Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Πικάντικο χταπόδι με πλιγούρι 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)

1½ φλιτζάνι πλιγούρι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

2 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 πιπερίτσες καυτερές, ψιλοκομμένες

3 τομάτες σε κύβους

1 κρεμμύδι κόκκινο, σε κύβους

Εκτέλεση

Σιγοβράζετε το χταπόδι στο ζουμί του. Όταν σφίξει και κοκκινίσει, το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Φτιάχνετε τη μαρινάδα ανακατεύοντας το ελαιόλαδο, το ξίδι, τις πιπερίτσες και τον κόλιανδρο. Βάζετε το χταπόδι στη μαρινάδα και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (αν έχει περισσέψει ζωμός, τον προσθέτετε στη μαρινάδα). Βάζετε το πλιγούρι σε μία λεκάνη με νερό και το αφήνετε για 2 ώρες. Το στραγγίζετε πάνω σε πετσέτα. Κόβετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε κύβους και τα προσθέτετε στο πλιγούρι. Περιχύνετε το πλιγούρι με το χταπόδι και τη μαρινάδα του, ανακατεύετε καλά, ρίχνετε λίγο αλάτι και σερβίρετε.

Μαγειρική

Παγωτό Black Forest

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα κεράσια

500 γρ. κεράσια

30 γρ. βούτυρο

30 γρ. λικέρ αμαρέτο

25 γρ. ζάχαρη

Για το παγωτό

500 γρ. κρεμά γάλακτος 35% λιπαρά (πολύ παγωμένη)

400 γρ. ζαχαρούχο γάλα

100 γρ. τυρί κατίκι

60 γρ. γάλα εβαπορέ

8 – 16 γρ. κακάο

4-5 φέτες κέικ σοκολάτας

150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια με έναν κερασοκαθαριστή. Προθερμαίνετε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτετε το βούτυρο και τα κεράσια και μαγειρεύετε για 1′. Σβήνετε με το αμαρέτο και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύετε για άλλα 3′. Σε αυτό το σημείο θέλετε τα κεράσια να έχουν μαλακώσει ελαφρώς και να υπάρχουν υγρά στο τηγάνι. Αφαιρείτε τα κεράσια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζετε να μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία τα υγρά από τα κεράσια μέχρι να γίνουν σιρόπι. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Βάζετε το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος για 15′ στην κατάψυξη. Στον κάδο του μίξερ βάζετε την παγωμένη κρέμα και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη για 3′ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα. Σε αυτό το σημείο η κρέμα θα αραιώσει ελαφρώς. Χτυπάτε για 3′ ακόμα, μέχρι να έχετε ένα αποτέλεσμα ούτε ρευστό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Έπειτα, προσθέτετε το κατίκι και το ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα. Σε έναν πολυκόφτη προσθέτετε το γάλα εβαπορέ και 2/5 από τα κεράσια και τα πολτοποιείτε έτσι ώστε το παγωτό να έχει και κομματάκια. Μεταφέρετε όλα τα κεράσια, το κακάο και τη βάση του παγωτού σε μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν. Θρυμματίζετε σε χοντρά κομμάτια το κέικ σοκολάτας. Σε μπολ ανακατεύετε καλά τη λιωμένη κουβερτούρα με το σιρόπι από τα κεράσια. Σε ένα φελιζόλ για παγωτό ή σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, προσθέτετε 2 δάχτυλα από το παγωτό και με κουτάλι απλώνετε μέρος από τη λιωμένη κουβερτούρα με το κεράσι. Επαναλαμβάνετε με άλλη μια στρώση παγωτού και με την υπόλοιπη κουβερτούρα. Μεταφέρετε στην κατάψυξη και αφήνετε για τουλάχιστον 8 ώρες.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μελιτζάνες ιμάμ στην κατσαρόλα        

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

5 μελιτζάνες καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους

100 ml ε.π. ελαιόλαδο για τα κρεμμύδια

4 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας

4 μεγάλες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες & τριμμένες στον τρίφτη

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ξυλάκι κανέλας

2-3 σποράκια γαρίφαλο

3-4 κόκκους μπαχάρι

1 πρέζα ζάχαρη

300 ml ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας

ανθό αλατιού

λίγο λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Αφήνετε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με αλατόνερο για 10΄ για να ξεπικρίσουν. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα σoτάρετε με τα 100 ml ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο να γυαλίσουν και να μελώσουν σε μέτρια φωτιά. Βάζετε την πάστα τομάτας και ανακατεύετε. Προσθέτετε τη φρέσκια τομάτα. τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε και τη ζάχαρη και χαμηλώνετε τη φωτιά αφήνοντας να σιγομαγειρευτούν. Σουρώνετε και στραγγίζετε καλά τις μελιτζάνες από το νερό. Τις τηγανίζετε στα 300 ml καυτό ελαιόλαδο να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Κατόπιν τις βάζετε στη σύβραση με τα κρεμμύδια και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό για περίπου 10΄. Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να σταθεί για 10′ . Σερβίρετε με φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κλασσικό μοσχαρίσιο γιουβέτσι          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, σε μερίδες

500γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

400γρ. τοματάκια κονκασέ ή χυμό τομάτας συμπυκνωμένο

½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ξυλάκι κανέλα

5-6 κόκκους μπαχάρι

1½ φλιτζάνι (περίπου) κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε κατσαρόλα το κρέας στο λάδι και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε την τομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε και δύο φλιτζάνια νερό. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για μιάμιση ώρα μέχρι να ψηθεί το κρέας. Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράτε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός. Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζετε για 6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αφαιρείτε την κανέλα από την κατσαρόλα και αδειάζετε το κριθαράκι σε πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετείτε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλετε από το φούρνο και σερβίρετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα