Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Κρεμμυδοντολμάδες       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 κιλά κρεμμύδια για γέμισμα (μακρουλά)

150γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια τριμμένα

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

250γρ. κιμά προαιρετικά (ανάμικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό)

250γρ. ρύζι Καρολίνα

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

1 λίτρο περίπου ζωμό κότας ή λαχανικών

2 φύλλα δάφνης

αρμόγαλο ή γαλοτύρι για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα χαράζετε κατά μήκος μέχρι τον πυρήνα τους. Τα ρίχνετε σε βραστό, αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, να ξεχωρίζουν τα φύλλα τους. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα κρατάτε στην άκρη. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή κατσαρόλα και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε για 10 λεπτά επιπλέον, να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4 λεπτά ακόμα, να γυαλίσει το ρύζι. Προσθέτετε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μαϊντανό, το μάραθο και ανακατεύετε. Ρίχνετε μισό ποτήρι νερό και ανακατεύετε συνεχώς για λίγα λεπτά να πιει τα υγρά το ρύζι. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την κρατάτε στην άκρη. Στρώνετε σε μια πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα ό,τι λαχανικά έχετε, π.χ. καρότα, κρεμμύδια, λίγα κοτσάνια μαϊντανού, δυο φέτες λεμόνι και, αν θέλετε, μερικά κομμάτια γραβιέρας για περισσότερη γεύση και κρατάτε την κατσαρόλα στην άκρη. Ξεχωρίζετε τα φύλλα από τα κρεμμύδια, γεμίζετε ένα-ένα με λίγη γέμιση, διπλώνετε απαλά χωρίς να τα σφίξετε πολύ και τα στρώνετε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, τον έναν δίπλα στον άλλον. Περιχύνετε με ζωμό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες, πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζετε με πιάτο για να μην ανοίξουν, σκεπάζετε με το καπάκι και τους αφήνετε να μαγειρευτούν για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε τους ντολμάδες μισή ώρα στην κατσαρόλα και μετά τους σερβίρετε με αρμόγαλο.

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement