Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εκεί που άναψε η σπίθα-Παρουσία Βορίδη, Παπανδρέου, Φαρμάκη, Σπυρίδωνα και βουλευτών οι εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα

Published

on

Αναβίωσαν με υπερηφάνεια τα 200 χρόνια από την σπίθα που άναψε στη Μονή της Αγίας Λαύρας και έγινε επαναστατική φλόγα η οποία κατέκαψε την καταπίεση και τον ζυγό της υποτέλειας.

Με περιοριστικά μέτρα εκπρόσωποι φορέων και Αρχών απέτισαν φόρο τιμής στους αρίστους, Καλαβρυτινούς και Αχαιούς αγωνιστές, οπλαρχηγούς, προκρίτους, αρχιερείς που πρώτοι σήκωσαν τα όπλα και έστρεψαν υποδειγματικά οργανωτικά, εναντίον του εχθρού στην έναρξη του Αγώνα για τον ξεριζωμό των 400 ετών της δουλείας στους Οθωμανούς χθες, 25η Μαρτίου 2021, στην ιστορική και παλαίφατο μονή Αγίας Λαύρας.

Φέτος οι ιαχές και τα χειροκροτήματα των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών που κατακλύζουν τα Καλάβρυτα, κάθε τέτοια μέρα, δεν αναδεύτηκαν με το μπαρούτι και τα άσφαιρα πυρά της ετήσιας αναπαράστασης της Ορκωμοσίας και την Κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης που οργανώνει εδώ και 60 χρόνια ο θεατρικός Ομιλος «Πάνος Μίχος».

Οι καρδιές των απόντων, λόγω των μέτρων της πανδημίας, επισκεπτών ήταν εκεί, κάτω από την προτομή του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Που στέκει κραδαίνοντας το ιερό λάβαρο ψηλά, απέναντι από τον αύλειο χώρο του Καθολικού της Μονής, στο σημείο όπου 200 χρόνια πριν, ο εθνεγέρτης μητροπολίτης με τον Μητροπολίτη Κερνίτσης Προκόπιο, ευλόγησαν τα όπλα και κατέλυσαν τη νηστεία, προκειμένου τα παλικάρια να πάρουν δυνάμεις για ιερό αγώνα που ξεκίνησε παραμονές του Ορθόδοξου Πάσχα.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ

Την Κυβέρνηση χθες στην Μονή για το τελετουργικό της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της 25ης Μαρτίου, εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Παραβρέθηκαν ο τέως Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σπύρος Σπυρίδωνας και οι Βουλευτές του Νομού Αγ. Τσιγκρής, Χρ. Αλεξοπούλου και Ιασ. Φωτήλας από την ΝΔ και ο Κων/νος Μάρκου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αιγιαλείας κ.κ.Ιερώνυμος. Ακολούθησε Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ομιλία, πριν την Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας, εκφώνησε ο πανοσ. Ηγούμενος της Μονής π. Ευσέβιος.

«Είναι και μέρα αναστοχασμού για τον Ελληνισμό. Έχουμε ζήσει και πιο σκοτεινές στιγμές όταν επικράτησε η διχόνοια, η εσωστρέφεια, η κουλτούρα του πελατειακής διασπάθισης του πλούτου της χώρας. Στιγμές που προκάλεσαν εμφύλιους και χρεοκοπίες. Σήμερα ας μείνουμε στις αξίες που μας χάρισαν τις πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας μας. Γιατί αυτές πρέπει σήμερα να μας οδηγούν όταν η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις» δήλωσε με αφορμή την επέτειο ο Γ. Παπανδρέου. «ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Εξ άλλου, με την συμμετοχή μικρής αντιπροσωπείας μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί Τετάρτη 24 Μαρτίου, συμβολικά, η “Ελευθερία Πορείας”, από την Ιερά Μονή, έως την πλατεία των Καλαβρύτων.

Η πορεία που πραγματοποιείται επί 20ετία ανελλιπώς δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι, λόγω πανδημίας και είναι μια εκδήλωση που υπό κανονικές συνθήκες, ξεκινά από την Αγία Λαύρα και φτάνει έως την Πάτρα, μια δαφνοδρομία τιμής και μνήμης, σαν αυτή που ακολούθησαν, πριν από 200 χρόνια, οι Αγωνιστές, μετά την Ορκωμοσία τους.

Φέτος αντιπροσωπεία μαθητών παρέλαβε το δάφνινο στεφάνι από τον καθηγούμενο της Μονής Αγίας Λαύρας και τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλο. Για την πραγμάτωση της συμβολική εκδήλωσης, συνέβαλε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευθ. Τζόβολος και το ΕΚΑΒ Καλαβρύτων. Τα παιδιά την Τετάρτη έφτασαν στην πλατεία των Καλαβρύτων όπου κατέθεσαν το στεφάνι στο Ηρώο και έψαλαν τον Εθνικό μας ύμνο.

Στο τέλος της λιτής εκδήλωσης ο Δήμαρχος προσέφερε το αναμνηστικό επετειακό Μετάλλιο, στην σχολική κοινότητα και στο ΕΚΑΒ, το πρωτότυπο του οποίου κατασκευάστηκε το 1836 και βρίσκεται στην Μονή Αγίας Λαύρας. Το ανατύπωσε φέτος, ως μετάλλιο εθιμοτυπίας για την επέτειο των 200 χρόνων, ο Δήμος.
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, πάνω από τη Μονή και το Μνημείο Ηρώων πέταξαν, σε ζεύγος, τιμητικά, δύο πολεμικά αεροσκάφη F-16.

ΠΑΝ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement