Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Για την Πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μια καρδιά»-Τα Καλάβρυτα στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου στη «σκιά» του κορωνοϊού

Published

on

Τα Καλάβρυτα και η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας στην οποία υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης θα βρεθούν στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου που γίνονται στη «σκιά» του κορωνοϊού.

Σε όλες τις έδρες των Δήμων της Αχαΐας θα τελεστεί Δοξολογία στους Μητροπολιτικούς Ναούς με αυστηρή παρουσία 20 ατόμων, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ

Η 25η Μαρτίου στα Καλάβρυτα τιμάται αύριο Πέμπτη με Θεία λειτουργία στο καθολικό της Μονής Αγίας Λαύρας που τελείται προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ενώ μεταξύ των επισήμων αναμένεται να μεταβεί στη Μονή και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκη Παπαδόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη
Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομμάτη. Επίσης, εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις ο βουλευτής Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 10:25 π.μ. την τέλεση τρισάγιου προς τιμήν των ηρώων και στις 11:15 π.μ. τη Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Μονής. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον Καθηγούμενο π. Ευσέβιο Σπανό. Φέτος η αναπαράσταση της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΟΣ» θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Όπως και η «Ελευθερίας Πορεία» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος της Μονής θα παραδώσει το Λάβαρο και στεφάνι δάφνης σε μικρή αντιπροσωπεία φουστανελοφόρων μαθητών και μαθητριών του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για να μεταφερθούν μέχρι τα Καλάβρυτα. Κάθε χρόνο το Λάβαρο μεταφέρεται στην Αθήνα για την μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα η οποία φέτος θα είναι μόνο στρατιωτική.
Εξ άλλου, το σημαντικό μήνυμα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τη σαφή αναγνώριση των Καλαβρύτων ως την περιοχή από την οποία έγινε η απαρχή του Αγώνα του ’21, ακολούθησε την Κυριακή που μας πέρασε και μία ακόμη σημαντική αναγνώριση. Eκ μέρους του Ρώσου Πρέσβη Αντρέι Μάσλοβ ο οποίες χαιρέτισε τις φετινές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Επανάστασης και την περιοχή από την οποία άναψε η σπίθα της αντίστασης του έθνους. Το μήνυμα μεταφέρθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης την 21/3/1821, όπου είχε προσκληθεί ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και την αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας. Απ όπου, σύμφωνα με τον κ.Μάσλοβ «ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού». «Αναδεικνύοντας τη γενναία πράξη του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού και των Ελλήνων ανταρτών των Καλαβρύτων, τιμάμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της Επανάστασης» ανέφερε ο κ.Μάσλοβ. Επισημαίνοντας ακόμη, στο μήνυμα που αναγνώστηκε στην εκδήλωση του Δήμου στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων ότι «ο ρωσικός λαός υποστήριξε ενεργά τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία», γι αυτό και διαθέτει, όπως ανέφερε, την πιο μακρά σχέση διπλωματών με το Ελληνικό κράτος, αδιάλειπτα, για 193 χρόνια.
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Στις εκδηλώσεις στην Πάτρα την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, τον Αντιπρύτανη, Δημήτρη Σκούρα, τέσσερις βουλευτές, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και των εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας θα παραστούν στην Δοξολογία που θα γίνει αύριο το πρωί στην Ευαγγελίστρια χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσοστόμου.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στα Υψηλά Αλώνια.
Εξ άλλου, σήμερα θα φωτιστούν τα έργα τέχνης που υπάρχουν σε 11 πλατείες της Πάτρας, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Μπάντα σήμερα στις 18.00 θα βρίσκεται στην πλατεία Παπαφλέσσα και στη συνέχεια θα μεταβεί στις εξής πλατείες:
18.30 Πλατεία Ταμπαχάνων (Φιλικής εταιρείας)
19.00 πλατεία Γιαννιά (Μαρούδα)
19.30 πλατεία Ομονοίας – Στα δύο τμήματα
Από την πλατεία Ομονοίας η μπάντα παιανίζοντας θα φτάσει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Επόμενοι σταθμοί της μπάντας θα είναι:
20.40 Τριών Ναυάρχων
21.00 πλατεία Υψηλών Αλωνίων.
ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Με φωταγώγηση του Μνημείου Ηρώων της Εθνικής Παλιγγενεσίας και δημόσιων κτιρίων, σε πείσμα της πανδημίας που κρατά καθηλωμένους στα σπίτια τους και τους Αιγιώτες, ξεκινούν από σήμερα, παραμονή της Εθνικής Εορτής, οι εκδηλώσεις του δήμου Αιγιαλείας για την 25η Μαρτίου.
Σήμερα το πρωί ώρα 10:45 θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου ενώ την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα κάνει η φιλόλογος και ιστορικός Ευανθία Μπεντεβή. Εκπρόσωπος της Περιφέρειας θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Φίλιας.
Στη συνέχεια συμβολικά, ιερείς και μέλη της Δημοτικής Αρχής, θα μεταβούν στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης.
Ειδικότερα φέτος, στα πλαίσια των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων του δήμου, η ΔΗΚΕΠΑ Αιγιάλειας έχει προγραμματίσει για αύριο το πρώτο επεισόδιο, από το τετράωρο συνολικά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του Εικοσιένα».
ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
Με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο θα γιορτάσει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας την επέτειο της φετινής 25ης Μαρτίου και ταυτόχρονα τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της επανάστασης. Σήμερα στις 6:00΄- 8:00΄ το απόγευμα οργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «1821 και Δυτική Αχαΐα». Η παρακολούθηση της εκδήλωσης θα είναι ελεύθερη για όλους μέσω της σελίδας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στο facebook.
Το πρόγραμμα και οι ομιλητές έχουν ως εξής:
• «Προεπαναστατική Δυτική Αχαΐα: Αρχαιολογική έρευνα και οθωμανικά αρχεία»,Κώστας Παπαγιαννόπουλος, Αρχαιολόγος – Εκπαιδευτικός
• «Ιδιαιτερότητες του αγώνα στη Δυτική Αχαΐα», Γιάννης Μόσχος, Αρχαιολόγος
• «Η συμβολή των Μαζαρακιωτών στην Επανάσταση του 1821», Αναστάσιος Αθανασόπουλος, Θεολόγος, Υπ. ΜΔΕ Βιβλικών Σπουδών και Διαπολιτισμικού Βίου της Μεσογείου
• «Πρόκριτοι και Επανάσταση του ’21», Δημήτρης Μπαχάρας Δρ. ιστορίας, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Θα προλογίσει ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, κ. Σπύρος Μυλωνάς.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – ιστορικός Δημήτρης Στεμπίλης, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα υπάρξει η δυνατότητα σύντομων παρεμβάσεων και ερωτήσεων προς τους ομιλητές.
Αύριο στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στην Κ. Αχαΐα παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, του Αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Κουνάβη, του Προέδρου Κοινότητας κ. Ευάγγελου Τησαρχόντος, εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ., των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων της 116 ΠΜ Αράξου, κ.α. Ακολούθως θα γίνει στο Μνημείο Ηρώων επιμνημόσυνη Δέηση, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Κυριάκο Αλατσατιανό, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κ. Αχαΐας και κατάθεση στεφάνων.
ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ
Τέλος εκδηλώσεις θα γίνουν και στον Δήμο Ερυμάνθου. Στην Χαλανδρίτσα θα τελεστεί Δοξολογία και θα γίνει στο Μνημείο κατάθεση στεφάνων, ενώ την Περιφέρεια θα εκπροσωπήσει ο βοηθός Περιφερειάρχη με αντικείμενο τα θέματα Παιδείας και δράσεων συνεργασίας Περιφέρειας και Μητροπόλεων Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κατσουγκράκης.

Ροή ειδήσεων

Advertisement