Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Κυριακή της Σταυροπροσκηνύσεως: Με περιορισμένο αριθμό πιστών σήμερα μόνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη μεγάλη εορτή της Σταυροπροσκηνύσεως τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σ’ όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Πατρών η θεία λειτουργία θα τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών ενώ μόνο στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας θα επιτραπεί η είσοδος στον ναό έως 20 πιστών.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, η Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, τιμάται στο μέσο της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής.
Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς.

Το Συναξάρι της ημέρας αυτής αρχίζει ως εξής: «Επειδή διά της τεσσαρακονθημέρου Νηστείας τρόπον τινά και ημείς σταυρούμεθα, νεκρούμενοι από των παθών… προτίθεται ο τίμιος και ζωοποιός Σταυρός, ωσανεί αναψύχων και υποστηρίζων ημάς».
Ο Σταυρός του Χριστού, που προσκυνούμε την Κυριακή αυτή, δεν βρίσκεται μόνο στο μέσο της Μ. Τεσσαροκοστής, αλλά διατρέχει και ολόκληρη την περίοδό της· διατρέχει και ολόκληρη την περίοδο της ιστορίας της οικονομίας του Θεού για την σωτηρία των ανθρώπων.

 

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement