Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Προσέχουμε για να έχουμε- Γράφει η Μίνα Ταγκαλάκη, μέλος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας ΔΑΝΙΗΛΙΣ

Μήνυμα με αφορμή την 22η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νερό (ὕδωρ στην αρχαία ελληνική γλώσσα), είναι η περισσότερο διαδεδομένη ανόργανη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, αφού καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας, στη φύση του οποίου, το νερό υπάρχει στην αέρια κατάσταση (οπότε ονομάζεται υδρατμός), στην υγρή κατάσταση και στη στερεή κατάσταση (οπότε ονομάζεται πάγος). Επίσης, θεωρείται ότι το μόριο του νερού είναι το τρίτο (3ο) σε αφθονία μόριο γενικά στο σύμπαν.

Το νερό έχει τεράστια σημασία για την ζωή του ανθρώπου, για την διατροφή και ενυδάτωση, την καθαριότητα, υγιεινή και υγεία, την οικονομία και την ψυχαγωγία, την ενέργεια και την μεταφορά. Το νερό είναι κοινωνικό και οικονομικό αγαθό ταυτόχρονα.

«Αρχή πάντων Ύδωρ» υποστήριζε ο Θαλής ο Μιλήσιος, ένας εκ των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδος, θεωρώντας το νερό την αρχή των πάντων.

Για την καθημερινή ζωή μας είναι απαραίτητο να έχουμε επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού, υψηλής ποιότητας. Η έλλειψη καθαρού νερού αποτελεί μείζον ζήτημα στον σημερινό κόσμο, ο οποίος αριθμεί έναν πληθυσμό περί των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο.

Η πίεση στα συστήματα ύδρευσης αναμένεται να αυξηθεί έως το 2050, που ο παγκόσμιος πληθυσμός, όπως αναμένεται, θα αυξηθεί μεταξύ των 9,4 και των 10,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με ποσοστιαία αύξηση της ζήτησης νερού από 22% έως 34%.

Η πίεση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί πρωτίστως από την αύξηση του πληθυσμού σε διάφορες περιοχές χωρίς αυτή η αύξηση να ακολουθεί τη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων, μεταξύ των οποίων και υδάτινων πόρων, αλλά και από την κλιματική αλλαγή.

Οι Σοροπτιμίστριες σε όλο τον κόσμο, γνωρίζοντας την κοινωνική και οικονομική αξία του αγαθού που λέγεται νερό και το οποίο είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος, με πλήρη συνειδητοποίηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κακή διαχείριση και την έλλειψή του, με συνθήματα όπως “We go for water” και “Women, Water and Leadership” ανέπτυξαν αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με το νερό την προστασία και την σωστή διαχείρισή του. Χρηματοδότησαν αρδευτικά και υδροδοτικά έργα σε χώρες της Ασίας και Αφρικής αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. Υποστήριξαν έργα που εκπαιδεύουν και ενδυναμώνουν γυναίκες και κορίτσια εξασφαλίζοντας τους την εμπειρία και την εκπαίδευση που χρειάζονται για να διαχειριστούν υδατικούς πόρους και να κάνουν καριέρα σε επαγγέλματα που συνδέονται με τα ύδατα.

Το 2020 ο Διεθνής Σοροπτιμισμός βραβεύτηκε από το International Congress and Conventions Association (ICCA) και Best Cities Global Alliance για το υδρευτικό και αποχετευτικό πρόγραμμα που πραγματοποίησαν σε κοινότητες της Μαλαισίας την διετία 2017-2019.

Οι Σοροπτιμίστριες χρηματοδότησαν και μερίμνησαν για την κατασκευή έργων συλλογής νερού στην Αφρική, όπως δεξαμενές νερού και πηγάδια, έργα αποχέτευσης και ύδρευσης σε χωριά της Βουλγαρίας, υδραυλικές εγκαταστάσεις σε ορφανοτροφεία και οικοτροφεία κοριτσιών σε χώρες της Αν. Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.soroptimistinternational.org/campaigns/women-water-and-leadership- 2017-2019/

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος έχει συμβάλει στα έργα αυτά οικονομικά και έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την χρηματοδότηση κατασκευής πηγαδιών σε χωριά της Αφρικής και της νησιωτικής Ελλάδος. Η Ένωση με τους Ομίλους της, πανελληνίως, έχει αναπτύξει προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας για την σωστή διαχείριση του νερού και την εξοικονόμησή του, με συνέδρια, διαλέξεις, αρθρογραφία σε ΜΜΕ και διανομή φυλλαδίων και αυτοκόλλητων οδηγιών σε σχολεία, νοικοκυριά και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ενημέρωση αγροτισσών και αγροτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων για το νερό, καθώς και για τρόπους άρδευσης που εξοικονομούν υδατικούς πόρους. Έχει αναπτύξει προγράμματα δενδροφύτευσης με σκοπό την συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα κ.ά. Κάποιοι Όμιλοι έχουν διακριθεί και βραβευθεί για την δράση τους σχετικά με το νερό.

Και η συμβουλή μας είναι «ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ» και εμείς αλλά κυρίως οι επόμενες γενιές για τις οποίες έχουμε χρέος να παραδώσουμε ένα επίπεδο ζωής και περιβαλλοντικής ποιότητας, αν όχι καλύτερο του σημερινού, τουλάχιστον το ίδιο, για μια βιώσιμη ανάπτυξη και συνέχεια της έμβιας ζωής.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement