Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Ο Απρίλης της επανεκκίνησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων μέσα στον Απρίλιο φαίνεται πως αποτελεί το πλέον ρεαλιστικό σενάριο για την κυβέρνηση, με τα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό να δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ακόμα και η επαναφορά της εστίασης με συγκεκριμένους περιορισμούς, αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο για τον ερχόμενο μήνα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», έδωσε έμφαση στα self test, ως ένα σημαντικό εργαλείο για το άνοιγμα λιανεμπορίου, κοινωνίας και εκπαίδευσης. Ανέφερε αρχικά πως «η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης. Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ, ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του.
«Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων» επισήμανε.
Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος: «Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου» και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών. Όσον αφορά την πλήρη απελευθέρωση στις διαδημοτικές μετακινήσεις και την εξέλιξη των εμβολιασμών, ο υφυπουργός ανέφερε: «Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζητήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «ως το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου αυτή η πληθυσμιακή ομάδα θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη άμυνα του ιού και δεν θα κινδυνεύει με βαριά συμπτωματολογία που οδηγεί στο νοσοκομείο. Αυτό μας πηγαίνει αυτομάτως σε οριστική χαλάρωση των μέτρων
ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ
Τέλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αναφέρθηκε σε ακόμα έναν παράγοντα που θα βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της πίεσης από την πανδημία και αυτός είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε
ΆΝΟΙΓΜΑ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ “ΟΧΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ” ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου.«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα. Ο καθηγητής επισήμανε πως οι παραπάνω κινήσεις θα ήταν οι πιο ασφαλείς για όλους και δεν θα οδηγούσαν σε νέο “άνοιγμα-κλείσιμο” δραστηριότητων, που έχει φέρει κόπωση στην κοινωνία.
ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στην κυβέρνηση αναμένουν την επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας που ξεκινάει από αύριο για να αξιολογηθεί αν είναι δυνατόν το λιανεμπόριο να επανεκκινήσει με αυστηρούς κανόνες στις 5 ή 12 Απριλίου. Τα βήματα που εξετάζονται είναι σταδιακά και προσεκτικά, ώστε να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα και να μη βρεθεί και πάλι στο «κόκκινο» το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που το τελευταίο διάστημα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Με το Πάσχα να πλησιάζει, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αγωνιούν να μάθουν εάν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού. «Το Πάσχα με μάσκες, αποστάσεις και αν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί και τα κρούσματα είναι μειωμένα θα μπορούσαμε να πάμε από νομό σε νομό», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Την ίδια στιγμή, το colpo grosso δεν παύει να είναι ο τουρισμός. Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στο πολυτιμότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, που δεν είναι άλλο από τον… ήλιο και την θάλασσα κι έτσι έχει ξεκινήσει τις διμερείς συμφωνίες με χώρες που φέρνουν παραδοσιακά καραβιές τουριστών στη χώρα μας, έτσι ώστε να μην χρειάζονται καραντίνα κι άλλα «covid εμπόδια». Ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα, έχει οριστεί η 14η Μαΐου. Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» αποκάλυψε, ότι σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό. «Πρέπει να επανεκκινήσει ο τουρισμός με ασφάλεια» σημείωσε η υφυπουργός. Ακόμα, γνωστοποίησε, ότι υπάρχει η σκέψη να προηγηθούν στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι του τουρισμού. Εκτίμησε ότι η επικείμενη τουριστική σεζόν θα έχει αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ έκανε λόγο ότι πιθανόν η σεζόν να παραταθεί. «Θα πάμε καλύτερα από πέρυσι» υποστήριξε.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement