Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Γαρίδες με τοματάκια, σπανάκι και σκόρδο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

18 γαρίδες μεγάλες

2 σκελίδες σκόρδο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

Για τα τοματάκια

18 τοματάκια cherry

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Για το σπανάκι

½ κιλό σπανάκι, καθαρισμένο καλά

3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ κασέρι λεπτοτριμμένο

200γρ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνετε το σπανάκι ωμό και κομμένο σε χοντρά κομμάτια. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε ένα φλιτζάνι του καφέ ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να μαραθεί. Προσθέτετε λίγο πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Μετά από 15 λεπτά, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και το βράζετε να «στεγνώσει». Ρίχνετε μέσα τη φέτα, το κασέρι και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε τον άνηθο. Ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει βουτάτε τα τοματάκια για 3 λεπτά, να χαλαρώσει η φλούδα τους. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά, ρίχνετε τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτριο τηγάνι και τα σοτάρετε, ανακατεύοντάς τα συνέχεια, προσέχοντας μην σπάσουν. Πασπαλίζετε με ζάχαρη, αλατίζετε, πιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 4 λεπτά. Τα διατηρείτε και αυτά χλιαρά. Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφός τους. Τις χαράζετε στην πλάτη, αφαιρείτε το έντερό τους και σε τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και βούτυρο. Ρίχνετε το σκόρδο και το σοτάρετε να μαυρίσει. Μετά το πετάτε, αφού το βούτυρο και το λάδι έχουν πάρει το άρωμά του. Βάζετε μέσα τις γαρίδες και τις σοτάρετε για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά. Σερβίρετε σε πιατέλα τοποθετώντας κάτω το σπανάκι, περιμετρικά τα τοματάκια και στη μέση τις γαρίδες.

Μαγειρική

Γεμιστά λαδερά με κουκουνάρι και σταφίδα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 τομάτες ώριμες, σφιχτές

8 πιπεριές μεγάλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 μέτριο καρότο, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτριο κολοκύθι, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτρια μελιτζάνα, τριμμένη, στυμμένη

1 φλιτζ. ρύζι γλασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε ένα οριζόντιο καπάκι από τις τομάτες και τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα μικρό κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα της τομάτας, την τρίβετε σε μπολ και την κρατάτε για τη γέμιση. Αφαιρείτε τα σπόρια από τις πιπεριές και τα πετάτε. Σε κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτετε το καρότο, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα να μαραθούν. Ρίχνετε το ρύζι, τα 2/3 από την τριμμένη τομάτα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά τις τομάτες και τις πιπεριές και τις γεμίζετε με το ρύζι – η γέμιση πρέπει να έχει αρκετά υγρά για να μπορέσει να ψηθεί το ρύζι και να φουσκώσει. Τοποθετείτε τα γεμισμένα λαχανικά σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, μισό ποτήρι νερό και σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 40 λεπτά. Αφαιρείτε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 1 ώρα να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφήνετε να ξεκουραστούν εκτός φούρνου για 15 λεπτά πριν σερβίρετε. Συνοδεύετε με φέτα ή γιαούρτι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κρασάτες μπουκιές χοιρινού με πικάντικη φάβα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το χοιρινό

1 κιλό χοιρινό μπούτι, σε μικρές μπουκιές

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου κοπανισμένους καλά

1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού τοματοπελτέ

αλάτι, πιπέρι

Για τη φάβα

500γρ. φάβα πλυμένη καλά

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι

Για το πράσο

6 πράσα μεγάλα (μόνο το άσπρο μέρος), καθαρισμένα καλά

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό κρασί Σάμου

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι να μοσχομυρίσει, ρίχνετε τη φάβα, το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε 1 λίτρο χλιαρό νερό. Αφήνετε να βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε να χυλώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Μόλις χυλώσει, αφήνετε να κρυώσει και περνάτε τη φάβα από το μπλέντερ. Τη διατηρείτε χλιαρή στην κατσαρόλα. Κόβετε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και σε τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα προσθέτετε το γλυκό κρασί. Αλατίζετε ελαφρά και πιπερώνετε. Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τις μπουκιές χοιρινού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αλατοπιπερώνετε καλά, ρίχνετε τον κοπανισμένο κόλιανδρο και τον τοματοπελτέ. Ανακατεύετε καλά να αναδειχθούν όλες οι μυρωδιές. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο νερό. Δοκιμάζετε και όταν οι μπουκιές γίνουν τρυφερές, σερβίρετε. Σε κάθε πιάτο αδειάζετε 3-4 κουταλιές της σούπας φάβα, τις οποίες στρώνετε στην επιφάνεια. Από επάνω και στη μία πλευρά βάζετε 2-3 κουταλιές της σούπας πράσο, καλά σουρωμένο και, ακριβώς απέναντί του, τις κρασάτες μπουκιές χοιρινού.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο σελινάτο       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 στήθη κοτόπουλου

2 κιλά πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, σε ροδέλες

1 ματσάκι σέλινο, τα κοτσάνια χοντροκομμένα, τα φύλλα ψιλοκομμένα

50ml ελαιόλαδο

200ml κρασί λευκό

200ml ζωμό κοτόπουλου φρέσκο ή από κύβο

1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα

2 κρόκους

χυμό από 1 λεμόνι ή παραπάνω

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα σε μέτρια φωτιά. Μετά από 10 λεπτά προσθέτετε τα κοτσάνια από το σέλινο, το κρασί και το ζωμό. Μαγειρεύετε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι σχεδόν όλα τα υγρά να εξατμιστούν. Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τα φυλλαράκια σέλινου. Στο μεταξύ, χτυπάτε σε μπολ τους κρόκους με το χυμό λεμονιού. Όταν τα πράσα είναι έτοιμα τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε το ζουμί τους στο αβγολέμονο. Ρίχνετε πίσω στη κατσαρόλα το αβγολέμονο και προσθέτετε τα μυρώνια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Παράλληλα, μαγειρεύετε τα κοτόπουλα στον ατμό για 10 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, τοποθετώντας το πρασοσέλινο σε πιάτα και από πάνω το κοτόπουλο.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα