Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Τζανάκης: Θα δούμε μέχρι και 9.000 κρούσματα με τη χρήση των self test

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό, μίλησε στο Open ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νικόλαος Τζανάκης,  ο οποίος τόνισε ότι τις επόμενες μέρες και με τη χρήση των self test μπορεί να δούμε μέχρι και 9.000 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κορύφωση του τρίτου κύματος παρατείνεται σε διάρκεια εξαιτίας των συναθροίσεων που σημειώθηκαν τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα αλλά και από το γεγονός πως «μπήκαν στον χορό» και άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ηπειρος κ.α. «Ετσι η κορύφωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε πριν από 15 μέρες και σε αριθμό και σε διάρκεια», σημείωσε.

Παράλληλα προέβλεψε πως θα έχουμε αυξημένα κρούσματα και τις επόμενες 10 – 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 με 20 Απριλίου. Εξήγησε επίσης πως πλέον με τα self tests αναμένεται να δούμε κρούσματα διπλάσια και ίσως τριπλάσια από ότι τώρα. «Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000», σημείωσε. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα περισσότερα από τα κρούσματα που θα δείξουν τα self tests θα είναι ασυμπτωματικοί επομένως δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ. «Μας ενδιαφέρει όμως να ανακαλυφθούν αυτά τα κρούσματα γιατί μεταδίδουν υπερβολικά τον ιό και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα» τόνισε.

Οσον αφορά στους διασωληνωμένους σημείωσε πως η πρόβλεψή μας είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε τα 800 με 850 κρεβάτια. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τον ανησυχεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα.

Για τα εμβόλια της AstraZeneca σημείωσε πως ο κόσμος πρέπει να αγνοήσει τη σύγχυση. «Δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο σχετίζεται με τα επεισόδια θρόμβωσης», σημείωσε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement