Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Λαζάνια γεμιστά σαν κανελόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

400γρ. λαζάνια

200γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα, ανάμικτα (κασέρι, γραβιέρα, έμενταλ, κεφαλογραβιέρα κ.ά.)

Για το μίγμα του κιμά κοτόπουλου

350γρ. κιμά κοτόπουλου, από στήθος ή μπούτι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο καρότο, τριμμένο

1 ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα

500ml κρέμα γάλακτος

3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

2/3 του φλιτζανιού κέτσαπ

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, το οποίο ζεσταίνετε σε πολύ δυνατή φωτιά, καβουρδίζετε τον κιμά για 8 λεπτά, να στεγνώσει και να σκουρύνει. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέτετε το καρότο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Ρίχνετε τον πελτέ, χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύετε για 20 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να στεγνώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το δυόσμο, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει καλά. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις κοχλάσει, ρίχνετε ένα-ένα τα λαζάνια και τα βράζετε για 4 λεπτά. Τα βγάζετε ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζετε επάνω σε απλωμένες βαμβακερές πετσέτες, σε μονή στρώση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί. Απλώνετε ένα λαζάνι σε ξύλο κοπής και στρώνετε επάνω του μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κιμά. Αφήνετε κατά μέρος 6 κουταλιές της σούπας από το μίγμα των τριμμένων τυριών και πασπαλίζετε τον κιμά με ένα κουταλάκι του γλυκού από το υπόλοιπο. Τυλίγετε το λαζάνι σε ρολό (το κάνετε κανελόνι) και το βάζετε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα λαζάνια και τα βάζετε όλα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Σε μπολ χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα, την κέτσαπ, την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε και πασπαλίζετε με το μίγμα των τριμμένων τυριών. Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 40 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό αφού κρυώσει ελαφρώς.

Μαγειρική

Ταλιατέλες με σάλτσα από καλαμαράκια και πιπεριές                                          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

600γρ. ταλιατέλες

2 κονσέρβες καλαμαράκια σε πικάντικη σάλτσα, σε ροδέλες

2 πιπεριές πράσινες μέτριες ή 1 πράσινη και 1 κίτρινη, σε λωρίδες

2 πιπεριές Φλωρίνης μέτριες, σε λωρίδες

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι τοματοχυμό

¼ φλιτζανιού ούζο ή ½ φλιτζάνι κρασί λευκό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τις πιπεριές και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το ούζο ή το κρασί και προσθέτετε την τομάτα, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά. Λίγο πριν σβήσετε τη φωτιά, ρίχνετε τα καλαμαράκια. Για να ετοιμάσετε τις ταλιατέλες τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τις σουρώνετε χωρίς να τις ξεπλύνετε με νερό. Τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο αμέσως και τις ανακατεύετε για να μην κολλήσουν. Σερβίρετε τις ταλιατέλες στα πιάτα και τις περιχύνετε με τα καλαμαράκια και τη σάλτσα τους.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρεατόσουπα με σελινόριζα αυγολέμονο    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι

3 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο με το κρέας τους και το μεδούλι

2 καρότα

2 πατάτες μέτριες

1 σελινόριζα

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 κλαδάκια σέλερι

3 κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

2 τομάτες τριμμένες

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

⅔ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

2 κρόκους αβγών

2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

αγνό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

8-10 κόκκους πιπεριού

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το κότσι με κρύο νερό και λίγο ξίδι. Το βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζετε με χλιαρό νερό (2,5 λίτρα). Βράζετε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζετε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει ο αφρός. Συμπληρώνετε αν χρειάζεται νερό ώστε το κρέας να είναι σκεπασμένο και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνετε το κρασί, τους κόκκους του πιπεριού και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε ομοιόμορφα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους και τα προσθέτετε στο κρέας που βράζει. Αλατίζετε και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα. Αφαιρείτε το κρέας και το κότσι με τρυπητή κουτάλα. Ψιλοκόβετε το ποντίκι και ό,τι κρέας έχουν τα κόκαλα. Αν το μεδούλι δεν έχει φύγει, το αφαιρείτε και το βάζετε μέσα στη σούπα καθώς και τα κομματάκια του κρέατος. Αν η κρεατόσουπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό το οποίο θα αφήσετε να πάρει 1-2 βράσεις. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύετε με τους κρόκους. Προσθέτετε λίγο-λίγο ένα φλιτζάνι από το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με την κρεατόσουπα. Αφήνετε να πάρει μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα. Περιχύνετε με ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως και πασπαλίζετε τη σούπα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλετε, με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο Cordon Blue

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φέτες στήθος κοτόπουλου, χτυπημένες καλά να γίνουν πολύ λεπτές

8 φέτες μπέικον

4 φέτες έμενταλ

1 ρηχό πιάτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1-2 αυγά χτυπημένα, σε ρηχό πιάτο

1 ρηχό πιάτο με φρυγανιά τριμμένη

20 γρ. μαλακό βούτυρο

Για το σερβίρισμα

σος μαγιονέζας

πράσινη σαλάτα

Εκτέλεση:

Σε κάθε φέτα κοτόπουλου βάζετε 2 φέτες μπέικον, τη μία δίπλα στην άλλη. Από πάνω τοποθετείτε από 1 φέτα τυρί. Κλείνετε το κοτόπουλο αναδιπλώνοντας κάθε φέτα στη μέση. Βουτάτε κάθε φιλέτο πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά. Βάζετε τα φιλέτα στο ψυγείο για 30΄ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία (αλεύρι, αυγό, φρυγανιά) για να φτιάξετε καλή και σωστή κρούστα. Σε τηγάνι λιώνετε το μαλακό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζετε τα φιλέτα για 5΄ από κάθε πλευρά. Δοκιμάζετε αν έχει γίνει το κοτόπουλο βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι μέχρι το κέντρο. Δεν θα πρέπει να βγει ροζ υγρό, γιατί τότε το κοτόπουλο είναι άψητο. Σερβίρετε αμέσως με τηγανητές πατάτες, μια ωραία σος μαγιονέζα και πράσινη σαλάτα.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα