Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μόσιαλος: Χρειάζονται δύο τεστ την εβδομάδα – και όχι μόνον ένα – για να ανοίξουν τα σχολεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχείς παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας κάνει τις τελευταίες ώρες ο Ηλίας Μόσιαλος: Με ανάρτησή του στο Facebook, ζητεί να γίνονται δυο τεστ την εβδομαδα στα σχολεία – και όχι ένα, όπως έχει ανακοινωθεί. Παράλληλα, σε ομιλία του , δεν απέκλεισε να υπάρξει και τέταρτο κύμα της επιδημίας , τον ερχόμενο Δεκέμβριο, που θα πλήξει εκείνους που δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Παράλληα, ανέφερε ότι η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό μετά από τον εμβολιασμό, είναι μεν μικρή – μεταξύ 10%-20% , αλλά υπαρκτή, οπότε πρέπει να τηρούν όλοι τα μέτρα ασφαλείας.

Η ανάρτηση Μόσιαλου:

Τουλάχιστον άρχισαν να ακούνε πάλι και ελπίζω να συνεχίσουν με στοχευμένη χρήση των τεστ όπως πρότεινα προχτές. Χρειάζεται να γίνονται τεστ δυό φορές την εβδομάδα στα σχολεία και όχι μια.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που φιλοξένησε η Generali σε συνεργασία με την Affidea ,  ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στα self–tests και χαρακτήρισε γενναία την απόφαση παροχής τους από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε ότι ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός όταν γίνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης για ανοσία του πληθυσμού και την παρακολούθηση εξέλιξης των μεταλλάξεων του ιού, καθώς δεν αποκλείεται ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο, η οποία όμως θα επηρεάσει μικρότερες ομάδες πληθυσμού και ομάδες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί , όπως οι  αρνητές των εμβολίων. Εξέφρασε δε την αισιιοδοξία του για τις εξελίξεις, εφόσον οι εμβολιασμοί προχωρήσουν ομαλά.

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε  ότι ο εμβολιασμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη δημιουργία αντισωμάτων και μέσω κυτταρικής ανοσίας, προσθέτοντας  ότι το ποσοστό ανοσο-απόκρισης των εμβολίων αγγίζει μέχρι και το 99%. Ωστόσο, τόνισε ότι καθώς το ιικό φορτίο που μένει στον οργανισμό μας αν έχουμε νοσήσει είναι πολύ μικρό, η πιθανότητα μετάδοσής του ιού σε τρίτους είναι μόλις 10%-20% βάσει των  μέχρι τώρα μελετών, αλλά υπαρκτή.Για το λόγο αυτό, όπως είπε , συνεχίζει να παραμένει προτεραιότητα η τήρηση μέτρων, μέχρι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.

Για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί νεφρολογικές, καρδιακές και νευρολογικές επιπτώσεις στην υγεία και ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Σημαντικές όπως είπε είναι και οι επιπτώσεις του lockdown στην ψυχική υγεία, οι οποίες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, ειδικά σε νεότερες ομάδες πληθυσμού.

Ο καθηγητής μίλησε με αισιοδοξία στην επόμενη μέρα τονίζοντας ότι η εξέλιξη των εμβολιασμών και η μεταφορά των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους θα συμβάλλουν στη μετάβαση στην επόμενη μέρα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement