έχουν ετοιμάσει το σχέδιο αντεπίθεσης που συμπεριλαμβάνει διάφορα εναλλακτικά σενάρια και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή υλοποίησή του.

«Πριν από την επίσημη πρεμιέρα για τον τουρισμό στις 14 Μαΐου, η χώρα πρέπει να έχει ήδη αρχίσει να κινείται στην ταχεία και ασφαλή λωρίδα», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τις προτεραιότητες του σχεδίου και τις ημερομηνίες-κλειδιά.

Το self test θεωρείται ένα από τα βασικά εργαλεία για την υπέρβαση της επιδημιολογικής κρίσης έναν χρόνο μετά την επέλαση της πανδημίας. «Θα φέρει μια μικρή επανάσταση στη διαχείριση της κρίσης, καθώς ο καθένας θα μπορεί από τα τέλη του μήνα να ελέγχει την υγεία του και της οικογένειάς του, να ενημερώνει αμέσως όλους όσοι ήρθαν ή έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί του, όπως ανθρώπους από τη δουλειά του, τον φιλικό του κύκλο του, το σχολείο, παντού», εξηγεί το κυβερνητικό στέλεχος, υπενθυμίζοντας ότι τα self tests θα διατεθούν μαζικά στα φαρμακεία μέσα σε λίγες ημέρες και θα παρέχονται δωρεάν τέσσερα για κάθε πολίτη τον μήνα που θα προσέρχεται με το ΑΜΚΑ του στα φαρμακεία.

Το συγκεκριμένο τεστ θα μπορεί να το κάνει ο καθένας σπίτι του, πολύ εύκολα και γρήγορα. Μέσα από αυτή την οδό η κυβέρνηση εκτιμά ότι δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μάθουν να «συμβιώνουν» με την πανδημία όσο διαρκεί ο κίνδυνος, γνωρίζοντας ανά πάσα στιγμή για την κατάσταση της υγείας τους.

Εκείνο πάντως που ανησυχεί, όπως τονίζει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, είναι ο εφησυχασμός από το self testing. Το αντίδοτο στην ανησυχία θα είναι η διαρκής υπενθύμιση για την τήρηση των μέτρων, ειδικά στη φάση του ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεστ για το… σπίτι θα μπορεί -εκτός των τεσσάρων που θα διατίθενται δωρεάν- να τα αγοράζει κάποιος για συχνότερο έλεγχο. Στη Γερμανία και την Κύπρο, για παράδειγμα, διατίθενται στα φαρμακεία για εμπορική χρήση από τις αρχές Μαρτίου.

Το «πράσινο» πιστοποιητικό

Η υιοθέτηση δε από την Κομισιόν του «πράσινου» πιστοποιητικού εμβολιασμού δημιουργεί για τη χώρα την ικανή και αναγκαία ασφαλή γέφυρα για την προσέλκυση τουριστών από την Ευρώπη και τρίτες χώρες. Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στην άμεση έγκρισή του από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην άμεση αξιοποίησή του για την επίτευξη διμερών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία κ.λπ.

Το ψηφιακό και έγγραφο δίγλωσσο (και στα αγγλικά) πιστοποιητικό θα είναι το «διαβατήριο» της εύκολης μετακίνησης των τουριστών που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν κάνει τεστ (pcr) πριν από την αναχώρησή τους ή έχουν αποδεικτικό αντισωμάτων μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό. Ποια είναι τα άλλα βήματα για να φτάσει ένας τουρίστας στον τόπο μας, στο αεροδρόμιο και τις άλλες πύλες εισόδου; Είναι πασιφανές ότι πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας στις άλλες χώρες και στην εδώ ασφαλή υποδοχή.

 

Η κυβέρνηση επιλέγει, όχι τυχαία, να ανακοινώνει πρώτα τους κανόνες και μετά τις ημερομηνίες έναρξης της τουριστικής σεζόν. Η ημερομηνία-στόχος για παράδειγμα για τουρίστες από το Ισραήλ που έχουν ανοσία είναι η 15η Απριλίου. Για τις άλλες χώρες είναι η 14η Μαΐου. Στις δύο αυτές ημερομηνίες τοποθετείται και το άνοιγμα της κρουαζιέρας και του yachting.

Οι ημερομηνίες, πάντως, θα ανακοινωθούν τελεσίδικα αφού προσδιοριστεί ο χρόνος επαναλειτουργίας της εστίασης, των καταστημάτων λιανικής πώλησης, των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων κ.ο.κ. Καθοριστικός παράγοντας και για τον εσωτερικό τουρισμό είναι για τους αρμόδιους το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι 10 χώρες που έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις για διμερείς συμφωνίες, εν αναμονή και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για το «πράσινο» πιστοποιητικό, είναι το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ουκρανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία.

Οι πρώτες πτήσεις που αναμένονται από τα μέσα του Απριλίου είναι κυρίως από το Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία – εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν αρνητικές επιδημιολογικές εξελίξεις στο μεσοδιάστημα. Είναι, πάντως, κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία προετοιμάζονται για να ανοίξουν από τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι το μεγάλο μπαμ των κρατήσεων θα γίνει όσο πλησιάζει ο Αύγουστος.

Ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εκφράζει την αισιοδοξία του για το δύσκολο εγχείρημα, υποστηρίζει ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ότι η κυβέρνηση προωθεί δράσεις σε όλα τα επίπεδα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω του τουρισμού. Ο ίδιος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά και με περιοδείες του σε χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στο «ΘΕΜΑ»: «Από τη Ρουμανία που βρίσκομαι, διαπιστώνω ότι το ενδιαφέρον για διακοπές στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο. Ολοι έχουν κουραστεί από την περιπέτεια της πανδημίας και έχουν ανάγκη να επισκεφθούν την Ελλάδα. Με τα δύο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, τα εμβόλια και τα self tests, πιστεύουμε ότι φέτος μπορούμε να πάμε καλύτερα.

Θα προσφέρουμε αυτό που ζητούν οι επισκέπτες, χωρίς να γίνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και πολιτών. Ξεκινάμε καμπάνια με περιοδείες σε όλες τις σημαντικές αγορές και νιώθω αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες θα φέρουν καρπούς».

Οι εμβολιασμοί

Για την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, καθοριστικό είναι το βήμα του εμβολιασμού, το οποίο θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, μέσα στον Απρίλιο.

Το «σύνθημα» δε, η «Ελλάδα, ασφαλής χώρα και για τους πολίτες της και για τους επισκέπτες της» σκοπεύουν να υποστηριχθεί στην πράξη και με τη μικρή «ανατροπή» στην προτεραιοποίηση των κατηγοριών για εμβολιασμό. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα και ενθαρρύνεται από την εξασφάλιση πολλών εμβολίων για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από το υπουργείο Τουρισμού και τους φορείς του και πήρε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να εμβολιαστούν -μετά τις ευπαθείς ομάδες- κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του τουρισμού. Δηλαδή, να εμβολιαστούν πρώτα οι άμεσα εργαζόμενοι στον τουρισμό και τους σχετικούς προορισμούς (περίπου 300.000) και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τα καταστήματα λιανικής.

Για να καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό, εμπνέοντας ασφάλεια σε όλους, θα γίνονται παράλληλα, εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους του τουρισμού που δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Το self test είναι άλλωστε ένα επιπλέον εργαλείο για κάθε τουριστική επιχείρηση, ξενοδοχειακή μονάδα κ.λπ.
Ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των μικρών νησιών (με λίγους κατοίκους) ξεκίνησε πιλοτικά. Συζητείται η πρόταση για τον εμβολιασμό σε νησιά των 3.500 και πλέον κατοίκων, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στη λογική των διακρίσεων για ελεύθερα ή όχι νησιά από τον κορωνοϊό.

«Έτσι κι αλλιώς, όσο θα προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς η εμβολιαστική διαδικασία, θα αρχίσει να καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος του κόσμου στους τουριστικούς προορισμούς», ισχυρίζεται κυβερνητικός παράγοντας που δίνει βάση στη βελτίωση της υποδοχής τουριστών και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
5125026

Οι τουρίστες

Το «πράσινο» πιστοποιητικό καθαιρεί επί της ουσίας την υποχρεωτική καραντίνα που ίσχυε πέρυσι – δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα υπάρχουν ξενοδοχεία απομόνωσης. Εχει προταθεί φέτος να υπάρχουν μόνο κοντά στα αεροδρόμια (διότι και τα λιμάνια εισόδου και οι οδικές πύλες μπορούν να καλυφθούν από τα ξενοδοχεία που είναι κοντά σε αεροδρόμια). Δωμάτια καραντίνας προβλέπονται στις ξενοδοχειακές μονάδες για όσους ξενοδόχους το επιλέξουν (προαιρετικά).

Δεδομένων α) της εξέλιξης της πανδημίας και των νέων μεταλλάξεων, β) των νέων εργαλείων (εμβολιασμός, γρήγορα τεστ), γ) των εμπειριών του 2020 αλλά και δ) των τάσεων που σύμφωνα με τις έρευνες επικρατούν το 2021, η κυβέρνηση βαδίζει επίσης προς την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών δοκιμών, ούτως ώστε να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτοί οι συνοριακοί σταθμοί – σε χερσαία σύνορα αλλά και σε αερολιμένες και λιμάνια νησιών για τον θαλάσσιο τουρισμό μέσω κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής.

Στο ίδιο πλάνο των εισηγήσεων ξεχωρίζει η πρόβλεψη ενίσχυσης του συστήματος διεξαγωγής διαγνωστικών δοκιμών και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές, αλλά και η επισήμανση ότι δεν είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα μπαρ μετά τη μία το βράδυ όσο δεν έχει ανακτηθεί η ανοσία της αγέλης (το 70% εμβολιασμού). Στη λίστα της προτεραιοποίησης βρίσκεται το άνοιγμα της κρουαζιέρας, για το οποίο εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον από την Αμερική και τον Καναδά – με δεδομένο ότι πέρυσι κινήθηκε χωρίς κρούσματα στη χώρα μας. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα κρουαζιέρας με celebrities από το Μαϊάμι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Το Πάσχα

Η τιθάσευση του τρίτου κύματος μέσα στις επόμενες δύο κρίσιμες εβδομάδες αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης και για τον λόγο ότι σε αυτό το διάστημα θέλει να οριστικοποιήσει το πλάνο και για τον εσωτερικό τουρισμό, εν όψει του Πάσχα στις 2 Μαΐου. «Είναι πολύ νωρίς», έσπευσε να απαντήσει η κυβερνητική εκπρόσωπος στο ερώτημα για τις συνθήκες που θα ισχύσουν το φετινό Πάσχα. Το αισιόδοξο σενάριο κλειδώνει το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η εστίαση, για τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ο γρίφος που παραμένει αφορά στη μετακίνηση από νομό σε νομό για τις ημέρες του Πάσχα. Κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «είναι κατανοητή η κόπωση και ότι όλοι θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας ή σε ένα νησί, αλλά δεν θα πρέπει να σπείρουμε μικρές βόμβες διασποράς λίγες ημέρες πριν από την επίσημη τουριστική πρεμιέρα στις 14 Μαΐου».

protothema.gr

Ελλάδα

394 νέα κρούσματα κορωνοϊού-20 θάνατοι και 301 στις ΜΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, 394 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.095 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 933 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.534 θάνατοι.Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 301 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.609 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 63 (ημερήσια μεταβολή 0%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 73 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περισσότερα

Ελλάδα

Αρκουμανέας: Χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους τις επόμενες εβδομάδες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν προνόμια για τους πολίτες που είναι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού.

Τόνισε επίσης ότι οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιστεί σε ποσοστό κοντά στο 70%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 45% του ενήλικου πληθυσμού.

Αναφερόμενος στην ινδική μετάλλαξη Δέλτα, ο κύριος Αρκουμανέας διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση παγκοσμίως γίνεται για αυτή την μετάλλαξη, η οποία είναι η πιο μεταδοτική, υπογραμμίζοντας πάντως πώς με μια δόση του εμβολίου η κάλυψη είναι έως και 35% ενώ με δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού η κάλυψη ανέρχεται στο 90%.

powered by Rubicon Project
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι όσοι έρχονται από τη Βρετανία εξετάζονται όλοι, λόγω του ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί αυτήν την στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κύριος Αρκουμανέας πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παρατηρείται βελτίωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας.

Περισσότερα

Ελλάδα

Γλυκά Νερά – Οι πρώτες δηλώσεις του 32χρονου πιλότου: «Ό,τι έκανα, το έκανα με γνώμονα το παιδί μου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Απομονωμένος με μοναδικό επισκέπτη τον δικηγόρο του πέρασε τη δεύτερη μέρα στη ΓΑΔΑ, ο πιλότος.

Ο 32χρονος συζυγοκτόνος κατ’ ομολογία, συναντήθηκε με τον κ. Αλέξανδρο Παπαϊωαννίδη, τον μοναδικό δικηγόρο που τον εκπροσωπεί, καθώς ενας συνάδελφος του που αρχικά παρουσιαζόταν ως υπερασπιστης του ανακλήθηκε και συζήτησε μαζί του, για το τι θα υποστηρίξει στην απολογία του και την υπερασπιστική του γραμμή.

Μάλιστα, μέσω του κ. Παπαϊωαννίδη, έκανε την πρώτη του δήλωση μετά τη συλληψή του στο protothema.gr: «Η μέριμνά μου ειναι για το παιδί μας, τη Λυδία. Να είναι καλά στις οικογένειες μου. (σ.σ: εννοώντας την οικογένεια του και την οικογένεια της συζύγου του). Ειμαι συντετριμένος και ό,τι έκανα, το έκανα με γνώμονα το παιδί μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαιωαννίδης επεσήμανε στο protothema.gr πως «ο εντολέας μου είναι συντετριμένος από αυτό το γεγονός. Είπε προανακριτικά όσα θα υποστηρίξει και ανακριτικά την αλήθεια όπως έχει, χωρίς να αποκρύψει οτιδήποτε. Δυστυχώς καταστράφηκε η ζωή του».

Κατάθεση «καταπέλτης» της ιατροδικαστού για τον πιλότο: Αποκλείω να ήταν αναίσθητος για δύο ώρες

Την ίδια ώρα «καταπέλτης» είναι η ιατροδικαστής που εξέτασε τον 32χρονο πιλότο μετά τη δολοφονία της Καρολάιν, καθώς καταρρίπτει με την κατάθεσή της στις αρχές, το σενάριο που είχε προβάλλει αρχικά ο κατηγορούμενος ότι ήταν λιπόθυμος για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών.

«Η απώλεια των αισθήσεων σε ένα άτομο για οποιοδήποτε λόγο όπως φόβο, υπογλυκαιμία ή προσωρινή πρόκληση ασφυξίας, αναμένεται να διαρκέσει 10 λεπτά της ώρας και σε καμία περίπτωση δυο ώρες» αναφέρει στην κατάθεσή της η ιατροδικαστής και συμπληρώνει: «Σε κάθε περίπτωση ένας νεαρός υγιής άνθρωπος δεν θα μπορούσε να παραμείνει λιπόθυμος επί δυο ώρες. Οι σωματικές του βλάβες (σ.σ. του 32χρονου) ήταν όλως ελαφρές».

Η ιατροδικαστής εξέτασε τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στις 11 Μαΐου, 8 ώρες περίπου μετά τις 6:08 τα ξημερώματα της μοιραίας νύχτας. «Η επικοινωνία ήταν άριστη δεν έφερε κρανίο εγκεφαλικές κακώσεις ούτε εμφάνιζε ασφυκτικά σημεία. Αποκλείω την πιθανότητα ο άντρας που εξέτασα, ηλικίας 33 ετών, πιλότος στο επάγγελμα και χωρίς κρανίο εγκεφαλικές κακώσεις, να έχει παραμείνει επί δυο ώρες σε κατάσταση αναισθησίας», επεσήμαινε στην κατάθεσή της.

Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες θανάτου της άτυχης Καρολάιν, η ιατροδικαστής αναδεικνύει τη σημασία που έχουν για την έρευνα τα δεδομένα από το βιομετρικό ρολόι του θύματος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αμέσως μόλις είδα το ρολόι που φορούσε το θύμα και γνωρίζοντας ότι αυτού του είδους τα ρολόγια καταγράφουν πολλαπλές παραμέτρους της δραστηριότητας και καρδιακής λειτουργίας, θεώρησα ότι έπρεπε να το βγάλω αμέσως ώστε να προστατευθεί και να μεταφερθεί για αξιολόγησης στα εγκληματολογία εργαστήρια. Μόλις το αφαίρεσα ακολούθησα τη διαδικασία διαπίστωσης του θανάτου η οποία έγινε στις 10 η ώρα στις 11 Μαΐου 2021».

Τα συμπεράσματα από το βιομετρικό ρολόι

«Από τα δεδομένα αυτά που έχουν καταγραφεί στο smart watch του θύματος και μου εκθέτεται εκτιμώ τα ακόλουθα: Η καρδιακή συχνότητα ενός ατόμου εν ηρεμία ή σε φυσική δραστηριότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, την κατάσταση της καρδιάς ή αν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση σωματικού ή ψυχικού στρες. Από τις τιμές που μου αναφέρετε θεωρώ ότι η καρδιακή συχνότητα από 48 έως 58 η οποία καταγράφεται 1:41 έως 3:51 της 11ης Μαΐου 2021 αντιστοιχεί σε περίοδο ύπνου. Το ίδιο θεωρώ και για την καταγραφή στις 3:58 ώρα που οι παλμοί είναι 61 το λεπτό. Στις 4:05 οι παλμοί αυξάνονται κατά 50% περίπου από τους παλμούς που είχε το άτομο εν ηρεμία στον ύπνο του. Θεωρώ ότι εκείνη τη χρονική στιγμή το άτομο βρισκόταν σε κατάσταση πολύ ισχυρού ψυχικού ή σωματικού στρες. Με δεδομένο ότι έχω προσδιορίσει την ώρα του θανάτου κατά τη στιγμή της αυτοψίας του χώρου στις πέντε με έξι ώρες από τις 10 η ώρα που ήταν η ώρα της αυτοψίας, θεωρώ απολύτως συμβατό η διαδικασία του μηχανισμού του θανάτου να έλαβε χώρα από τις 4:05 έως τις 4:11. Στις 4:11 ώρα είναι η τελευταία καταγραφή του smart watch και θεωρώ ότι αμέσως μετά επήλθε ο θάνατος. Από την νεκροψία και νεκροτομή είχα συμπεράνει ότι διαδικασία του θανάτου πράγματι διήρκεσε μερικά λεπτά, ότι δηλαδή ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος».

Η κατάθεση της ψυχολόγου

Στην κατάθεσή της η ψυχολόγος του ζευγαριού αναφέρει ότι διέκοψε τις συνεδρίες μαζί τους τον περασμένο Φεβρουάριο όταν της είπαν ότι ήταν «εντάξει». Η ψυχολόγος είπε στους αστυνομικούς: «Ο Μπάμπης με βρήκε μέσω του site doctor any time όπου υπάρχει αγγελία με το βιογραφικό μου και το τηλέφωνο του γραφείου μου. Ο λόγος που με προτίμησαν είναι η προηγούμενη ιδιότητα μου ως μαία, δεδομένου ότι όταν ήρθαν σε μένα είχαν ήδη την μπέμπα τους. Η πρώτη μας επικοινωνία ήταν 14 Νοεμβρίου 2020 ενώ η πρώτη μας συνάντηση 17 Νοεμβρίου 2020. Οι συνεδρίες μας ήταν μια φορά την εβδομάδα για τον καθένα από τα παιδιά. Τα παιδιά έκαναν ατομικά ψυχοθεραπεία, πλην ορισμένων περιπτώσεων χρειάστηκε να κάνουν μαζί. Στο γραφείο μου ερχόντουσαν μαζί και έπαιρναν και την μπέμπα τους μαζί. Τα παιδιά ήταν πάρα πολύ γλυκά και συμπαθητικά. Όλοι τα συμπαθούσαμε και τα αγαπούσαμε στο γραφείο. Τις συνεδρίες τις διακόψουμε τον Φεβρουάριο που μας πέρασε. Τα παιδιά μου είπαν ότι ήταν εντάξει και δεν χρειαζόντουσαν περαιτέρω βοήθεια και κάπως έτσι διακόψουμε τις συνεδρίες. Είναι ένα ειδεχθές έγκλημα και μακάρι να βρείτε αυτούς που το έκαναν».

www.protothema.gr

Περισσότερα
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα