Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Απαξιωτική μεταχείριση-Έντονη διαμαρτυρία Παπαδόπουλου για την μετακίνηση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν το θέμα που προέκυψε με την «αποκαθήλωση» του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας από την κεφαλή της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου είναι οι Καλαβρυτινοί.

Μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις Φούρα και Τσενέ, την έντονη διαμαρτυρία του για την υποβάθμιση της παρουσίας του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μ’ επιστολή του το απόγευμα της Πέμπτης στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο κ. Παπαδόπουλος στην επιστολή του, η οποία κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η κίνηση των διοργανωτών της παρέλασης να υποβαθμίσουν το Λάβαρο, σύμβολο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, «θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παραχάραξη της ιστορικής μνήμης και έλλειψη σεβασμού στην ιστορική πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων υπογραμμίζει ότι «διακόσια χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία, έστω και στη κλίμακα των συμβολισμών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές κινήσεις που διαστρεβλώνουν, εμμέσως, τα γεγονότα εκείνης της περιόδου». Και ζητά από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να κινηθούν διαδικασίες ώστε ο Δήμος Καλαβρύτων να έχει το συντομότερο μια τεκμηριωμένη εξήγηση εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ για το φετινό συμβάν.

Στο μεταξύ, εκ μέρους του κ. Παπαδόπουλου έχει ήδη επισημανθεί η αντιδιαστολή με το επίσημο δείπνο που παρετέθη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παρουσία αρχηγών κρατών, όπου το Λάβαρο ήταν το μοναδικό που τοποθετήθηκε, και σε δεσπόζουσα θέση στο χώρο, έτσι όπως αρμόζει στην ιστορική μνήμη και στην αναγνώριση των πρωτεργατών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος, σ’ επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων Θεόδωρο Νασιώτη κατέθεσε αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε το Σώμα να τοποθετηθεί και ν’ αποφασίσει, τόσο για το γεγονός της φετινής παρέλασης, όσο και για τις εν γένει μεθοδεύσεις που αναθερμαίνονται (για πολλοστή φορά) από κάποιες πλευρές με σκοπό την παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας της έναρξης της Επανάστασης του 1821.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι ανοικτή ώστε να δοθεί βήμα και σ’ εκπροσώπους ενώσεων, φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής και ενιαίας στάσης όλων των Καλαβρυτινών, μέσα απ’ τη συλλογική έκφραση του Δήμου Καλαβρύτων.

ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ

Εξ άλλου και η Ένωση Καλαβρυτινών της Αθήνας με επιστολή της προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, κάνει λόγο για απαξιωτική μεταχείριση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας, για πρώτη φορά φέτος, κατά την κεντρική παρέλαση, που ήταν άλλωστε και η μοναδική που πραγματοποιήθηκε πανελληνίως, σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας.

Στην επιστολή αναφέρεται

«Αγαπητοί Κύριοι,

Σας απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας για τη μεγαλειώδη κεντρική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Είμαστε, ωστόσο, στη δυσάρεστη θέση να σας μεταφέρουμε τα αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης των χιλιάδων Καλαβρυτινών που ζουν στην Αθήνα, αισθήματα που ευρίσκονται σε πλήρη αρμονία με αυτά των απανταχού της πατρίδας μας και του κόσμου συμπατριωτών μας, για την απαξιωτική μεταχείριση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας, για πρώτη φορά φέτος, κατά την ανωτέρω κεντρική παρέλαση, που ήταν άλλωστε και η μοναδική που πραγματοποιήθηκε πανελληνίως, σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας.

Είδαμε τον τελευταίο καιρό να εκτυλίσσεται μία σχεδιασμένη επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας, στα πλαίσια της οποίας, κατά τη γνώμη μας, εντάσσεται και η τοποθέτηση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στην τελευταία θέση μεταξύ λαβάρων και σημαιών στην κεντρική παρέλαση. Τέτοιες υποκινούμενες ενέργειες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν, καμία θέση στους ενωτικούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία. Επειδή, όμως, η ιστορία δεν γράφεται με προεδρικά διατάγματα, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στο εθνικό υποσυνείδητο, η σημασία της Αγίας Λαύρας και η συμβολή της στην έναρξη της Επανάστασης, αλλά και οι θυσίες των Καλαβρυτινών στον αγώνα για την Ανεξαρτησία, ούτε διαγράφονται, ούτε υποβαθμίζονται με την περιστασιακή κακομεταχείριση του Λαβάρου της Επανάστασης και μάλιστα υπό τον ήχο του εμβατηρίου «Στην Αγία Λαύρα πρώτα…». Η εικόνα και ο συμβολισμός του Λαβάρου είναι βαθιά αποτυπωμένα στο μυαλό και την καρδιά των Ελλήνων και η αναγνωρισιμότητά του τεράστια. Ο σεβασμός που εμπνέει στο λαό μας είναι βαθύς και η μεταχείρισή του πρέπει να είναι ανάλογη.

Είναι, άλλωστε, παγκοίνως γνωστό ότι προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ήδη από την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του την 25η Μαρτίου 1932, καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, προς αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που διαδραμάτισε μαζί με τα Καλάβρυτα στην έναρξη του Αγώνα του Έθνους μας.

Ελπίζουμε όπως αναθεωρήσετε και επανασχεδιάσετε τις τιμές στα σύμβολα της Ανεξαρτησίας.

Σας γνωρίζουμε ότι στα γραφεία του συλλόγου μας στην Αθήνα ευρίσκεται ακριβές αντίγραφο του Λαβάρου της Επανάστασης, το οποίο με χαρά θα παραχωρήσουμε, αν ζητηθεί, για μελλοντικές επίσημες εκδηλώσεις.

Για την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας,

Ο Πρόεδρος Ευθύμιος Η. Βαζαίος

Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτριος Ι. Χριστοδούλου».

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κρούσμα κορωνοϊού σε παιδική κατασκήνωση της Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναστάτωση σε παιδική κατασκήνωση της Αχαΐας, καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες παιδάκι βρέθηκε θετικό στον covid-19, με τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης να ενημερώνουν τους γονείς του, οι οποίοι και το παρέλαβαν. Παράλληλα απομονώθηκαν και δεκατέσσερα ακόμα παιδιά που βρίσκονταν στον ίδιο οικίσκο. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης, ακολούθησαν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, προχωρώντας σε μαζικά τεστ, από τα οποία δεν προέκυψε περαιτέρω διασπορά.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε σταθερά επίπεδα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθερή είναι η πορεία της πανδημίας στην Αχαΐα με την Περιφερειακή Ενότητα να καταγράφει την Κυριακή(25/7), 53 περιπτώσεις του ιού.

GOODYS

Η Αχαΐα βρίσκεται από την Πέμπτη στο “πορτοκαλί” επίπεδο και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην υπάρχει περαιτέρω διασπορά του ιού.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βάπτισαν την κορούλα τους ο Πατρινός επιχειρηματίας Αργύρης Ανδριόπουλος και η εκπαιδευτικός Βασιλική Μυριδάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια μέρα γεμάτη χαρά, ευτυχία και συγκίνηση έζησε η οικογένεια του Πατρινού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων «Αρτογωνιάς» Αργύρη Ανδριόπουλου και της συζύγου του Βασιλική Μυριδάκη, καθηγήτρια χημικός στα εκπαιδευτικά κέντρα “Ορμή – Άριστα”.

Βάπτισαν το κοριτσάκι τους στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στις 11 το πρωί της περασμένης Κυριακής, παρουσία συγγενών και φίλων, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.


Χρέη αναδόχου ανέλαβαν με μεγάλη χαρά ο Γεώργιος Τσομπανίδης, ο οποίος ήρθε από τη Σκωτία όπου εργάζεται ως υπευθυνος ξενοδοχειακης μονάδος στο Εδιμβούργο, και η Παυλίνα Κούτσικου, λογοθεραπεύτρια.
Οι δυο τους χάρισαν το υπέροχο όνομα στη νεοφώτιστη και ανέλαβαν να την καθοδηγήσουν πνευματικά σε όλη της τη ζωή. Η ευτυχία και η συγκίνηση κυριαρχούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του μυστηρίου, το οποίο τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου από τον προϊστάμενο π. Νικόλαο Μήλα, ο οποίος ευλόγησε την είσοδο ενός νέου μέλους στους κόλπους της Εκκλησίας.

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα