Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Λαζάνια γεμιστά σαν κανελόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

400γρ. λαζάνια

200γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα, ανάμικτα (κασέρι, γραβιέρα, έμενταλ, κεφαλογραβιέρα κ.ά.)

Για το μίγμα του κιμά κοτόπουλου

350γρ. κιμά κοτόπουλου, από στήθος ή μπούτι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο καρότο, τριμμένο

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα

500ml κρέμα γάλακτος

3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

2/3 του φλιτζανιού κέτσαπ

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, το οποίο ζεσταίνετε σε πολύ δυνατή φωτιά, καβουρδίζετε τον κιμά για 8 λεπτά, να στεγνώσει και να σκουρύνει. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέτετε το καρότο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε τον πελτέ, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να στεγνώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το δυόσμο, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει καλά. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις κοχλάσει, ρίχνετε ένα-ένα τα λαζάνια και τα βράζετε για 4 λεπτά. Τα βγάζετε ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζετε επάνω σε απλωμένες βαμβακερές πετσέτες, σε μονή στρώση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί. Απλώνετε ένα λαζάνι σε ξύλο κοπής και στρώνετε επάνω του μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κιμά. Αφήνετε κατά μέρος 6 κουταλιές της σούπας από το μίγμα των τριμμένων τυριών και πασπαλίζετε τον κιμά με ένα κουταλάκι του γλυκού από το υπόλοιπο. Τυλίγετε το λαζάνι σε ρολό (το κάνετε κανελόνι) και το βάζετε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα λαζάνια και τα βάζετε όλα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Σε μπολ χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα, την κέτσαπ, την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε και πασπαλίζετε με το μίγμα των τριμμένων τυριών. Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 40 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό αφού κρυώσει ελαφρώς.

Μαγειρική

Ομελέτα με πατάτες, κολοκύθι, καλαμπόκι και σαφράν   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

½ καλαμπόκι

3 μεγάλες πατάτες

λίγο ε.π. ελαιόλαδο

6 αυγά

80 ml γάλα φρέσκο

1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

1 πρέζα σαφράν σκόνη

½ κρεμμύδι ξερό

1 κολοκύθι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

φυλλαράκια ρόκας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ξεσπυρίζετε το καλαμπόκι με μαχαίρι (κατά μήκος του κοτσανιού). Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά καρέ (κύβους). Σε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο τηγανίζετε τις πατάτες. Σε μια μπασίνα χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Σουρώνετε τις πατάτες και τις ρίχνετε στο μπολ με τα αυγά. Σε καθαρό τηγάνι σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι σε φέτες και το κολοκύθι για 2΄ και προσθέτετε το μείγμα με τα αυγά. Ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα για να πηγαίνει το μείγμα του αυγού από κάτω ώστε να ψηθεί πιο γρήγορα. Με ένα πιάτο που χρησιμοποιείτε ως καπάκι, αναποδογυρίζετε την ομελέτα και ψήνετε και από την άλλη μεριά. Σβήνετε και αφήνετε για 3΄ στο τηγάνι. Σε ένα μπολ βάζετε το καλαμπόκι ωμό με φύλλα ρόκας, ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για να μαριναριστεί το καλαμπόκι. Σερβίρετε πάνω από την ομελέτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπολονέζ για χορτοφάγους

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γρ. φακές καφέ ή μαύρες

60 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καρότο, κομμένο σε κύβους

300 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα

100 ml κόκκινο κρασί

1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ

400 γρ. τοματάκια κονκασέ

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

2-3 κόκκους μπαχάρι

1 δαφνόφυλλο

500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένο

λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό να μαλακώσουν και κατόπιν τις στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο για 3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις φακές και τα μανιτάρια και συνεχίζετε για 3΄-4΄ ακόμη ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τον τοματοπελτέ, τα τοματάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄ και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρετε το ζεστό σπαγγέτι με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Περισσότερα

Μαγειρική

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

3 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα

2 καρότα, σε κύβους

14 αγκινάρες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια

2 κολοκυθάκια, σε κύβους

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

10 αυγά

500ml γάλα φρέσκο

100γρ. μανούρι

100γρ. φέτα

200γρ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε λίγο νερό, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα τυριά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-170°C και ψήνετε την πίτα για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα